HABERLER>EKONOMİ
20 Kasım 2017 Pazartesi - 14:42

Dünya devinden flaş Bursa kararı!

Son günlerde Türkiye’de gündemi ‘yerli otomobil’ meşgul etse de otomotiv sanayinde yeni gelişmeler de yaşanıyor.

Dünya devinden flaş Bursa kararı!

KOÇ Holding ve Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) eşit hissedar olduğu Türk otomotiv şirketi Tofaş, 50 yıla yaklaşan tarihinin altın dönemlerini yaşıyor. 1 milyar dolarlık yatırımla Bursa’da üretilmeye başlayan ve yurtdışından da büyük talep gören ‘Egea Ailesi’nin başarısı ile her ay yeni rekorlara imza atan Tofaş, Bursa fabrikasının kapasitesini kademe kademe 450 bin adede, çalışan sayısını ise 10 bin kişiye çıkardı.

Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre, bu yılın 10 ayında 300 bin adedin üzerinde üretime ulaşan ve bu üretimin 230 bin adedini ihraç eden Tofaş, yılı rekorla tamamlayıp, FCA’nın dünyadaki en stratejik üretim merkezi olduğunu bir kez daha göstermeye hazırlanıyor.

ÇOKLU MARKA BİTTİ
Tofaş, Bursa’da Egea Ailesi ve Fiat Linea otomobil modellerinin yanı sıra uzun süre Minicargo projesi kapsamında Fiat, Citroen ve Peugeot markalarına, yeni Doblo projesi kapsamında ise Fiat, Opel, Vauxhall ve RAM markalarına da üretim yaptı. ‘Yaptı’ diyorum çünkü Fiat’ın önce Opel ardından PSA Grubu (Peugeot Citroen Grubu) ile yaptığı işbirliklerinin sonuna gelindi. Aslında Tofaş, uzun süredir Opel ve Vauxhall’a üretim yapmıyordu. Peugeot ve Citroen markaları için de uzun süredir çok cüzzi adetlerde üretim devam ettiğini biliyoruz. İşte bu üretim de 1 ay içinde tamamen bitiyor. Bu da Tofaş’ın çoklu markaya üretim stratejisinin sona geldiğini ortaya koyuyor.

Tofaş da değişim bununla da sınırlı değil. Geçtiğimiz hafta Bursa’da üretilen Linea’nın 2. jenerasyonu olacak ‘Cronos’ isimli yeni model ortaya çıkarken bu modelin Arjantin’de üretileceği açıklandı. Tofaş’ın 10 yıl önce İstanbul Boğazı’ndan dünyaya tanıttığı ‘Linea’ bu süre zarfından başarılı işlere imza attı. Ama Egea modeli sonrası Linea’nın biraz geri planda kaldığı da ortada. Zaten iç pazarda 7-8 bin adetleri aşamayan satışları da bunu ortaya koyuyordu. Ama Türkiye’de filo pazarının tercih etmesinden dolayı 2. jenerasyonu Arjantin’de üretilse bile az da olsa Linea’nın yani 1. jenerasyonun Bursa’da sınırlı sayıda üretime devam edeceği söyleniyor.

TÜRKİYE Mİ İTALYA MI?
Tüm bu gelişmeler Tofaş cephesinde işlerin kötüye gittiğini değil tam tersine yoğun talep gören ‘Egea Ailesi’ne daha fazla konsantre olunacağını ortaya koyuyor. Çünkü gerek Linea, gerekse çoklu markalara üretim Tofaş’ı bir yere taşıdıktan sonra misyonunu tamamladı. Şimdi sektörde ‘Egea Ailesi’ne 4’üncü bir kardeşin ekleneceği konuşuluyor. Bu kardeşin de Avrupa’da ve Türkiye’de hızla büyüyen kompakt crossover (SUV) sınıfında yer alacağı söyleniyor. Tek bilinmeyen bu modelin Türkiye’de mi yoksa İtalya da mı üretileceği sorusu. Çünkü Fiat İtalya’da aynı sınıfta Fiat 500X ve Jeep Renegade modellerini, Bursa’da ise ailenin diğer üyelerini üretiyor. Tüm ailenin Bursa’da üretilmesi önemli. 4 markaya üretimin bitmesi, Linea üretiminin azalması Bursa’da kapasite sorununu ortadan kaldırıyor. Toyota’nın Sakarya’da aynı sınıfta C-HR’yi ürettiği, Hyundai’nin de İzmit’te benzer sınıfta bir model üreteceği düşünülürse, Tofaş’ın 4’üncü kardeşi Bursa’da üreterek önemli bir avantaj yakalayacağı da ortada. 

TOFAŞ CEO'SU SESSİZ KALDI
TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, hem Linea’nın 2.jenarasyonunun Arjantin’de üretilecek olmasına hem de Egea Ailesi’ne yeni bir üyenin katılıp katılmayacağına ilişkin sorularıma sessiz kalmayı tercih etti. Yani Eroldu, gelişmeleri ne doğruladı ne de yalanladı. Bu da her iki model konusunda da çalışmaların devam ettiğini ortaya koydu.

SUBARU'DAN VERGİ AVANTAJLI XV
SUBARU’nun vergi avantajlı 1.6 litrelik Boxer benzinli motora ve sürekli dört çeker sisteme sahip yeni XV modeli 114 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu. Yeni global platformun ilk temsilcisi olan XV’nin ‘Dünyanın En Güvenli Otomobil Markası’ olma hedeflerindeki önemli bir adım olduğunu dile getiren Subaru Genel Müdürü Halil Karagülle, Türkiye’de büyüyen SUV pazarında satış hedeflerinin bu yıl 300, 2018’de ise 1000 adet olduğunu söyledi. Karagülle yeni modelle ilgili şunları söyledi:
“2012 yılında ilk jenerasyonuyla kompakt SUV segmentinin oluşmasında öncü rol oynayan XV, ikinci neslinde SUV özelliklerini daha da arttırıyor. Çok daha sağlam gövde özellikleri, iyileştirilmiş yol tutuşu ve titreşimsiz sürüşün yanısıra, artan dingil mesafesiyle de çok daha geniş bir iç mekan sunuyor. Yeni XV, premium segmentte bile zor rastlanan, EyeSight sürüş destek teknolojisi, X-Mode, Sürekli Simetrik Dört Çeker Sistemi, Aktif Tork Yönlendirme, gelişmiş bilgi-eğlence donanımları gibi güvenlik ve konfor özelliklerini standart olarak sunan tek model”.

 
Hükümet Sözcüsü'nden Zarrab açıklaması
 
Büyükşehir, Kocagürlü öğrencileri Ata'larıyla buluşturdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli olmak isteyene büyük kolaylık!
Bakan Sarıeroğlu, "Emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal ...
Travel Turkey'de geri sayım... İzmir'e Uzakdoğu'ndan yeni misafirler
7 – 10 Aralık’ta 11. kez düzenlenecek olan Travel Turkey İzmir’de bu yıl ...
Binlerce çalışanı ilgilendiriyor: O yapı kalkıyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz, taşeronda oluşan ...
 
İzmir'de açıldı... Dünyanın en büyüğü!
Dünyanın en büyük Zeytinyağı Müzesi olma özelliğine sahip, Urla'nın Uzunkuyu ...
'Eski dost'tan seçim öncesi imalı çıkış: 'Önlem alırdım'
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Necmi Çalışkan Nisan ayına ertelenen ...
Merkez Bankası'ndan flaş döviz kararı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz ...
 
İzmir'in 'ölüm yolu'nda çalışmalar son sürat... İşte biteceği tarih!
Tire ilçesi ile Selçuk ilçesinin Belevi Mahallesi arasında başlanan bölünmüş ...
Gemiler İzmir'den kalktı... 'Muhteşem üçlü' para bastı!
Türkiye üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu, milyarlarca insana ...
Halis Toprak’ın fabrikası satışa çıkarıldı
Sakaya'nın Arifiye ilçesinde, 2009 yılında TMSF’nin el koyduğu 2012’de ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva