HABERLER>EKONOMİ
1 Haziran 2016 Çarşamba - 10:16

EBSO 100 büyüğü açıkladı: Zirvede gelenek bozulmadı

Ege Bölgesi Sanayi Odası üretimden satışlara göre bölgede 2015 yılının 100 büyük firmasını açıkladı. İlk 5'te gelenek bozulmazken sanayi üretiminde yüzde 2’lik düşüşe karşın istihdam oranı yüzde 11.7 arttı.

EBSO 100 büyüğü açıkladı: Zirvede gelenek bozulmadı

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası, 2015 yılında İzmir'in 100 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. Üretimden satışlara göre üyesi olan firmaların rakamlarına göre İzmir'in en büyük sanayi kuruluşu yine TÜPRAŞ oldu.

İLK 10’DA TEK DEĞİŞİKLİK
Birinci olan TÜPRAŞ bu sene üretim rakamlarını açıklamazken, ikinci Petkim 4 milyar 234 milyon 369 bin lira üretimden satışla ikinci oldu. Üçüncü sırada yer alan Philsa Philip Morris Sabancı ise bu yıl yine rakamlarının açıklanmasını istemedi.

JTI Tütün Ürünleri A.Ş. altıncı sırada yer alırken 7’inci sıradaki firma isminin açıklanmasını istemedi. Küçükbay Yağ A.Ş sekizinci, Kocaer Madencilik A.Ş. Aliağa Şubesi dokuzuncu sırada yerini korudu. Geçen sene 10. sırada yer alan Özkan Demir- Çelik A.Ş. 11. Sıraya gerilerken onun yerine CMS Jant ve Makine Sanayii A.Ş.  geldi.

Listede geçen sene 12. Sırada yer alan Koza Altın İşletmeleri’nin bağlı olduğu Koza İpek Holding yönetimine kayyum atanmasının ardından 100 büyük listesinden düştü.

İŞTE İLK 100 LİSTESİ 





 

73 FİRMANIN ÜRETİM YERİ İZMİR
Listedeki firmaların 73 tanesinin üretim yeri sadece İzmir oldu. 16 tane firma konsolide olup, 11 firmanın da üretimi bölge ağırlıklı oldu. İlk 100 firma içinde geçen yıla göre; 36 firmanın sırasında yükselme, 41 firmanın sırasında düşme gözlenirken, 9 firma sırasını korudu ve 14 firma da listeye yeni giriş yaptı.

ÜRETİM DÜŞTÜ İSTİHDAM ARTTI
Ülke genelinde yaşanan kriz ortamı ve dünya piyasalarındaki riskler nedeniyle 2015’i kayıp yıl olarak geride bırakan sanayicilerin bir yıllık üretim rakamlarını EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar açıkladı.

34 yıldır açıklanmaya devam eden '100 büyük' listesinin açıklamasında konuşan Yorgancılar, sunumuna geride bırakılan yılda yaşanan ekonomik gelişmeleri özetleyerek başladı. 

Rakamları değerlendiren Ender Yorgancılar, “100 firmanın toplam üretimden satış rakamları 48 milyar 074 milyon 273 bin TL oldu. Üretimden satışlar itibariyle 100 büyük firmanın yüzde 76,1’i kimya, gıda ve demir-çelik sektöründe yoğunlaştı. Firma performansları açısından bazı sonuçların oldukça zorlayıcı geçen 2013 yılına yakın seviyelerde seyrettiğini, 2014 yılına göre üretim ciro değişimleri yakın çıkmakla birlikte özellikle bilanço zararının yeniden çok yüksek seviyelerde gerçekleştiğini görüyoruz. Kurların etkisi ile üretim dışı diğer gelirlerde de yüzde 46’lık azalma dikkat çekicidir. 2015 yılında 100 büyük firmanın toplam satışları  içinde diğer satışların payı artarken, üretimden satışların payında 2 puanlık bir gerileme kaydedilmiştir. Al-sat’a olan eğilim çok net gözlenmektedir. 100 büyük firmanın istihdamındaki artış eğilimi devam etmiş ve 2015 yılında istihdam yüzde 11,7 oranında artarak 63 bin 600 kişiye ulaşmıştır” dedi.

BU KREDİ ORANLARIYLA YATIRIM YAPMAK ZOR
Merkez Bankası tarafından ikinci kez gerçekleştirilen faiz indirimlerinin banka kredilerine yansımadığını ifade eden Ender Yorgancılar, “Merkez Bankası ikinci kez faiz indirimini gerçekleştirildi. Ancak aynı düşüşü bankalarda göremiyoruz. Bankalardaki faiz oranları aşağı inmedikçe firmalardaki finansman giderleri sürekli artmakta. Yüzde 15-16  kredi oranlarıyla kimse yatırım yapmaz. Sanayicinin karlılığının düştüğü ortamda para kazanmak zor. Onun için faiz indirimlerinin banka kredilerine mutlaka yansıması lazım” diye konuştu. 

Türkiye’de yaşanan üretim, ihracat ve ithalatta düşüşün İzmir’deki sanayicilerde etkili olduğunu söyleyen Yorgancılar, "İhracat ve ithalatta düşüş var. Bu sanayici risk alarak istihdama katkı sağlamak gayretinde üretime devam ettiğinin göstergesidir” dedi.

ÜRETİM YOKSA KALKINMA HAYALDİR
Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir milletvekili olmasının kentin gelişmesinde önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Sayın başbakan, grup konuşmasında ‘ekonomi’ dedi. ‘Ekonomi sadece bankacılık değil, ticaret değil, üretmektir’ dedi Bu söz çok önemli. Hükümet tarafından sanayinin desteklenmesinin vurgulanmasına son derece olumlu bakıyoruz. Üretmediğimiz müddetçe gelişemeyeceğiz. Üretim yoksa kalkınma hayaldir” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’NİN BAŞINI KAŞIYACAK VAKTİ YOK
Sanayicilerin Ar-Ge yatırımlarının önemini ve yeni sanayi teknolojilerindeki gelişmeleri aktaran EBSO Başkanı Yorgancılar, “Ar-Ge sanayici için çok önemli. Sayın Fikri Işık ile yaptığımız Almanya ziyaretimizde teknolojik gelişmelerin ne düzeyde olduğunu gördük. Yeni sanayi 4.0’ın içerisinde mutlaka yer almamız lazım. Bizim o kadar çok işimiz var ki, Türkiye’nin başını dahi kaşıyacak vaktinin olmadığı bir dönemde yer alıyoruz. Türkiye’nin yaş ortalaması 2023’te 30’dan 34’e çıkacak. Biz bu 4 yılı kayıp olarak mı değerlendireceğiz? Öncelikle genç nüfusta eğitimi arttırmamız lazım. Sanayi 4 için öncelikle eğitim 4 olmalı. Sanayi 4’ü gerçekleştirecek eğitim seviyesi mutlaka gerçekleştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

SAVUNMA SANAYİNDE İZMİR ÜSSÜ
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın savunma sanayi ile ilgili İzmir’in üs olarak kullanılacağına yönelik açıklamaları değerlendiren Yorgancılar, “İzmir’de savunma sanayinde kullanılan kendi üretimlerinde kullandığı ürünlerin millileştirilmesi için bir fuar yapmıştık. Hollerden birini kapattık. Komutanlıklarımız ithal ettiği ürünleri sergilediler. Sanayiciler teklif verin dedik. İzmir’in merkez olması için bu fuarı gerçekleştireceğiz. Bu fuarların her tarafta olması lazım. Türkiye’nin her yerinde bir zenginleşme var. Bir ilimizin zengin olması ülkemizin zengin olması ile alakalı” dedi.

İFLAS ERTELEME MODASI
Yorgancılar konuşmasının son bölümünde son dönemde artan iflas ertelemeler üzerinde durdu. Yorgancılar, "İflas erteleme bir moda haline geldi. Bunun çözümlerinin bulunması gerekiyor. Ticari sistemi rencide ediyor. Kare kodlu çek uygulamasının zorunlu hale gelmesi lazım. Alacakların sigortalandırılması lazım. Biz bunları burada söylüyoruz, tamam deniyor…” dedi.

 
Ve Uzundere’de tarih belli oldu: Dönüşüm yola çıkıyor!
 
Sarıgöl üzümü sofralara geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yenice Yaşam Projesi görücüye çıktı!
İzmir’in parlayan yıldızı Ege Kent 2’de metropol hayatını kolaylaştıran ...
‘Ülker’ o market zinciri için harekete geçti!
Rekabet Kurulu'na, UCZ Mağazacılık A.Ş.'nin bir kısım hisselerinin Yıldız ...
Migros’ta bu Ramazan da çok bereketli!
Migros, bu yıl Ramazan’ı, bol çeşitli ve yüzde 47’ye varan tasarruf sağlayan ...
 
Kaptan Ercan’dan kruvaziyerde 'kazan kazan' çağrısı
DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, DTO meclisinde ...
Petrol fiyatları 7 ayın zirvesinde
Brent petrol 50 doları aşarak 7 ayın zirvesindeki seyrini devam ettirdi. ...
Dünya e-ticaret devi Türkiye'den çekildi!
İnternet üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayan ödeme sistemi PayPal, ...
 
Türkiye'nin en değerli şirketleri belli oldu!
Türkiye’nin borsaya açık şirketler arasında en değerli şirketi artık Koç Holding.
Yorgancılar’dan Yıldırım’a reform çağrısı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Mayıs ayı meclis toplantısında Bosch Ortadoğu ...
Tesco’dan flaş Migros açıklaması!
Perakende şirketi Tesco Kipa, ana ortağı olan Tesco Overseas Investment ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva