HABERLER>İŞ DÜNYASI
7 Haziran 2019 Cuma - 09:08

EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 'tarımsal üretim' çağrısı

Türkiye’nin hem cari açığını kalıcı olarak düşürmek hem de dış borçlarını azaltmak zorunda olduğuna dikkat çeken EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “Bunun için de tarımsal potansiyelin daha etkin kullanılması ve daha fazla işlenmiş gıda ürünü ihracatı yapmamız gerekiyor. Sanayicilerimiz, deneyim,  birikim ve yatırım kapasitesi açısından buna hazırdır” diye konuştu.

EBSO Başkanı Yorgancılar dan  tarımsal üretim  çağrısı

Önemi giderek artan tarımsal üretim ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Bu potansiyel, sektörün halen beş milyonun üzerinde insanın istihdam edilmesine, 82 milyon vatandaşımızın, 40 milyona yakın turistin beslenmesine imkan vermektedir. Yine 6 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı ve tarıma dayalı sanayi ürünleri içindeki girdi katkısı ile sektör, ülkemizin döviz kazançlarına da destek sağlamaktadır. Dolayısıyla tarım ülkemizin en önemli sektörlerinin başında gelmektedir” dedi.

SANAYİCİ KAYGILI
Sektörde yaşanan olumsuz bazı gelişmelerin sanayicileri de kaygılandırdığını ifade eden Yorgancılar ”Zira bu gelişmeler sanayi üretimi ve ihracatına doğrudan ve dolaylı olarak zarar vermektedir. Nitekim tarımsal üretimde çok belirgin bir istikrarsızlık söz konusudur. Bunun yanında tarım ürünleri fiyatları oldukça yüksek oranda dalgalanmaktadır. Yine önemli miktarda tarım arazinin işlenmediği ve kullanılmadığı görülmektedir. Bu gelişmeler bir taraftan tarımsal üretim artışının düşük kalmasına, diğer taraftan da tarım ürünleri fiyatlarında yüksek oranlı artışlara neden olmaktadır” dedi.

GIDA SANAYİ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Tarım sektöründeki bu gelişmelerin iki kanaldan sanayi üretimini ve ihracatını olumsuz etkilediğini vurgulayan EBSO Başkanı Yorgancılar “ Gıda sanayi Türkiye için çok önemli bir sektördür. Bu önem hem nüfusumuzun artması, hem de kentleşmenin devam etmesi nedeniyle her geçen gün belirginleşmektedir. Ancak gıda sanayicilerimiz bir taraftan düzenli tarım ürünü tedarik etmede diğer taraftan da uygun fiyatlı ürün bulmakta zorlanmaktadır. Bunun yanında tarım ürünleri fiyatlarında görülen artışlar hayat pahalılığı yaratmakta bu da çalışanların daha yüksek ücret talep ederek işgücü maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla tarımsal üretimdeki istikrasızlık ve ürün fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar gıda sanayicimizi her iki kanaldan da olumsuz etkilemektedir. Bunlara kurlardaki istikrasızlık da eklendiğinde gıda sanayicilerimizin hem iç hem de dış piyasalarda rekabet gücü kaybettikleri gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz.” diye konuştu.

CARİ AÇIK İÇİN TARIMSAL ÜRETİM
Türkiye’nin hem cari açığını kalıcı olarak düşürmek hem de dış borçlarını azaltmak zorunda olduğuna dikkat çeken Başkan Yorgancılar; “Bunun için de tarımsal potansiyelin daha etkin kullanılması ve daha fazla işlenmiş gıda ürünü ihracatı yapmamız gerekiyor. Sanayicilerimiz gerek deneyim ve birikim, gerekse yatırım kapasitesi açısından buna hazırdır. Yapılması gereken; tarımsal girdi maliyetlerini aşağıya çekecek, üretimde istikrarı sağlayacak politikaları hayata geçirmektir. Bunun da yolu tarımsal üretim planlaması ile girdi fiyatlarının düşürmekten geçiyor. Tarım sektörü; hangi ürünlerin hangi yörelerde verimli ve kaliteli üretilebildiği dikkate alınarak, iç ve dış talep projeksiyonları yapılarak planlanmalıdır. Yine gıda sanayi envanteri çıkarılarak, bu sektör de ihtiyaçlar çerçevesinde yönlendirilmelidir” dedi.

Ayrıca, tarımsal girdiler üzerindeki vergilerinde azaltılması gerektiğini hatırlatan Yorgancılar şunları söyledi: “Bu önlemler hem ülkemizin gıda güvenliğine hem de tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörünün döviz kazançlarının artmasına katkı yapacaktır. Bu önlemler alınmadığında tarım her geçen gün döviz kazandıran değil, kaybettiren sektör olacaktır”

 
Konak’ta Balkan rüzgârları esecek
 
Belenbaşı'nın kirazları 14. kez görücüye çıkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş dünyasından çağrı: İzmir teknoloji ve eğitim üssü olmalı
İş dünyasının önde gelen STK’larının başkanları, bu konuda atılacak adımlarla ...
İzmir’in zeytinyağı devi İspanya'ya taşındı!
1938 yılında Anthony Micaleff tarafından İzmir’de kurulan ve Türkiye’nin ...
Ege'nin yeşil pasaportlu ihracatçı sayısı artıyor
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "2019 yılının 5 aylık döneminde ...
 
Başkan Yorgancılar: Sanayi üretimi kan kaybediyor!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “”Küresel likidite bolluğunun imkan verdiği ...
Torbalı'da ihracat hamlesi
2019’da istihdam ve ihracata ağırlık veren Torbalı Ticaret Odası, Dış ...
Kayıt dışı ekonomiye dört koldan kıskaç
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, özel muayenelerden konaklamalara, ...
 
'Üniversite mezunları 2-3 bin TL'ye razı oluyor'
Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir, "Üniversitelilerin ...
En büyük 100’de Torbalı damgası
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 2018 yılı performanslarına göre, bölgedeki ...
EBSO İzmir’in en büyük 100 firmasını açıkladı: Zirvede gelenek bozulmadı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2018 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva