HABERLER>EGE
8 Şubat 2016 Pazartesi - 11:10

Dünyaca ünlü plaj sürekli yer değiştiriyor!

Muğla’nın Ortaca İlçesi'nde deniz kaplumbağası Caretta Caretta'ları ile dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nı Dalyan kanalıyla açık denize bağlayan dalyan ağzındaki kumlar, akıntı nedeniyle sürekli yer değiştiriyor.

Dünyaca ünlü plaj sürekli yer değiştiriyor!

İztuzu Plajı'na Dalyan Kanalı'ndan yolcu getiren teknelerin iskelesi, 2002 yılında görülen kuraklık ve bu doğa olayı nedeniyle denizin getirdiği kumların boğazın önüne kapatması nedeniyle karada kaldı. Kış aylarında denizden su girişi azaldığı için mevcut iskelenin bulunduğu yerde sular 25 metre kadar çekildi. Bunun üzerine yeni bir iskele yapılmasına ihtiyaç duyuldu. 3 yıl sonra mevcut iskeleninin yanına kaymakamlık tarafından şu an halen kullanılmakta olan ahşap iskele yapıldı. Türkiye'nin denize açılan tek gölü olan Köyceğiz'in, Dalyan Kanalı'yla yla buluştuğu noktadaki kum hareketliliği nedeniyle yaşanan doğa olayı görenlerin ilgisini çekerken, bilim adamları tarafından da inceleme konusu oluyor.

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof.Dr. Erdal Özhan, 1 yıl önce metrelerce uzunluktaki kumsalın birkaç saat içinde denizle kaplanıp başka bölümde yeni bir karanın oluşmasıyla ilgili incelemeler yaptı. Prof.Dr. Özhan bölgede 3 yıl boyunca yıllık ve mevsimsel değişiklikleri incelediğini anlatırken şöyle dedi: "Değişkenlik; meteorolojik koşulların mevsimsel ve yıldan yıla değişmesine bağlı  gerçekleşiyor. Mevsimsel olarak baktığımız zaman Akdeniz Bölgesinde Mayıs- Ekim ayları arasında yağmur yağmadığından Köyceğiz Gölü'nün seviyesi düşer. Gölden denize olan akıntı tamamen biter. O dönemde egemen olan kuvvet, denizden gelen dalgalar ve gelgitlerdir. Bu nedenle kum boğaza doğru itilerek denize doğru uzanan bir dil oluşturur. Kışın da yağışlar nedeniyle Köyceğiz Gölü kabarıp akıntı oluşturduğunda denize açılan boğaz derinleşerek kumu denize doğru atar. Kara sürekli yer değiştirir."

"EKOSİSTEM İÇİN SORUN YOK"
Prof.Dr. Özhan, İztuzu Kumsalı'nın boğaz ağzındaki kumsal topoğrafyasında görülen mevsimsel ve yıldan yıla değişimlerin doğal süreçler sonucunda oluştuğunun altını çizip, şunları söyledi: "Bu nedenle doğal denge açısından sıkıntılı bir durum olduğunu söylemek doğru olmaz. Doğal sistemler bu tür kısa süreli değişimlere kendilerini uyarlama becerilerine sahiptir. Canlılar açısından baktığımız zaman ekosistemler doğal nedenlerle oluşan bu tür kısa süreli değişimlerle başa çıkabilecek becerilere sahiptir. Bu nedenle ciddi bir sorun değil."

"TEK SORUN TEKNE GEÇİŞLERİ"
Bu doğa olayında tek sıkıntının tekne geçişleri olduğunu belirten Prof.Dr. Özhan, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında Köyceğiz Gölü'nden boşalan boğazdaki kumun, kumsal ile Delikada arasındaki alana yayılması sonucu sığlaşma oluştuğunu anlattı. Prof.Dr. Özhan, şöyle dedi: "Her yıl giderek büyüyen ve daha derin su kesimine gerek duyan tekneler bu bölgeye giriş ve çıkışlarda ister istemez kuma oturuyor. Tekne trafiğinin yoğun olduğu bu tür nehir ağızlarındaki kum birikmeleri kıyı yapılarıyla kontrol altına alınır. Ancak İztuzu Kumsalı gibi çok değerli ve özel olan bir yerde bu tür kıyı yapılarını uygulamak doğru olmadığından sürekli yer değiştiren karaya kaptanların çok dikkat etmesi gerekir."  (dha)

 
Karşıyaka Belediyesi’nden arıcılara destek
 
Hakimlerden Yargıtay’a yaylım ateşi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mucize kurtuluş: 300 metre yuvarlandı...
Fethiye'de tırmandığı Çal Dağı'nda ayağı kayınca 300 metre yuvarlanarak ...
İstanköy'de mülteci kampı arbedesi: 10 yaralı
Yunanistan'ın İstanköy Adası'na (Kos) yapılmak istenen mülteci kampına ...
Minibüs motosiklete çarptı, kaçtı: 2 yaralı
Milas'da minibüsün çarptığı motosikletteki 2 kişi ağır yaralandı. Polis ...
 
Kuvvetli fırtına Bodrum'u vurdu
Bodrum'da şiddetli  fırtına ağaçları devirdi, liman dışında demirli yatların ...
Balıkesir’de ulaşımı kar vurdu!
Balıkesir’in Edremit ile Havran İlçesi'nin yüksek kesimlerinde dün öğle ...
Balıkları kurtarmak için seferber oldular!
Denizli’nin Çal İlçesi Sazak Mahallesi'ndeki 10 yıllık gölette genişletme ...
 
İlk görüntü: 2 DHKP-C’li sürat teknesiyle gelmiş!
Aydın Söke İlçesi'nde 1 Şubat'ta yakalanan terör örgütü DHKP-C üyesi ve ...
Manisa’da sobadan sızan gaz can aldı
Manisa’nın Salihli İlçesi'nde, sobadan sızan karbon monoksit gazından ...
Baro Başkanı: Soma’da birçok delil ortadan kaldırılmış!
Müdahil ve sanık avukatlarının da katıldığı keşfi değerlendiren Manisa ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva