HABERLER>GÜNCEL
20 Kasım 2023 Pazartesi - 13:26

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde tüyleri diken diken eden utanç raporu!

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuk ihlallerine dikkat çeken UCİM Derneği İzmir İl Temsilcisi, Bilim Kurulu Üyesi Dilara Işık, UCİM Derneği Cinsel İstismara Maruz Bırakılan Çocuklara Yönelik Hak İhlallerini İzleme Raporu’nu paylaştı. Rapor hakkında değerlendirme yapan Işık, “İstismarcı ebeveynlerin ortak özelliklerinden biri çocukluk dönemlerinde ihmal ve istismara uğramış olmaları ya da dolaylı şekilde maruz kalmış olmalarıdır. Dolayısıyla travma yoluyla öğrenilen bu tutum eğer iyileştirip tedavi edilmezse kendi çocuklarına zarar olarak yansıyabilmektedir” dedi.

Dünya Çocuk Hakları Günü nde tüyleri diken diken eden utanç raporu!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- UCİM Derneği Cinsel İstismara Maruz Bırakılan Çocuklara Yönelik Hak İhlallerini İzleme Raporu’na göre, çocuklar en çok yakınları tarafından istismara maruz kalıyor. Raporda çocuğun istismarı ile ilgili dikkat çekici veriler yer aldı.

YABANCI İSTİSMARCI ORANI YÜZDE 4!
İzleme Raporu’na göre, ”İzlenen davalarda, çocukların maruz kaldığı cinsel istismar suçundan yargılanan sanıkların çocuklar ile yakınlığı incelendiğinde sanıkların anne, baba, dede, dayı, amca gibi aile bireyleri ile komşu, öğretmen aile dostu ya da annenin partneri gibi çocuğun yakın çevresindeki kişiler olduğu görülmüştür. 99 failin 16'sı öz anne baba, 12'si öz dayı-amca, 7'si öz dedesi. Çocuğun hiç tanımadığı yabancı istismarcı oranı sadece yüzde 4 olup, tüm istismarcıların yüzde 96'sı çocuğun ve ailesinin tanıdığı, yüzde 86'sı ise çocuğun yaşadığı eve girip çıkan kişilerdir. Çocuğu tanıyan failler içinde bir değerlendirme yapıldığında çocukların en fazla komşu, ardındansa dayı-amca ve anne partneri-üvey baba istismarına maruz kaldığı görülmüştür” denildi.

Raporun devamında, izlenen davalarda, faillerin çocukların yakın çevresinde olmasına rağmen davaların yalnızca yüzde 16'sında sanık için uzaklaştırma kararı bulunduğu tespit edildiği ifade edilerek kurum bakımına alınan çocuğa rastlanmadığı tespit edildiği belirtildi.

YÜZDE 45’İ TEHDİT EDİLDİ
Raporda ayrıca, UCİM tarafından yapılan izleme çalışmaları sırasında takip edilen davalarda çocukların yüzde 45'i istismar öncesi veya sonrasında tehdit edildiğini bildirmiştir. Şantaja maruz kalan, korkutulan, tehdit edilen çocukların, istismarı bildiremedikleri gibi suç tekrarı yaşadıkları anlaşılmıştır. Aile içi cinsel şiddete maruz kalan çocuklar kendilerine inanılmayacağı ve suçlanacağı endişesini taşıdıklarını aktarmışlardır. Ailelerinin dağılmasından duydukları kaygı da çocukların susmasına neden olmuştur.2-4 yaş grubu çocuklar, gelişimlerinin erken aşamalarında olmaları nedeniyle maruz kaldıkları eylemi cinsel istismar olarak tanımlayamamış ve adli süreçte konuşamamıştır.Yaşadıklarını hemen ihbar edebilen yalnızca 4 çocuk olduğu tespit edilmiştir. Çocukların yüzde 35'inin yaşadığı istismarın bildirilmesinde yaşanan gecikme davada tartışılmamış ve aydınlatılamamıştır.

ÇOCUĞUN REFAHINI TEHDİT EDEN DURUMLAR İHLALDİR
Klinik Psikolog ve UCİM Derneği İzmir İl Temsilcisi, Bilim Kurulu Üyesi Dilara Işık, Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

Işık yaptığı açıklamada “İhmal ve istismar çocukların anne-baba ya da bakım veren bir yetişkin tarafından uygunsuz, zarar verici olarak nitelendirilen, çocuğun gelişimini engelleyen eylem ya da eylemsizliklerin tümüdür. Fiziksel ve duygusal ihmal, cinsel, fiziksel ve duygusal istismar türleri vardır. Çocukların 18 yaşından önce çalıştırılması, dilendirilmesi, eğitim haklarının önüne geçilmesi çocuk hakları ihlalidir. Çocuklara din, dil, ırk sebebiyle eşit eğitim, yaşam koşulları sunmamak çocuk hakları ihlalidir. Savaşa maruz kalmak, savaşa katılmaya zorlamak çocuk hakları ihlalidir. İhlal ve istismarların evrensel olarak düzenlenmesi, iyileştirilmesi ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması oldukça önemlidir. UCİM derneği olarak, çocuk haklarını önem veriyor, çocuk haklarının korunması ve savunulması için hukuki, sosyal ve psikolojik mücadelemizle sahada olduğumuzu belirtmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

İYİLEŞTİRİLİP TEDAVİ EDİLMELİ
Işık, çocuğun istismarının en çok yakınları tarafından meydana çıkmasını ise şöyle yorumladı:

“İstismarcı ebeveynlerin ortak özelliklerinden biri çocukluk dönemlerinde ihmal ve istismara uğramış olmaları ya da dolaylı şekilde maruz kalmış olmalarıdır. Dolayısıyla travma yoluyla öğrenilen bu tutum eğer iyileştirip tedavi edilmezse kendi çocuklarına zarar olarak yansıyabilmektedir. Bu noktada her ebeveynin çocuk sahibi olmadan önce kendi bireysel süreçlerini tamamlaması ya da farkındalıklarını arttırması gelecek nesiller için önem arz etmektedir”

 
Van'da kar kalınlığı 30 santimetreyi geçti!
 
İzmir'de silahlı Gazze eylemi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Van'da kar kalınlığı 30 santimetreyi geçti!
Van'da sabah saatlerinde etkili olan yağmur, Başkale ve Bahçesaray ilçelerinde ...
İzmir yolunda faciaya kıl payı!
Konya'nın Ereğli ilçesinde, İzmir'den Hatay'a giden seyir halindeki bir ...
Yerlikaya: 9 vatandaşımız hayatını kaybetti
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hafta sonu meydana gelen sel ve aşırı yağışlar ...
 
Batman diye bindiler... Rota Amsterdam'a şaştı!
Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Batman’a gidecek yolcular, yer hizmeti ...
Mahsur kalan 26 kişi kurtarıldı!
Bolu'da kar yağışı nedeniyle yolu ulaşıma kapanan Yedigöller Milli Parkı'nda ...
Dijital platformlarda fiyat arttı, talep azalır!
Dijital yayın platformlarına rağbetin artmasıyla televizyon izleme oranlarında ...
 
'İklim değişikliğine yönelik direnci artırıyoruz'
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreter Danışmanı Dr. Serdar ...
1 denizcinin cansız bedeni bulundu!
Karadeniz'deki fırtınada irtibatın kesildiği Türk bandıralı "Kafkametler"in ...
Mersin'de PKK/KCK propagandasına yer yok!
Mersin'de terör örgütü PKK/KCK propagandası yaptıkları iddiasıyla gözaltına ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva