HABERLER>GÜNCEL
9 Eylül 2019 Pazartesi - 11:55

E.Ü. toplum ile bilimi buluşturmaya devam ediyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü ve  Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile “EÜ Gökyüzü Gözlem Kampı” etkinliği gerçekleştirildi.

E.Ü. toplum ile bilimi buluşturmaya devam ediyor

Ülkemizin dev bilim merkezlerinden olan Ege Üniversitesinde; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde gerçekleştirilen projelerle toplum ile bilim buluşmaya devam ediyor.  Yeni yönetim anlayışı ile Ege Üniversitesi’nin kapılarını topluma açan, hakla arasındaki duvarları kaldıran Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatı ile şimdi de doğa, bilim ve teknoloji konularında farkındalık yaratan EÜ Gökyüzü Gözlem Kampı düzenlendi.

Türkiye’de astronomi alanında yapılan yılın en kapsamlı etkinliğine Ege Üniversitesi üst yönetimi, akademisyenler, öğrenciler,  şehir içi ve şehir dışından, toplumun her kesiminden ve her yaş grubundan astronomi meraklıları katıldı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bilimle toplumu buluşturduğumuz projelerimiz kapsamında, üniversitemizin gözlemevinde yılın en kapsamlı astronomi etkinliği düzenliyoruz. EÜ Gökyüzü Gözlem Kampında uzay tutkunları evrenimizle ilgili merak ettiklerini öğreniyor. Gökyüzü Gözlem Kampımızda katılımcılar gece de gökyüzünü inceleme fırsatı buldu. Aynı zamanda üniversitemizin yürüttüğü, TÜBİTAK projesi kapsamında, üst düzey astronomi projesinin bilimsel gözlemleri Türkiye’de ilk kez halka açık yapıldı” dedi.

Etkinliğin açılışında konuşan EÜ Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, “Sizlere burada neşeli, zevkli, bilgi dolu, öğrenirken eğleneceğiniz bir etkinlik programı hazırladık. Bu etkinliğe destek veren rektörlüğümüze, birimlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Burada 450 kişiyiz. Bu etkinlik üniversitemiz tarihinde gözlemevinde yapılan en kalabalık etkinlikten üç kat daha kalabalık bir etkinlik. Üniversitemizin 2019-2020 eğitim öğretim yılına böyle güzel bir etkinlik ile açmış olacak” dedi.

ASTRONOMİ MERAKLILARI İÇİN DOLU DOLU PROGRAM

İzmir’in doğusunda yer alan Nif Dağı eteklerinde yer alan Ege Üniversitesi Gözlemevi yerleşkesinde Gökyüzü Gözlem Kampı’nda katılımcılar teleskoplarla Güneş, Ay, Jüpiter, Satürn ve derin uzay cisimlerinin gözlemlerini yaptılar. Ayrıca katılımcılar Doç. Dr. Hasan Ali Dal ve gözlemevi çalışanları rehberliğinde Göktaşı Koleksiyonu Sergisi ile Yıldızların Yaşamı gezisi, Karadelik Simülasyon deneyi ve Dünya’nın kendi ekseninde döndüğünü ispatlayan ülkemizdeki tek dev sarkaç ile deney çalışmaları hakkında bilgilendirildi. Etkinlik boyunca çocuklara yönelik Mars yüzey aracı yapımından güneş saati yapımına kadar beş farklı atölye çalışması gerçekleştirildi. Atölye çalışması sonunda minik katılımcılar çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

ANTALYA’DAKİ TELESKOPA CANLI BAĞLANTI
Etkinlikte, Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal,  “Derin Uzaydaki İnsan” konulu bir konferans verdi. Konferans sırasında 450 kişinin katıldığı bilimsel bir etkinlik yapılarak Antalya’da bulunan ulusal gözlemevinin teleskoplarına uydu üzerinden bağlanıldı. Bu bilimsel çalışma ile ilgili konuşan Doç. Dr. Dal, “Üniversitemizin bir araştırma merkezindesiniz. Üniversitemizin çok büyük emeklerle ortaya koyduğu ve geliştirdiği ve geliştirmeye devam ettiği bir araştırma merkezindesiniz. Dolayısıyla burası bir bilim ve eğitim yuvası. Bugün burada bilimsel bir etkinliğe de canlı olarak katılıyorsunuz. 450 kişi ile bir bilimsel astronomi gözlemi yapıyoruz. Bu gözlemde Antalya’da bulunan ulusal gözlemevinin teleskoplarına uydu üzerinden bağlandık ve oradaki bir teleskobu aktif hale getirip gökyüzüne bilimsel gözlem yapma fırsatı elde ettik” diye konuştu.

Gününün sonunda dileyen katılımcılar çadırlarını kurarak etkinlik alanında konakladı.  Etkinliğin son gününde katılımcılar, Yıldız Tepe’ye bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.

 
Kentin göbeğine indiler, köpekleri kovaladılar!
 
Erhan Kılıç’tan 88. İEF’te başkanlara fidan jesti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kentin göbeğine indiler, köpekleri kovaladılar!
Sarıyer'de ormanlık alanda yiyecek bulamayan domuz sürüsü yavrularıyla ...
AK Partili Aşlık’ın acı günü
AK Parti İzmir eski Milletvekili Ali Aşlık’ın babası Hüseyin Aşlık hayatını kaybetti.
Yakalanınca suçlarını itiraf edip tutuklandılar!
Mersin'de 2 farklı kuyumcuya sahte altın kolye satıp parasını alan ve ...
 
Emniyet'te yeniden yapılandırma!
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında 35 olan ...
İki ilçede 203 kaçak göçmen yakalandı
İzmir'in Dikili ve Karaburun ilçelerinde yasa dışı yollarla yurt dışına ...
Torbalı'da kapkaç iddiasına 2 gözaltı!
İzmir'in Torbalı ilçesinde bir kadının çantasını kapkaç yöntemiyle çaldığı iddia ...
 
Pakdemirli'den Rusya'ya yangın uçağı çıkarması
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangın söndürme uçaklarını incelemek üzere Rusya'ya gidiyor.
Çocukların otomobil bagajında tehlikeli yolculuğu
Konya'da bir otomobilin bagajında seyahet edip, diğer sürücülere el sallayan ...
Halit'in ölümünde zanlıdan isyan ettiren ifade!
Beyoğlu’nda 23 yaşındaki İTÜ mezunu elektrik mühendisi Halit Ayar’ı bıçaklayarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva