HABERLER>EGE
23 Ocak 2015 Cuma - 17:09

Düşük euro kuru ihracatçıyı korkutuyor

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Süleyman Kocasert, euro kurundaki düşüşün ihracatçıyı terletmeye başladığını söyledi. Kurun 2.63 düzeyine geldiğini söyleyen Kocasert, "Euro'daki gerileme ve paritedeki hızlı düşüş doğrusunu söylemek gerekirse ihracatçıyı terletmeye başlamıştır. Açıkçası iş dünyası nadiren böylesi net ifadelerle bir şeyler talep eder, ama bıçağın kemiğe dayanmak üzere olduğunu söylemek için artık erken değil. Kur konusunda acilen bir şeyler yapılmalı" dedi.

Düşük euro kuru ihracatçıyı korkutuyor

DENİZLİ - Türkiye'nin ihracatının neredeyse yarısının euro ile yapıldığını, geçen yıl 23 Ocak'ta 3.06 olan kurun bu yıl 2.63 düzeyine geldiğini ve kurun gerilemeye devam ettiğini belirten DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, "Ülkemiz ihracatının neredeyse yarısı euro ile yapılmakta. Otomotiv ve hazır giyim sektörü gibi önemli sektörlerde bu oran çok daha üst düzeylerdeyken, ihracat pazarlarımızı ve rekabet gücümüzü korumak adına başta Merkez Bankası'ndan olmak üzere yetkili kurumlardan proaktif adımlar bekliyoruz. Sepet kurun 2.5'un altına düşmesi risktir. Bu gibi durumlarda alınacak önlemlerdeki küçük bir gecikmenin telafisi çok uzun süreler alabilmektedir. Merkez Bankası Euro 2.90'ın üzerine çıktığında nasıl pozisyonunu güncelliyorsa, 2,70'in altına gerilediğinde de acilen, faiz indirimi ve döviz alımı gibi politikalara daha kararlı bir şekilde yönelmelidir" dedi.

Kocasert, eurodaki düşüşün ihracatçıyı terletmeye başladığını belirterek şöyle devam etti: "Eurodaki gerileme ve paritedeki hızlı düşüş doğrusunu söylemek gerekirse ihracatçıyı terletmeye başlamıştır. Açıkçası iş dünyası nadiren böylesi net ifadelerle bir şeyler talep eder ama bıçağın kemiğe dayanmak üzere olduğunu söylemek için artık erken değil. Kur konusunda acilen bir şeyler yapılmalı. Türkiye'nin 2014 yılında AB ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat 67.6 milyar dolar. 2014 ortalama paritesinin 1.32 - 1.33 olduğundan yola çıkarsak bu yaklaşık 51 milyar euroya karşılık geliyor. Euro-dolar paritesi 1.15 olursa 8.5 milyar dolar, 1.10 olursa 11 milyar dolar ihracat kaybı ile karşı karşıya kalacağımızı öngörebiliriz. 2015'in küresel ekonomi açısından kolay bir yıl olmayacağı da düşünülürse, Türkiye ihracatının sağlıklı gelişimi adına bu kayıpların katlanabilir ve telafi edilebilir olduğunu ifade etmek mümkün değil."

İhracat yapan firmaları kurla ilgili tedbirle davranmaya da çağıran Kocasert, "Önümüzü görmekte zorlandığımız günlerden geçiyoruz. Bu ortamda ihracatçılar olarak kur kaynaklı risklerimizi hedge etmek ve kur riskinden koruyucu finansal enstrümanları kullanmak zorundayız. Dolar ile ticaret yapılan pazarlara yoğunlaşmak ve daha fazla ihracat gerçekleştirmenin yollarını aramalıyız" dedi.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamyon kasasında 42 bin 500 paket kaçak sigara
Uşak'ta takibe alınıp durdurulan bir kamyonda yapılan aramada, 42 bin ...
Uşak'da zehir operasyonu: 19 tutuklama
Uşak'ta uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen kişilere yönelik düzenlenen ...
İki çocuk babası evinin avlusunda kendini astı
Aydın'ın Çine İlçesi'nde 60 yaşındaki Kadir Güngör, evinin avlusunda kendini ...
 
Aydınlı avukat borç bunalımından çıkamadı
Aydın'da avukat 50 yaşındaki Çağlayan Lostar, bürosunda başına dayadığı ...
Manisa Milli Eğitim Müdürü: Çocuklara akıllı telefon almayın
Manisa'da 260 bin öğrenci, 2014- 2015 eğitim- öğretim yılı ilk döneminin ...
Ahmet karnesini evde aldı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Evde Eğitim Hizmetleri' yönergesi kapsamında ...
 
Denizli’de ‘tarihi’ operasyon
Denizli’de bir işyerine polis tarafından düzenlenen operasyonda Roma dönemine ...
Turizm cennetinde büyük temizlik!
Muğla'nın Ortaca İlçesi'ndeki Dalyan Kanalı, İztuzu Plajı ve Sulungur ...
Mahkemeden flaş İztuzu Plajı kararı
Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Ortaca İlçesi'ndeki İztuzu Plajı'nın işletilmesi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva