HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Aralık 2018 Pazar - 09:41

Dünya mutfakları fuarizmir’de

4. Gastronomi Turizmi Kongresi, dünyaca ünlü şeflerin yemek şovlarıyla zenginleşti. Türkiye’nin en lezzetli buluşması olan kongrede Portekizli Şef João Sá, Akdeniz lezzetlerinden görsel bir şov sundu. Japon Şef Kogure Tsuyoshi, zeytinyağı ile Türk malzemelerini kullanarak Uzak Doğu lezzetlerinin sırlarını paylaştı. Master Chef Türkiye jüri üyesi Hazer Amani ise, yaratıcı lezzetlerin sırrını fuarizmir mutfağında paylaştı.

Dünya mutfakları fuarizmir’de

Bu yıl 4’ncü kez gerçekleştirilen Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, dünya mutfaklarını fuarizmir’de buluşturdu. Kongre kapsamında gerçekleştirilen ve geçtiğimiz yıl katılımcılarına lezzet dolu anlar yaşatan “Cooking Story” bu yıl dünyaca ünlü şeflerin yemek şovlarıyla zenginleşti. Ülkelerinin yemek kültürleri ve hikayelerini katılımcılarla paylaşan şefler, Türkiye’de gastronomi turizmi adı altında bulunmanın kendileri için büyük bir şans olduğunu dile getirdi.

Mutfağının kapılarını Türkiye’de ilk defa fuarizmir’den açarak Akdeniz sıcaklığı tadında bir şov hazırlayan Portekizli Şef João Sá, katılımcılar için Portekiz’in kuzeyinde meşhur olan “salted cod fish” (tuzlu morina balığı), “alheira” (domuz etsiz tavada pişen bir tip Portekiz sosisi) ile kongrenin misafir kenti Lizbon’da geleneksel bir yemek olan ve morina balığı, patates ve yumurta kullanılarak hazırlanan “bacalhau à brás” hazırladı. Fuar ve kongrenin büyüklüğü ile genç aşçıların ilgisinden çok memnun kaldığını dile getiren Portekiz Şef, “Türkiye’de ilk kez böyle bir kongrede yemek pişiriyorum. İnsanların ilgisi çok yoğun özellikle gençleri burada görmek çok mutlu edici. Onlar bizim geleceğimiz ve yarın tüm farklılıkları birbirine bağlayacak birer gastronomi savaşçısı” dedi.

“GASTRONOMİYİ KÜLTÜRLER ARASI BİR BAĞ OLARAK DÜŞÜNMELİYİZ”
Bugüne kadar Türk yemeklerinin tadına bakma fırsatı olmadığını dile getiren şef,  “Bir önceki gün deniz ürünlerinden oluşan yerel bir restorana gittik. Orada gördüğüm lezzetler buradaki sunumuma çok benzediği için sizlerin karşısına aynı sunumla çıkmak istemedim. O nedenle burada yapacağım sunum içeriğimi 1 ay önce belirlemişken bir gecede değiştirme kararı aldım. Mutfaklarımız arasında çok fazla benzerlik var sadece pişirme yöntemlerimiz farklı. İşte bu yüzden gastronomi sadece yemekle ilgili değil. Onu kültürlerarası bir bağ olarak düşünmeliyiz. Onu, bölge ve kültürleri tanıma biçimi olarak değerlendirmeliyiz. Kültür olmadan yemek olmaz, yemek olmadan da kültür var olamaz” dedi.

“JAPONYA’DA TÜRK ZEYTİNYAĞI KULLANILMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ”
Uzak Doğu lezzetlerini zeytinyağı ve Türk malzemeleriyle zenginleştiren Zeytinyağı Somaliyesi Kogure Tsuyoshi, yemek ve kültür paylaşımı için kongrede bulunduklarını belirtti. Japon Şef, “Japonya’da kullanılan sos ve malzemeler zeytinyağı ile birleşince inanılmaz lezzetli ve sağlıklı tatlar ortaya çıkıyor.  Türk zeytinyağı bana göre en kalitelisi ve Japonya’da kullanılan yemeklerde özellikle Türk zeytinyağları kullanılması için uğraşıyoruz. Ülkemizde televizyonlara çıkıyor ve sizi tanıtıyoruz. Türkiye ve Türk mutfağına hayran bir şef olarak buradayım” dedi.

Başarılarını tüm dünyaya tanıtan ve Master Chef Türkiye’nin jüri üyelerinden biri olan Hazer Amani ise, Meksika mutfağı ve Türk malzemelerini buluşturarak katılımcılara taco hazırladı. Yaklaşık 8 saat pişmiş kaburga ve ekşi krema ile beraber yaptığı geleneksel Meksika yemeği, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Amani, gastronomi turizmini ülkemizde yaymak için ise şunları önerdi: “Yaratıcı üründen ziyade yaratıcı yöntemler her zaman daha çabuk, lezzetli ve etkili yemekler yapmamızı sağlıyor. Gastronomi turizmini ülkemizde yaymaya daha yeni başladık. Benim gastronomi ile alakalı herkese tavsiyem artık Batı’ya bakmayı bırakıp Anadolu’daki farklı ürün ve lezzetleri keşfederek onları insanlarla buluşturmaya çalışmak olur” dedi.

 
Başkan Kocaoğlu: Dik durmanın bedeli ağır olur!
 
‘Işıltılı haşereler’e Buca’da yoğun ilgi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu: Dik durmanın bedeli ağır olur!
Foça’ya “veda ve teşekkür” için giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Büyükşehir can simidi oldu: İzmir’de süt devrimi
İzmir, süt kooperatiflerine 31 adet soğutma ve nakil tankı dağıtarak "soğuk ...
Olası İZBAN grevine karşı ilave önlemler alındı: Büyükşehir’den ‘B Planı’
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN'daki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ...
 
Başkan Batur Eczacılar Odası'nı ziyaret etti
İlk ziyareti İzmir Eczacı Odası'na gerçekleştiren Başkan Batur, İzmir ...
Başkan Batur İzmir İnşaat Mühendisleri Odasını ziyaret etti
Narlıdere Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı ...
Ödemiş'te Gölcük Gölü’ndeki sazlıklar temizleniyor
Bölgenin en önemi turizm yerlerinden biri olan Gölcük Mahallesi’ndeki ...
 
Başkan Soyer'e Şeffaf Belediyecilik Ödülü
Uluslararası Şeffaflık Derneği, 2018 yılı Şeffaflık Ödülleri'nin sahiplerini ...
Türkiye’nin buluşma noktası: Travel Turkey İzmir
12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi, Türkiye’nin her bölgesinden ...
Gastronomi Turizmi Kongresi 5 duyuya dokunuyor
4. Gastronomi Turizmi Kongresi lezzet düşkünlerini tadım uzmanlarıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva