HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
17 Şubat 2018 Cumartesi - 12:06

Dünya kuklacıları İzmir'de buluşuyor!

İzmir'de birkaç kukla tiyatrosu topluluğunun katılımıyla küçük bir festival olarak başlayan "İzmir Uluslararası Kukla Günleri", bu yıl birçok ülkeden tiyatro topluluklarının katılımıyla 12'nci kez gerçekleştirilecek.

Dünya kuklacıları İzmir de buluşuyor!

Dünya kuklacılarını 1-8 Mart tarihleri arasında İzmir'de buluşturacak etkinlikte 26 ülkeden 50 topluluk, 59 sahnede 281 gösterim yapacak.
Festival Direktörü Selçuk Dinçer, 12 yıl önce İzmir'i dünyaya tanıtacak, İzmir ile anılacak bir sanat etkinliği yapma düşüncesiyle yola çıktıklarını ve kentte kukla sanatını geliştirmesi hedefiyle İzmir Uluslarası Kukla Günleri'nin ilkini düzenlediklerini anlattı.

Dinçer, 12 yıl önce birkaç grubun katıldığı festivalin giderek büyüdüğünü, "İzmir Uluslararası Kukla Günleri"nin uluslararası kukla çevrelerinden de kabul görerek, önemli organizasyonlardan biri haline geldiğini vurguladı. "HER YIL DÜZENLENEN DÜNYANIN EN BÜYÜK KUKLA FESTİVALİ"
Türkiye'de genelde "Karagöz ve Hacivat" olarak bilinen kukla oyununda değişik ülkelerden başarılı örnekleri getirerek İzmirlileri modern kukla sanatıyla tanıştırdıklarını anlatan Selçuk Dinçer, "Sonra festivali dünyaya açtık, dünyada geniş bir çevremiz oluştu. Yaklaşık 5-6 yıldır her yıl yapılan festivaller arasında gerek katılımcı ülke ve tiyatro grubu sayısı, gerekse ulaşılan izleyici sayısıyla dünyanın en büyük kukla festivalini düzenliyoruz." dedi. 

"İZMİR'İ 'KUKLANIN BAŞKENTİ' YAPMAK İSTİYORUZ"
İzmir Uluslararası Kukla Günleri'nin bilinirliğinin artmasıyla dünya kukla çevrelerinin de festivale gelmek için talepte bulunduğunu anlatan Dinçer, şunları kaydetti:

"Kukla, İzmir'in en önemli kültür sanat markalarında biri oldu. İzmir'i kukla üzerinden dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu, kent turizmini de olumlu etkiledi. Kente dinamizm kazandırıyor, düzenlendiği zaman kentte yüzlerce farklı noktada etkinlikler yapılıyor. Bu, İzmir'in sanat hayatına ciddi bir hareket getiriyor. Yurt dışından izleyici katılımları giderek artıyor, bu anlamda tanıtımlar yapıyoruz. Yıllardır İzmir'i 'kuklanın başkenti' yapmak için çalışıyoruz. Bu konuda çok da yol katettik. Festivalimiz bu hedef doğrultusunda önemli bir araç." 

Selçuk Dinçer, İzmir'de bir kukla okulu açmak istediklerini de dile getirerek, "Açılacak bir okul, Türkiye'de kukla sanatının hızla gelişmesini sağlayacak, bizim bu çabalarımızı da destekleyecek. Festivalle giderek daha fazla sahne sanatçısı kukla ile ilgilenmeye başladı. Kuklalı sanat eserleri üretmeye başladı. Genç sanatçılara vizyon kazandırıp, kukla ile ilgilenmelerini sağlıyoruz." diye konuştu. 

Bu yıl kukla günlerini "Gelişim için kuklayı izleyin" sloganı ile düzenlediklerine dikkati çeken Dinçer, kuklanın pek çok alanda gelişim için izlenilmesi ve kullanılması gereken bir araç olduğunu, özellikle okul öncesi eğitimde oldukça etkili kullanıldığını hatırlattı. 

Selçuk Dinçer, 26 ülkede 50 kukla tiyatrosu topluluğunun katılacağı İzmir Uluslararası Kukla Günleri'nde 58 oyunun 59 sahnede İzmirlilerle buluşacağına işaret ederek, 281 gösterim, atölye çalışmaları, sergi ve söyleşilerde bu yıl 100 binin üzerinde izleyici beklediklerini de dile getirdi.(AA)

 
İzmir'de dolandırıcılardan 'yok artık' dedirten yöntem!
 
Başkan Kocaoğlu'ndan açılışta flaş açıklama: 'Sümüklü' diyenler gözbebeğimiz diyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İzmir Tek Kişilik Oyunlar Festivali' başlıyor
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan, İzmir Tek Kişilik Oyunlar Festivali ...
Kıbrıs’ın iki yakası Karşıyaka’da buluşuyor
Yavru vatan Kıbrıs’ın her iki yakasını, sanat aşkı, Karşıyaka’da birleştirecek. ...
Konak'ta Edebiyat bayramı: Öykülerle 16. buluşma
Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen İzmir Öykü Günleri 16'ncı ...
 
İzmir Caz Festivali'nde geri sayım: Program belli oldu
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV), İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ...
Konak'ta 'Neşeli Kuklalar' zamanı
Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi’nde 28 Şubat’a kadar devam edecek ...
Mimar Sinan'ı tüm dünya izleyecek!
Osmanlı İmparatorluğu’nun muhteşem dönemine eserleriyle damga vuran, Kanuni ...
 
Hanzade ÜNUZ sordu, şair Ünal ERSÖZLÜ yanıtladı: Zorba olmadan, Buda olunmaz
Hanzade ÜNUZ sordu, şair Ünal ERSÖZLÜ yanıtladı: Zorba olmadan, Buda olunmaz
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in kültür-sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in kültür-sanat rehberi
Bornova Belediyesi oyuncularından İstanbul turnesi
25 yıldır Bornova seyircisinin ilgiyle izlediği, Türkiye’nin çeşitli illerinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva