HABERLER>EKONOMİ
8 Mayıs 2019 Çarşamba - 08:15

Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

8 Mayıs günü dolar yukarı yönlü başladı ve 6.17 üzerinde. Piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor. Merkez Bankası rezervleri, seçim ile ilgili gelişmeler, ABD ile ilişkiler izleniyor

Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Dolar/TL, dün ekim ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 6.20'ye kadar yükseldikten sonra 6.15 ile kapandı. Böylelikle seçim öncesi son işlem günü olan 29 Mart'ta 5.58 olan kur, 5 haftalık belirsizlik sürecinde 60 kuruşa yakın arttı ve TL'de yüzde 10 üzerinde bir değer kaybı gerçekleşti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini tekrarlatma kararının ardından TL varlıklarının satışıyla Borsa İstanbul da 90 binli seviyelere gerileyerek 2019 yılındaki tüm kazanımlarını geri verdi. Ayrıca gösterge 10 yıllık tahvil faizi de yükselerek 20 puanı aştı.

Sandık kurullarının aykırı oluşturulması nedeniyle tekrarlanacak İstanbul seçimleri nedeniyle uzmanlar ekonomi ve reform paketi için 1.5 aylık sürecin ne getireceği konusunda endişeli. 

Analistler, S-400 ve F35 odaklı ABDile ilişkiler, TCMB'nin döviz rezervleri üzerindeki güvensizlik ve yeniden start alan ticaret savaşları gibi risk faktörlerinin TL'deki baskıyı artırmasını bekliyor.

8 Mayıs sabahı dolar güne yukarı yönlü başladı ve 6.17 üzerinde işlem görüyor. Euro ve sterlin ise sırasıyla 6.92 ve 8.08 TL'den el değiştiriyor.

Bankacılar önümüzdeki dönemde seçim nedeniyle harcamalar ve bütçe üzerindeki baskının artacağını, özel sektörde yatırım ve harcamaların durmasıyla vergi gelirlerinin de düşebileceğini belirterek, bütçe açığının artmasıyla Hazine'nin de daha fazla borçlanmak durumunda kalacağının altını çiziyor.

Fitch Ratings Direktörü Paul Gamble Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede "Cari açıkta iyileşme gördük ama bu ithalattaki keskin düşüşten kaynaklandı. Turizm ve hizmet sektörü iyileşti. Mal ihracatında çok fazla iyileşme görmedik. Ancak ekonominin büyük dış finansman ihtiyacı var yani dış finansman riskleri sürüyor" yorumunu yaptı.

Seçimlerin tekrarlanmasının kredi notu için çok önemli olmadığını belirten Gamble, piyasaların hala rezerv konusunda hala tedirgin olduğunu söyledi.

Gamble Türkiye'nin kredi notundan önce not görünümünü yükselmesi gerektiğini, bunun için de ekonominin sürdürülebilir biçimde yeniden dengelenmesi gerektiğini söyledi. Gamble "Cari açığın uzun süre daha düşük kalması gerekir, enflasyon da tek hanelere düşmeli. Ekonominin geçen yılki şoku atlattığını görmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı

UniCredit gelişmekte olan piyasalar FX stratejisti Kiran Kowshik ise TL'deki hareketin seçimin iptal edilmesinden kaynaklandığını ve hukukun üstünlüğü konusunun piyasalarda yakından izlendiğini söyleyerek, "Rezervlerin azaldığı da ortada ve Türkiye'nin dış çıpalar olmadan mevcut zorlukları nasıl aşabileceğine yönelik soru işaretleri bulunuyor" dedi. (Habertürk)

 
İzmir Barosu'nun 'demokrasi nöbet'i devam ediyor
 
Tarihi maç... Barcelona darmadağın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doların ateşi yeniden yükseldi
Dolar/TL, YSK'nın İstanbul seçiminin yenileneceği kararının açıklanmasının ...
Kemeraltı Çarşısı'nda Ramazan bereketi
Ramazan ayının başlaması İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı hareketlendirdi. ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL dün Trump'ın ticaret savaşlarında ateşkesi rafa kaldırmasıyla ...
 
YSK kararının ardından doların ateşi yükseldi!
YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal kararının ardından dolar bir anda yükseldi.
Merkez Bankası'ndan 'enflasyon' açıklaması
TCMB, nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, enflasyonun ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru, geçen hafta yoğun veri gündemine rağmen 5.95 üzerinde sınırlı ...
 
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin ...
Bakan Albayrak'tan enflasyon yorumu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, beklentilerin altında gelen enflasyon ...
Türkiye'de e-ticaret pazarı dev rakama ulaştı!
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Turan, "Türkiye'de e-ticaretin toplam ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva