HABERLER>GÜNCEL
21 Ocak 2021 Perşembe - 14:46

Dünyaca ünlü vakıf uyardı: İzmir'in suyu tehlikede!

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, aralarında İzmir'in de yer aldığı 10 ilin yüksek su krizi riski altında bulunduğunu belirterek, “Bu krizin sebebi de çözümü de biziz. Su kaynaklarımızı korumamız lazım” dedi. WWF-Türkiye Tatlı Su ve Sulak Alan Programı Kıdemli Uzmanı Eren Atak ise Büyük Menderes Havzası'nda su kaynaklarının korunması için verimli yöntemlere geçiş hedeflerinin olduğunu söyledi.

Dünyaca ünlü vakıf uyardı: İzmir in suyu tehlikede!

Vakıf tarafından Türkiye, kamu, özel sektör ve bireyleri su kaynaklarına sahip çıkmaya davet eden kampanya başlatırken bu çalışma çevrimiçi bir basın toplantısı ile duyurdu. WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren vakfın küresel bazda faaliyet gösterdiğini belirtirken, şöyle dedi:

“1970’ten bu yana bütün omurgalı türlerin yüzde 70’ini yok ettik, dünya varlıklarını tahrip ettik. 10 yılda ciddi su krizi çıkmaya başladı. Su kaynaklarımızı korumanın önemini çok iyi hatırladık. Halen dünyada 1.1 milyar insan suya erişimden yoksun. Su kıtlığı Türkiye’de de kapıda. Kişi başına düşen su Türkiye’de bin 750’den bin 350 metre küpe düştü. Su miktarı 1000-1700 metreküp olan ülkeler su kıtlığı çeken ülkeler sınıfında. Giderek su fakiri oluyoruz.  Su kaynaklarının ciddi biçimde koruyamadık. Sulak alanlarımızı kaybediyoruz. 3 Van Gölü büyüklüğünü kaybettik. İklimi düzenleyen kuraklığı önleyen eko sistemler. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Bursa, Mersin, Konya, Adana ve Antalya yüksek su riski altında. Tarım ve sanayide suyu çok verimli kullanmamız gerek. Bu krizin sebebi de çözümü de biziz. Su kaynaklarımızı korumamız lazım.”

WWF International Küresel Su Programı Başkanı Stuart Orr da, tatlı su kaynaklarının hızla tüketildiğini, nehirlerin yanı sıra biyoçeşitlilik, gıda ve sağlık bakımından kötü duruma girildiğini anlattı.  Orr, şöyle konuştu:

“Su çeşmeden akmıyor eko sistemlerden geliyor. Farklı kaynaklara ihtiyacımız var. Türkiye’de de farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Su krizi için sulak alan ve nehirleri korumamız, düşüncelerimizi de korumamız gerekiyor. Doğayı yok ederek ekonomik refah sağlayamazsınız. İş dünyası, hükümetler de bunun farkında. İstanbul su sıkıntısı çeken 10 ilden biri. Su havzalarına yatırım yapmamız iş dünyası ve  sanayi ile birlikte işbirliği yapılmamız gerekiyor. Doğayı doğa ile birlikte korumalıyız. “

WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, son 50 yılda canlı türlerinin azaldığı gibi tatlı suyün giderek tükendiğini, Ebola, sars, kuş gribi, Kovid-19 gibi bulaşıcı hastalıkların adeta “Geliyorum” dediğini ifade ederek, şöyle dedi:

SUSUZ ÜRETİM
“Dünya, 120 yıl öncesine göre 1.2 derece sıcak. Yüzde 69 tür popülasyonu azaldı.

Kolektif başarısızlık söz konusu. Bilim insanları sorunları ve çözümleri de ortaya koyuyor.  Su kirliliği ve kıtlığı konularını ele alıyoruz.  Sanayi, tarım atıkları, jeotermal atıklar. Sıfır tolerans ile kaçak deşarjları durdurabiliriz. Hükümetimizin iradesinin ne kadar kuvvetli olduğunu görüyoruz.  EDS’de insan faktörü ortadan kaldırılırken kazalar azaldı. Artık kot pantolonları bile susuz yıkamak mümkün. Kirletenden temiz üretime aktarılması lazım. Çevreyi seviyoruz, gelişim de şart. Bu mümkün. Temiz üretim, daha az su kullanan tesisler kurmalıyız. Ekolojik üretim dünya merkezi yapalım istiyoruz. Bu konuda dünyadan ve tüketiciden de talep var. Türkiye’de suyun yüzde 73’ün tarımda, yüzde 16’sı evlerde, 11’i ise sanayide kullanılıyor. Türkiye’de yüzde 97 oranında yüzeysel sulama yapılarak yılda 44 milyar metreküp su tüketiliyor. Çok vaktimiz yok. Alışkanlıklar çok hızlı değiştirilemiyor. Bir ürünü hesaplarken ne kadar su tüketildiğini anlatıyoruz. İklim değişikliği ile yaşamamız gerekiyor. Çeşitli mekanizmaları, tatsı su depolama sistemlerini devreye sokmamız, yağmur hasadına ağırlık vermemiz gerek. “

WWF-Türkiye Tatlı Su ve Sulak Alan Programı Kıdemli Uzmanı Eren Atak ise “Su biterse herkes susar” sloganı ile hareket ettiklerini vurguladı. Atak, Büyük Menderes Havzası’nda su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için yürütülen çalışmalara değinirken havzada doğayı korurken suyun daha verimli kullanıldığı yöntemlere geçişi sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Atak, “Yağmur suyu hasadından tarımda verimli sulama yöntemlerine, sanayide temiz üretim uygulamalarından, doğa koruma çalışmalarına kadar işbirliği ortaklarımızla birlikte attığımız adımlarla Türkiye’nin diğer akarsu havzalarına ilham verecek bir çabanın içindeyiz” dedi. (DHA)
 

 
Buca'da Bekir Coşkun heykeline tepki
 
AB'den Doğu Akdeniz ve Türkiye açıklaması!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 22 Ocak 2021 Cuma 15:27

Su kullanımında biraz daha dikkatli olmalıyız. .

Yorumu oyla      2      3  
22 Ocak 2021 Cuma 09:01

çokmu zor hocam ıkı yıl karadenizdeki ve dogudaki kaynaklar dışında içme suyu dolumunu yapılmayacaktır diye bir genelge yeterli değilmi.oralarda yağışlar nedeni ile su sorunu yok anadolu ve batı kırılıyor yüzlerce obruk oluştu iki yıl yasaklansa bu bölgelerdeki su kaynakları yeraltı tekrar suyuna kavuşur haydi ankara iki dakikada oy birliği ile meclisten geçer bu karar

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yasa dışı bahis sitelerine erişim engeli!
Amerika, Hollanda ve Tayvan gibi ülkelerden Türkçe yayın yaptıkları belirlenen ...
İzmir'deki dev FETÖ operasyonuna 25 tutuklama!
İzmir merkezli Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri ...
Göztepe'de Ünal Karaman sahaya indi
Süper Lig'de pazar günü deplasmanda Beşiktaş ile karşı karşıya gelecek ...
 
İzmir'e 6 büyüklüğünde artçı uyarısı!
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuşadası Körfezi Sisam Adası ...
AYM'den Berberoğlu hakkında ikinci ihlal kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusu için oybirliğiyle ...
Vaniköy Camii soruşturması tamamlandı: Kasıt yok
Tarihi Vaniköy Camii'ndeki yangınla ilgili soruşturmayı tamamlayan savcılık, ...
 
Bayraklı'da yıkım bitti, evlerin inşaatı başladı
İzmir'de depremin ardından Bayraklı'da acil yıkılan 71 binada inşaat çalışmaları başladı
Karaburun'da son nergisler toplanmaya başladı
İzmir'in Karaburun ilçesindeki tarlalarda yetiştirilen nergisler, Türkiye'nin ...
Bağdat'ta bombalı intihar saldırısı
Irak'ın başkenti Bağdat'ta kent merkezinde bir patlama meydana geldiği ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva