HABERLER>SAĞLIK
17 Ağustos 2020 Pazartesi - 11:22

Doktorlar ve hastalar anlattı: Yoğun bakımı görseniz yatağa bile maskeyle girersiniz!

Türkiye’de korona virüs salgınında ağır hastaların sayısı artarken doktorlardan çarpıcı sözler geldi. Pandemi servisinde yoğun bakımda görev yapan bir doktor, “Tüm sağlık çalışanları bulundukları servisten kısa bir video yayımlasa eminim videoyu izleyenler maskeyle yatıp kalkar” dedi.

Doktorlar ve hastalar anlattı: Yoğun bakımı görseniz yatağa bile maskeyle girersiniz!

Korona virüs salgınında son dönemde hasta sayısı hızla artarken, hastanelerin pandemi servisleri ise dolup taşıyor. Pandemi servislerindeki yoğun bakımda görev yapan doktorlar, “Tüm sağlık çalışanları bulundukları servisten kısa bir video yayımlasa eminim videoyu izleyenler maskeyle yatıp kalkar” ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesinden Gizem Çoşkunarda’nın haberine göre, Pandemi yoğun bakım servisi doktoru D.G. şunları söyledi:

COVID-19 sebebiyle tedavi alması gereken hastalardan, ileri tedaviye ihtiyaç duyanlar servise yatıyor. Servisteki tedavi sırasında ateş, nefes darlığı gibi semptomları kötüleşen hastalar yoğun bakım ünitesine yatırılıyor. Yoğun bakımda yatan hastaların neredeyse hepsinin bilinci açık, ne yaşadıklarının farkındalar. Yakınlarıyla vedalaşıp gelenler, bizim aracılığımızla mesaj göndermek isteyenler var. Çoğunda ciddi bir ölüm korkusu oluyor.

KASLARI ERİYEBİLİYOR
Şanslı olanlar toparlarken daha şanssız olanlar nefes almakta güçlük çekmeye başlıyor. Bu durum giderek ciddileşiyor. Bilinci açıkken bunu yaşamak çok zor. Psikolojileri hızla bozuluyor. Hastalığın seyri hâlâ tam olarak bilinemediği için hastalar da durumlarının ne olacağını tahmin edemiyor.

 Odalarına tulum, gözlük ve siperlikle giren çıkan insanlardan anlamadıkları cümleler duyuyorlar. Yoğun bakımın gecesi gündüzü olmadığı için hastalar zaman ve mekân oryantasyonlarını kaybedebiliyorlar. Alışık olmayan insanlar için cihazlardan gelen sesler ve alarmlar da son derece rahatsız edici olabilir.

 Nefes darlığı çeken hastaları ya da zaten cihaza bağlanmış ancak oksijen düzeyleri düşük olan hastaları yüzüstü pozisyona çevirmemiz gerekebiliyor. Bilinci açık hastalar kendi kendine dönebilirken cihaza bağlı, entübe hastaları yüzüstü çevirmek için bir ekip gerekiyor. Belirli saat aralıklarıyla pozisyonlar değiştiriliyor. Ne kadar dikkat edilse de pozisyon sebebiyle insanların yüzünde, vücutlarında yaralar açılabiliyor.

 Uzun süre cihaza bağlı kalması gereken ve bu sebeple de uyutulan hastaların kasları eriyebiliyor. Fizik tedavi uygulansa dahi aktif hareketin yerini hiçbir şey tutmuyor.

 Biz doktorları ve sağlık personelini en çok etkileyense önceki gün konuşarak telkin ettiğimiz hastamızın sonraki gün durumunun çok kötüleştiğini, cihaza bağlandığını, belki de kaybedildiğini görmek oluyor.

 Hastalık çok ciddi çünkü kimde, ne gibi hasarlara yol açacağı kestirilemiyor. Sadece yaşlı ve ek hastalığı olanlarda değil, genç ve sağlıklı bireylerde de hızla ve yıkıcı ilerleyebiliyor.

YOĞUN BAKIMLARDAN VİDEO YAYIMLANSA HERKES MASKEYLE YATAR
Pandemi yoğun bakım servisi doktoru F.K. ise yoğun bakımda yaşadıklarıyla ilgili şunları söyledi:

 Tüm sağlık çalışanları bulundukları servisten kısa bir video yayımlasa eminim videoyu izleyenler maskeyle yatıp kalkar. Hasta ve doğrulanmış vaka sayılarında artış mevcut. Bu iş ciddiyet gerektiriyor. Rehavet bu virüsün en sevdiği şey, affetmiyor. Bayramda insanlar çok yer değiştirdi, kalabalık ortamlar oluştu. Biz sağlıkçılar belki de tatil yapmayı en çok hak eden kişileriz ama süreç bitmedi diye bütün gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Virüs değişmedi. Biz hâlâ yoğun bakımda insanları yüzüstü yatırıyoruz, entübe ediyoruz ve boğulmamak için sarf ettikleri çabayı görüyoruz.

 Haftalar sonra ilk defa geçen pazar evde kahvaltı ettim. Sevdiklerimden hep uzaktayım. Tüm sağlık çalışanları zor şartlarda büyük özveriyle çalışıyor ama bundan sonra bizim emeklerimiz tek başına hiçbir işe yaramayacak. Maske ve sosyal mesafe yoğun bakımda solunum cihazına bağlanmaktan yani amiyane tabirle boğazınızın delinmesinden katbekat iyidir. Yoğun bakım servisinden iyileşip çıksanız bile süreçte psikolojiniz bozuluyor, sürekli yatmaktan kaslarınız eriyor. Öte yandan virüsün uzun dönemde yaratacağı olası etkileri henüz kimse bilmiyor.

 
Karşıyaka’da Taş Heykel Sempozyumu sona erdi
 
Altay'da kaleci Emre gitti
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VATANDAŞ'A 17 Ağustos 2020 Pazartesi 19:31

Bu haber tam senlik. Bir daha oku bence.

Yorumu oyla      2      3  
vivaldi 17 Ağustos 2020 Pazartesi 16:57

Hocam boşuna yorulmayın vaka sayısı düşmüyor sa sorumsuz insanların aylak aylak gezmesinden, maskeyi koluna çene altına takanların duyarsızlığından, hijyen ve mesafeye uymamasından kaynaklanıyor şeytan diyor ki bunları tedavi dahi etmeyeceksin yazık sağlıkçıların verdiği emeğe yazık bakanlığın uyarılarına belediyelerin vali kaymakamların uyarılarına yapılan bunca masrafa yazık düğününüz nişanınız batsın geberdiniz mi sade bir nikah neyinize yetmiyor sağlığınızdan daha değerli ne var bir çeyrek gelecek bedava da değil borçççççç.

Yorumu oyla      4      3  
ali veli 17 Ağustos 2020 Pazartesi 16:46

işte sayın vatandaş gibi halk yığınları bu salgını tedavi eden sağlık çalışanlarının en büyük düşmanı.salgınla mücadele sadece SAĞLIKÇININ İŞİ değil.ölenler sadece bilinçsiz kişiler ya da onların mikrobunu bulaştırdığı güzel insanlar.sağlıkçı ilacını verir,makineye bağlar am senin vücudun dirençsizce ÖLÜRSÜN.Son makina ve son yatak bitince ne olduğunu anlayacaksınız sayın vatandaş...bir bitmediniz ,bir azalmadınız bu ülkede...

Yorumu oyla      3      3  
vatandaş 17 Ağustos 2020 Pazartesi 13:36

sayın doktor sen kendi ülkendeki hastaneleri kötüleyyecegine işini yapsan bu hale gelmezdi zanedersem. insanları galyana getirmekle uğraşma işine bak

Yorumu oyla      2      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca: Kurallara uyulsun, okullara dönülsün
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabında 'Kurallara uyulsun, okullara  dönülsün' paylaşımı ...
Salgında günün bilançosu: 19 vefat, 1192 yeni vaka
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 16 Ağustos 2020 günlük koronavirüs tablosunu ...
Koronavirüse yakalanan hemşirenin hayatı karardı
25 yaşındaki genç hemşire Kübra Aslankılıç, koronavirüse yakalanması sonrası ...
 
Doktorlar tükendi... İzmir'de 'maske' umursamazlığı!
İzmir'in en işlek caddelerinden olan Kıbrıs Şehitleri'nde birçok vatandaşın, ...
Rusya korona aşısında üretime başlıyor
Rusya Sağlık Bakanlığı, geçen günlerde tescillenen ve Moskova Gamaleya ...
İzmir'de kırmızı alarm: Onlarca koronavirüs vakası!
İzmir'de bazı kamu kurum ve kuruluşlarında tedbir amacı ile yapılan testlerin ...
 
Koca: Bugünlerde bütün mümkünleri düşünelim
Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından maske ve mesafesi uyarısı ...
'Hastalığa basit sebeplerle yakalanıyorlar'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Ağustos İl Değerlendirme Toplantıları ...
PCR test ücretlerine zam!
Yurt dışı çıkışlarında Koronavirüs salgını nedeniyle istenen PCR testi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva