HABERLER>EKONOMİ
10 Ağustos 2018 Cuma - 15:06

Doların ateşi yeniden yükseldi!

Dolar kuru, gün içerisinde yüzde 15'in üzerinde dalgalanarak 6.85 TL'nin üzerini gördü ve yeni tarihi zirvesini kaydetti. Euro 7.85 ve sterlin de 8.45 düzeyini aştı.

Doların ateşi yeniden yükseldi!

Dolar başta olmak üzere döviz piyasalarındaki hareketliliği tetikleyen ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden yaptığı, "Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil." mesajı oldu. Çarşamba akşamı 5.30 bandında dalgalanan dolar kuru dün akşam saatlerinde 5.50 TL'yi test ettikten sonra geç piyasada 5.60 TL'yi geçti. Sabah saatlerinde 5.70 TL sınırı da geride kaldı. Euro dolar paritesi 1.15'in altına indi.

10 Ağustos sabah saat 7 sularında dolar / TL yeni tarihi zirvesi olan 5.8782 TL'yi gördü. Euro / TL de benzeri bir atakla 6.70 TL'yi geçerek 6.74 ile yeni tarihi zirvesine ulaştı. Sterlin ise 7.35 seviyesini test etti.

Dolar / TL 09:15'te sert bir atakla 6.30 TL'yi de geçerek 6.3005 ile tarihi zirvesine ulaşırken, euro 7.2254 ile rekor kırdı. Sterlin fiyatı ise bir ara 8'i geçti.

TL'NİN GÜNLÜK KAYBI YÜZDE 11'İ AŞTI
Döviz kurların ilerleyen dakikalarda bir nebze gevşedi. Dolar saat 09:25'te 6.05 - 6.10 bandına oturdu. Euro 6.95 - 7 TL ve sterlin 7.75 - 7.80 TL arasında dalgalanıyor.

09:30 sularında ise dolar önce 5.90 ve ardından 5.80'li seviyelere indi. Euro 6.70'li, sterlin de 7.50'lere çekildi.

Piyasaların açılmasının ardından saat 10:25'te dolar 5.86, euro 6.72 TL'den el değiştiriyor. İngiliz sterlini ise 7.51 TL'den satılıyor. 11 sularında kurdaki artış devam ederken dolar 6 TL eşiğini yeniden aştı ve 6.0059 TL'ye yükseldi. Euro ve sterlin isesırasıyla 6.88 ve 7.66 TL'den el değiştiriyor.

Kurda öğleden sonra yeniden yukarı yönlü hareketlenme başladı. Dolar / TL saat 15'te 6.15 TL, Euro ise 7.04 TL seviyesini aştı.

Başkan Erdoğan, akşam saatlerinde Rize'de yaptığı açıklamada "Bugün dünden daha iyiyiz, yarın bugünden de iyi olacağız. Hiç bundan endişeniz olmasın. Çeşitli kampanyalar sürdürülüyor. Bu kampanyalara kulak asmayın. Şunu unutmayın, onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah'ımız var" dedi.

Uzmanlar, ABD ile yapılan görüşmelere ilişkin net bir açıklama yapılmaması piyasada tedirginliğe ve kurda oynaklığın sürmesine neden olduğunu belirtiyor.

ING stratejisti Trieu Pham, ABD ile ilişkilerin pozitif ilerlemesinin Türk varlıkları için geçici bir rahatlama sağlayacağını ancak yatırımcı güvenini tamamen geri kazanmak için yapacak çok şey olduğunu belirtirken, "Kurda daha fazla oynaklık yakın vadede TCMB üzerinde kararlı hareket etme baskısını artıracaktır" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise not indiriminden bu yana Türkiye'de görünümün kötüleştiğini, Türk Lirası'ndaki düşüşün hızla durdurulması gerektiğini bildirdi.

Fitch Analisti Paul Gamble, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Aralık ayındaki not değerlendirmesine kadar birçok şeyin değişebileceğini vurguladı.

Dolar kurunun yeni zirveyi görmesiyle birlikte TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor.

TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 30'un üzerinde.

Öte yandan dün Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Orta Vadeli Plan (OVP) kapsamında, 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olmasının beklendiği ve kurgulanan yeni ekonomi modeline ilişkin çerçevenin bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından kamuoyu ile paylaşılacağı duyurulmuştu.

Açıklama piyasada tansiyonu bir nebze hafifletmişti. Bugün açıklanacak çerçevenin ay sonunda açıklanacak olan OVP için sinyal niteliğinde olacağı için piyasalar detaylara odaklandı. Bugün cari denge verileri de açıklanacak

 
CHP’de MYK değişti, İzmirli muhalifler konuştu: Asıl sorun takımın liderinde!
 
İzmir'deki kafeteryada dehşet: Bunu yapan serbest!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KARABAGLAR HALKI 10 Ağustos 2018 Cuma 17:44

ver coşkuyu

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ümit YALDIZ yazdı... Mesele memleketse...
Ümit YALDIZ yazdı... Mesele memleketse...
Doların ateşi yine çok yüksek!
Dolar kur bugün saat 7:30 sularında 5.70 TL'yi de aşarak 5.7373 TL'yi ...
Samsung'tan yeni model: İşte fiyatı ve özellikleri
Samsung, bu akşam saatlerinde bir yıldır beklenen yeni amiral telefonu ...
 
Özgener'den 2023 hedefi: 3 katına çıkacak!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, "Su ürünleri sektörü ...
Yeni ekonomi modeli yarın açıklanacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli'ni yarın açıklayacak. ...
İzmir'de o sektör batıyor! Mesleği bırakan bırakana
İzmir Limanı'na kruvaziyer gemilerinin gelmemesi, liman esnafının yanı ...
 
Doların ateşi yeniden yükseldi!
Dolarda bugün hareketli dakikalar yaşanıyor. Güne dünkü kapanış seviyelerinden ...
İzmir'de tatlıya zam sinyali!
Kurban Bayramı öncesi, kurban pazarlarında olduğu gibi tatlıcılarda da ...
Başkan Eskiyörük'ten fiyat tepkisi: Devlet devreye girmeli
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt litre fiyatını 1,7 TL olarak açıklamasıyla ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva