HABERLER>GÜNCEL
19 Eylül 2020 Cumartesi - 08:45

Dolandırıcılar kart limitini yükseltip harcama yaptı

Telefonda kendisini bankacı olarak tanıtan kişiler, Bağ-Kur emeklisi 67 yaşındaki Mehmet Ç'nin bilgilerini ele geçirdi. Limiti artırılan kredi kartıyla harcamalar yapıldı, talihsiz adam adına 10 ve 30 bin liralık iki kredi çekildi.

Dolandırıcılar kart limitini yükseltip harcama yaptı

Dolandırıcılar, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri Bağ-Kur emeklisi Mehmet Ç.’nin (67) banka hesaplarını boşalttı. Ç.’nin üç ayrı bankadaki bilgilerini de ele geçiren dolandırıcılar, Mehmet Ç.’nin önce kredi kartı limitlerini arttırdı, sonrasında da Mehmet Ç. adına kredi çekti. Çekilen kredileri hesaplarına aktaran şebeke üyeleri, Ç.’ye ait kredi kartı ile de vergi borçlarını ödedi.

Bir Bağ-Kur emeklisi telefonda kendisini banka yetkilisi olarak tanıtıan kişilerce dolandırıldı. 

Dolandırıcılığın bu kadarına da pes dedirten olay geçen 11 Eylül günü yaşandı. Saat 15.10 sıraları Mehmet Ç. cep telefonundan arandı. Kendisini ‘Aylin’ olarak tanıtan kişi Ç.’ye, bir dönem emekli maaşını aldığı bankadan aradığını söyledi.

Telefondaki kişi Ç.’ye, kredi kartı limitini artırabileceklerini, daha önce kullandığı kredi nedeni ile dosya masrafı alacağı olduğunu da ekledi.

Söylenenleri tam da anlamayan Ç. telefonu kızı Ş. A.’ya uzatarak görüşmeyi onun yapmasını istedi. ‘Aylin’ bu kez Ş. A. ile konuşmaya başladı. Bu kişi, Ş. A.’ya babasının üç ayrı bankadaki kredi kartları ve geçmişte kullandığı kredilerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

KIBRIS NUMARASI ÇIKTI
Telefondaki kişi bir süre sonra Ş. A.’ya, baba Mehmet Ç.’nin cep telefonuna gönderdiği SMS’lere onay vermesini istedi. 5-10 dakika ara ile çok sayıda SMS geldi. Ş. A., içinde link bulunan SMS’lere onay verdi. Ara ara kesintiye uğrayan telefon görüşmesi 3 saate yakın sürdü. Kendisini ‘Aylin’ olarak tanıtan kişi Ç.’nin biriken para puanlarından, geçmiş dönemden kalan dosya masrafı alacaklarına değin bir dizi işlemi yaptığını söyledi. Görüşme uzadıkça Ş. A. endişe etmeye başladı. Cep telefonu kulaklığı ile konuşan Ş. A. görüşme sürerken ekrandaki numarayı arama motoruna yazdı. ‘0 392 ...’ ile başlayan numaranın Kıbrıs numarası olduğunu görünce endişesi artsa da iş işten geçmişti.

HESAPLARA BLOKE
Telefondaki kişi, görüşmeyi sonlandırmadan önce Ş. A.’ya, yaptıkları tüm işlemlere ait dekontları sisteme kayıtlı e-posta adresine gönderdiğini söyledi. Ş. A., o sırada anılan e-posta’ya baktırdığında gelen herhangi bir dekont olmadığını görünce dolandırıldıklarına emin oldu. Ş. A. hemen babasına ait hesapların olduğu üç bankayı aradı. Kredi kartlarını işleme kapatan Ş. A., hesaplara da bloke koydurdu. Mehmet Ç. kızı ile birlikte polis merkezine giderek başında geçenleri anlattı.

VERGİ BORÇLARINI ÖDEDİLER
İlgili banka şubelerine gidildiğinde vurgunun boyutu gün yüzüne çıktı. Bankalardan alınan evraklara göre dolandırıcılar, gelen her SMS onayı sonrası bir işlem yaptı. İlk olarak kart limitleri arttırıldı. Limiti arttırılan kartlarla harcamalar yapıldı. Kart limiti arttırımının yanı sıra Ç. adına biri 10 bin, diğeri 30 bin TL olan iki kredi çekildi ve şebekenin hesaplarına aktarıldı. Banka kayıtlarına göre Ç.’nin kredi kartından, şebeke üyelerine ait olduğu değerlendirilen iki ayrı vergi ödemesi yapıldı. İstanbul Bahçelievler Kocasinan Vergi Dairesi’ndeki ödemelerin biri 798 TL, diğeri 2 bin 38 TL olarak kayda geçti.

GECELERİ UYUYAMIYORUM
Toplamda 70 bin liralık vurgun yapılan Mehmet Ç., aylık 2 bin 100 liralık emekli maaşı ile oluşan borçları nasıl ödeyeceğini ise kara kara düşünüyor. Ç., 40 yıla yakın Eminönün’de esnaflık yaptığını, başına böyle bir olayın ilk kez geldiğini söyledi. Aynı zamanda kalp hastası olduğunu belirten Ç. “Bu olanlar beni çok üzdü. Geceleri uyuyamıyorum. Bir yandan da bunlara nasıl kandım diye kendime söyleniyorum” dedi.

"BANKALARIN DA SORUMLULUĞU VAR"
Dolandırılan Mehmet Ç.’nin avukatı Mehmet Durmaz, “Banka personeli olarak arayan kişinin, müvekkilin bir çok kişisel verisini ele geçirmiş durumda. Oysa bu veriler bir tek ilgili bankada olması gerekir. 67 yaşındaki müvekkilin 2-3 saat içinde bu kadar işlem yapması imkansız. Bankaların şüpheli işlemler ile ilgili işlem durdurma ve doğrudan iletişime geçmesi gerekir. Ayrıca belirli bir yaşın üzerinde olan kişilere ilişkin işlemlerde teknolojik dolandırıcılık eylemlerini engellemek bakımından ekstra güvenlik tedbiri alınması gereği açık. İlgili bankaların gerekli güvenlik önlemini almakta yetersiz kaldığı ve mağdurun dolandırılmasına sebep oldukları ortada” diye konuştu. (NTV)

 
Uzman çavuş tartıştığı arkadaşını öldürdü
 
'Yunan Büyükelçiyi bakanlığa çağırdık'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzman çavuş tartıştığı arkadaşını öldürdü
Adana'da bir uzman çavuş eğlence mekanında tartıştığı arkadaşını tabancayla vurarak öldürdü.
Karşıyaka'nın Neron'u üç arabayı yaktı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 1'i minibüs 3 aracı kundakladığı öne sürülen ...
5. kattan düştü... Mucize kurtuluş!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, alkollü olduğu öğrenilen Murat A. (42), ...
 
İzmir Otoyolu'nda feci kaza: Lastik patladı, şarampole yuvarlandı
İzmir'in Bornova ilçesinde, iddiaya göre bir otomobil otoyolda lastiğinin ...
İzmir'de devrilen otomobilin sürücüsü öldü
İzmir'in Selçuk ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Eşiyle 'ekmek alma' tartışması yaşadı, intihara kalkıştı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, eşi ile ekmek almaya gitme konusunda tartışan ...
 
Cumhurbaşkanı'ndan 'Gaziler Günü' mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı ...
Akdeniz'de yeni Navtex ilan edildi
Barbaros Hayreddin Paşa için 18 Ekim'e kadar Navtex ilan edildi.
Ege'de can pazarı: 6 göçmen kurtarıldı!
İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında sürüklenen lastik botta mahsur kalan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva