HABERLER>İŞ DÜNYASI
4 Temmuz 2018 Çarşamba - 12:46

EBSO Başkanı Yorgancılar'dan enflasyon uyarısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üretici fiyatlarında görülen ve yıllık bazda yüzde 24'e dayanan yüksek artışların perakendeye yansıması halinde tüketici enflasyonunun daha da artabileceğini söyledi.

EBSO Başkanı Yorgancılar dan enflasyon uyarısı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayına ilişkin enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, yeni ekonomi yönetiminin öncelikle bir enflasyonla mücadele programı açıklaması gerektiğini vurguladı. Yorgancılar "Türkiye’de enflasyon kontrolden çıkmış, yaygınlaşmış ve açılan enflasyon sürecine girilmiş izlenimi vermektedir. Bunun yanında stagflasyonist (Bir ekonomide durgunluk ve işsizlik yaşanırken enflasyonun artması) eğilimlerin güçlendiği de açıktır. Bilindiği gibi ÜFE enflasyonunun TÜFE enflasyonundan daha yüksek olması ile ekonominin yavaşlaması ve işsizlik artışıyla birleştiğinde stagflayondan bahsedilmektedir. İlk koşul gerçekleşmiştir. Yılın üçüncü çeyreği ve sonrasında ekonominin yavaşlaması kaçınılmaz görünmektedir. Bunun da işsizliği artırması söz konusu olacaktır" dedi.

Haziran ayında tüketici enflasyonunun aylık bazda yüzde 2. 61 oranında artarak yıllık bazda yüzde 15. 39 seviyesine yükseldiğini kaydeden Yorgancılar, "Üretici enflasyonunu sadece sanayi ürünleri için ölçen Yİ-ÜFE ise aylık bazda yüzde 3. 03 gibi çok yüksek ortanda artış kaydetmiş ve böylece Yİ-ÜFE enflasyonu son bir yılda yüzde 23. 71 seviyesine ulaşmıştır. TÜFE’de haziran ayında karşılaşılan enflasyon 2001 yılından sonraki yani son 17 yılın en yüksek haziran ayı enflasyonudur. Ayrıca TÜFE enflasyonu aylık bazda 80 ayın, yıllık bazda ise son 173 ayın rekorudur. Dolayısıyla halkın karşılaştığı enflasyonda acı rekorlar kırılmıştır" dedi.

'MALİYET- TALEP ENFLASYONU TEHLİKESİ MEVCUT'
Yorgancılar, üretici fiyatlarında görülen ve yıllık bazda yüzde 24’e dayanan yüksek artışların perakendeye yansıması halinde tüketici enflasyonunun daha da artmasının söz konusu olabileceğini belirterek, "Nitekim, mayıs ayındaki yüzde 3. 79 düzeyindeki ÜFE enflasyonu haziran ayında TÜFE’ye belirgin bir şekilde yansımıştır. Enerji fiyatlarında ertelenen artışların devreye alınması durumunda bu yansıma daha da belirginleşecektir. Kuşkusuz yüksek enflasyon yüksek ücret artışları talebini beraberinde getirecek, bu talebin karşılanması ölçüsünde de Türkiye maliyet-talep enflasyonu sarmalına girebilecektir" dedi.

'KURLARDA İSTİKRAR SAĞLANMALI'
Merkez Bankası’nın üzerindeki yükün, geç kalmışlığının da etkisiyle, daha da arttığına dikket çeken Yorgancılar şunları söyledi:

"Bu koşullarda yeni faiz artışları gündeme gelebilecektir. Bunun halen yüzde 24-25 aralığına yükselen kredi faizlerinin daha da yükselmesine neden olarak önce firmaların finansman maliyetlerini, ardından da maliyet enflasyonunu körüklemesi mümkün olacaktır. Ayrıca, enflasyonun sadece gıda fiyat artışları ile açıklanabilecek boyutları geçtiği görülmektedir. Zira, enflasyon kur artışları ve dünya emtia fiyatlarındaki artıştan da beslenmektedir. Geldiğimiz noktada sanayicimiz ihracatta da zorlanacaktır. Bu nedenle kurlarda istikrarın sağlanmasına öncelik verilmesi, ardından iç talebin yavaşlatılması ve sonuçta da iç talep değil dış talep ile büyüme patikasına girilmesi gerekmektedir. Ekonomide birikmiş bir faturanın varlığı açıktır. Bunun adil dağıtılması uygun olacaktır. Yeni ekonomi yönetiminin ilk işi de bir enflasyonla mücadele programı açıklamaktır." (DHA)

 
Altay'da Serkan yuvada kaldı
 
"Buraya gelmemin en büyük sebebi Göztepe taraftarıdır"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege İhracatı yüzleri güldürdü
EGE İhracatçı Birlikleri (EİB), 2018 yılı Haziran ayında 1 milyar 86 milyon ...
İzmir Ticaret Borsası’ndan ödüllü Instagram Yarışması
127 yıldır Türkiye’nin siyasi ve ekonomik hayatına tanıklık eden nadir ...
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yeni başkanı belli oldu
(TİM) yeni başkanı İsmail Gülle oldu
 
Turizmcilerden 'OHAL kaldırılsın' talebi
EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ...
Özgener-Demirtaş vakıf için yarıştı: İpi kim göğüsledi?
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı başkanlığına İZTO Yönetim ...
Dünyaca ünlü yatırımcıdan TL tavsiyesi
Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türk Lirası'nın ucuz olduğunu ve Türk Lirası'nda ...
 
İzmir iş dünyasından seçim değerlendirmesi: Önce ekonomiden başlanmalı
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinin tamamlanmasıyla ...
Özgener’den ‘katılımcı demokrasi’ vurgusu
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyet üyeleriyle ...
Esnafın patronundan 'indirim' uyarısı!
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva