HABERLER>EKONOMİ
7 Mart 2019 Perşembe - 08:32

Dolar güne nasıl başladı? İşte rakamlar...

Dolar/TL dün Merkez Bankası kararının ardından ilk etapta düştü ancak piyasa dostu açıklamaya rağmen dolar kuru kademeli olarak yükseldi ve 5.45'i test etti. Uzmanlar dolardaki artışta ABD-Türkiye ilişkilerinin seyrine dikkat çekiyor. S-400 konusunda karşılıklı demeçler sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü açıklamasında "S-400 işi bitti, belki S-500'e gireriz." dedi. 7 Mart sabahı dolar 5.43 civarında dalgalanıyor

Dolar güne nasıl başladı? İşte rakamlar...

Dolar kuru, Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel faiz kararı sonrası 5.36 seviyesine kadar gerilese de ardından kademeli bir artışla 5.45'i test etti.

Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını söyleminde değişikliğe gitmedi.

PPK metninde, "İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" görüşüne yer verildi.

Bankacılar, metnin piyasa dostu olduğunu belirtirken, nisan ayı için bir faiz indirimi yapabileceğine yönelik söylem olmadığını belirtirken, TL'deki düşüşü ABD - Türkiye ilişkileri ve küresel ölçekte gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışına bağlıyor. TCMB'nin duruşunun ise daha yukarı hareketi baskıladığı görüşü hakim.

Fed kararıyla birlikte gelişen ülkelere para akımı artarkan, şu an söz konusu ülkeler için kötümser bir senaryo çizildiği, Türkiye özelinde de yatırımcıların ekonomideki yavaşlama karşısında seçim nedeniyle atılan genişlemeci politikadan çekindiği belirtiliyor. 

Türk Lirası, dün Güney Afrika randı ve Brezilya reali ile birlikte dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dolar kuru 7 Mart'ta 5.43 civarında dalgalanıyor. Euro da 6.15 üzerinde seyrediyor.

Piyasalar, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın kararını ve S-400 füze sistemi alımı sonrası ABD ile ilişkileri de yakından izliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam katıldığı bir programda yaptığı açıklamada "S-400 konusunda bu işi bitirdik biz. Kredi şartlarından, ortak üretime varıncaya kadar bunlar konuşuldu, anlaşıldı, imzalar atıldı, bitti. Geri dönüş asla olamaz." dedi ve belki "S-500'e gireceğiz." dedi.

S-400 yerine ABD'nin önerdiği Patriot konusuna da değinen Erdoğan, "Patriotları Obama döneminde konuştuk. Sayın Trump'la konuştuk. Biz hala verebiliyorlarsa verin dedik. Şartlar, kredi, ortak üretim uygunsa tabii. Ortak üretim, teknoloji, kredi şart. Ben size vereyim ama anahtar bende olsun, kusura bakma. Böyle bir şey olmaz, bunlar tarih oldu." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün yapılan açıklamada Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulayacaklarını belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino yaptığı açıklamada, "Türkiye’yi, Rusya'dan S-400 satın alması durumunda F-35 programına katılımının yeniden değerlendirilmesine neden olacağı ve gelecekteki diğer potansiyel silah transferini riske sokacağı konusunda açıkça uyardık." demişti. (Habertürk)

 
ABD'li senatörden Veliaht Prens'e "çete" benzetmesi
 
Güne katliamla uyandılar: 3 adreste 4 kişiyi öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka faizleri yüzde 24 seviyesinde ...
Bakan Albayrak: 2019 enflasyonu hedefin çok altında gerçekleşecek
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Adım Adım Kocaeli Programı'nda ...
Trump'ın Türkiye kararına tepki!
ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'yi vergi muafiyeti programından çıkarması ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, dün iyimser gelen enflasyon verisinin ardından dün 5.37'li seviyelere ...
23 zincir market hakkında soruşturma
Rekabet Kurumu, 23 market zinciri hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
Albayrak: Tanzim satış kararı başarısını gösterdi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Şubat ayı enflasyon rakamı, alınan ...
 
Albayrak'tan enflasyon açıklaması: Düşüş sürecek
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Şubat ayı enflasyon rakamı, alınan ...
Kritik dış ticaret verileri açıklandı
Şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ...
BASİFED'de isim değişikliği
Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva