HABERLER>EKONOMİ
27 Şubat 2015 Cuma - 12:26

Dolarda tarihi zirve: İstifa söylentisi rekor getirdi

Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarına tahminlerden erken başlayabileceğini gösteren ABD verisi ve Merkez Bankası (TCMB) ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerle güne 2.50'nin üzerinde başladı. Dolar saat 11:45'te 2.5140 ile tarihi rekorunu kırdı. Saat 12:15'te ise 2.5170'e çıkarak yeni bir tarihi rekor kırdı.

Dolarda tarihi zirve: İstifa söylentisi rekor getirdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının Başbakanlık tarafından yalanlanması dün endişeleri kısmen de olsa azaltsa da tamamen ortadan kaldırmadı.
 
Bankacılar TL'nin küresel piyasaların olumsuz olduğu dönemlerde daha da çok baskı altında kaldığını bunun da başta koridorun üst bandı olmak üzere faiz indirimleri ve indirimlerin arkasından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan gelen eleştirilerden kaynaklandığını belirtti.
 
Dün güne 2.49'lu seviyelerde başlayan ancak istifa iddialarının reddedilmesiyle 2.4755'e kadar gerileyen dolar/TL ABD verisi ardından kademeli olarak 2.50'nin üzerine çıktı.
 
Gece saatlerinde 2.5065'e kadar yükselen dolar/TL TSİ 0846'da 2.5020/2.5050 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6531/2.6567, euro/TL 2.8042/2.8075 seviyesindeydi.
 
Dün açıklanan ABD enflasyon ve dayanıklı mal siparişleri ve San Francisco Fed Başkanı John Williams and St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın açıklamaları da ABD'nin sıfıra yakın faiz politikasının bazı işlemcilerin beklediğinden daha erken sonlandırabileceğini gösterdi.
 
Dolar karşısında 1.1184 ile bir ayın en düşük seviyesini gören euro ise bugün son olarak yüzde 0.1 değer kazandı ve 1.1212 seviyesinde yer aldı.
 
Bugün iç piyasada başta siyasilerin başta ekonomi yönetimi olmak üzere açıklamaları takip edilecek. Bir diğer taraftan ise Ocak ayına ilişkin dış ticaret verileri ve Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma stratejisi takip edilecek. Ocak'ta dış ticaret açığının 4.6 milyar dolar olması bekleniyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün saat 1330'daki valiler toplantısı kapsamında verilecek öğle yemeğinde konuşması bekliyor.
 
Dış piyasada ise TSİ 1500'de Almanya Şubat ayı öncü enflasyonu, 1530'da ABD son çeyrek öncü GSYH verisi, çekirdek PCE, 1645'te ise Şubat ayı Chicago PMI 1700'da Şubat ayı ABD Michigan tüketici güven endeksi ve Ocak ayı ABD bekleyen konut satışları izlenecek.ABD verilerinin ülke ekonomisindeki daha da güçlendiğini işaret etmesi halinde dolardaki değer kazancı daha da sürebilir. Veriler bu kapsamda yakından izlenecek.
 
Tahvil/bono piyasasında ise, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvil, dün spot kapanışta yüzde 8.34 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.48 oldu. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.21 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.35 oldu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilikten ‘Sigara Devi’ne kapasite artırım vizesi
İzmir’de 153 milyon 220 bir lira ödeyerek vergi rekortmeni olan sigara ...
Ödemiş’teki ‘altın endişe’de kritik tarih belli oldu
İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın izin verilmediğini açıkladığı Ödemiş’te ...
Yıldız’dan doğalgaz raporu: Bir iyi bir kötü haber
Enerji Bakanı, Rusya'dan doğalgaz için yüzde 10.25 indirim alındığını ...
 
Dış ticarette Ocak ayı rakamları
Ocak ayında dış ticaret açığı 4,3 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı ...
MODEKO 2015'e yabancılar damga vurdu
İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda 26. kez açılan MODEKO 2015 İzmir Mobilya ...
Başbakanlık düşürdü, ABD fırlattı: Dolar o eşiği aştı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ...
 
Başkent’i sarsan iddia: Babacan ve Başçı istifa mı etti?
Başbakanlık yetkilileri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası ...
Koç’tan hükümete uyarı: Toplumsal gerginlik artıyor
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, iş arayan milyonlarca insanın, ...
İş dünyası kadın raporunu açıklayacak
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva