HABERLER>GÜNCEL
25 Ekim 2016 Salı - 22:58

Diyanetten FETÖ görüşü: Yeminler geçersiz!

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca, bazı cumhuriyet başsavcılıklarının talebi üzerine gönderilen görüş yazısında FETÖ mensuplarının örgüte girerken ettikleri yeminin geçersiz olduğu ifade edildi.

Diyanetten FETÖ görüşü: Yeminler geçersiz!

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında tutuklanan bazı örgüt mensupları, "örgüte girerken kendilerine yemin ettirildiğini, örgüt hakkında bildiklerini anlatmaları halinde yeminlerinin bozmuş olacağını ve çarpılma endişesi taşıdıklarını" belirtti.
Bunun üzerine bazı cumhuriyet başsavcılıkları, Diyanet İşleri Başkanlığından FETÖ mensuplarının ettiği yemine ilişkin görüş talep etti. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da, talep üzerine yolladığı görüş yazısında, söz konusu yeminin hükümsüz olduğunu bildirdi.

Yazıda, "Doğru ve dine uygun olduğu zannedilerek bir şey üzerine yemin edilir. Fakat sonra bu şeyin dine kesinlikle aykırı olduğu ortaya çıkarsa yapılan yemin dinen geçersiz yani hükümsüz olur. Ortada geçerli bir yemin bulunmadığı için de böyle bir durumda 'yemine sadık kalmak' erdemi söz konusu olamaz." ifadesine yer verildi.

Normal şartlarda bir konuda yemin eden Müslümanın, daha sonra bunun şer olduğunu anladığında yeminine sadık kalmasının öldürme, yaralama, toplumu ifsat etme gibi dinen meşru olmayan sonuçlara yol açtığını veya açacağını gördüğünde, yeminini bozması gerektiğinin vurgulandığı yazıda, Kur'an-ı Kerim'deki yeminle ilgili ayetler aktarıldı.

"DİNEN GEÇERLİLİĞİ YOK"
Görüş yazısında şunlar belirtildi:
"Bir kimsenin yaptığı yeminin ailesine zarar vermesi halinde bile hemen o yeminin bozulması emredilmişken, aileye göre çok daha fazla insanın, bütün bir milletin ve ümmetin aleyhine sonuçlar doğuracak ve onlara zarar verecek hususlarda yapılan sözde yeminlerin, yemin oldukları farz edilse bile ivedilikle bozulması gerektiği açıktır. İslami yaklaşıma göre dinen gayri meşru sayılan birçok hususu meşru gören ve bizatihi şer kaynağı olduğu su götürmez bir gerçek olan bir yapıya dahil olurken yaptırılan yeminin dinen herhangi bir geçerliliği olmaz. Böyle geçersiz bir yemine bağlı kalma adına şerre alet olmak, ancak yemin sahibinin Allah katındaki suç ve günahını artırır."

FETÖ tarafından "yeminin bozulmayacağına veya bozulsa bile kendiliğinden tekrarlanacağına" yönelik yemin metnine eklenenlerin dinen geçerliliğinin olmadığına dikkatin çekildiği yazıda, "Yemin sahiplerinin örgüt hakkında bildiklerini anlatmaları halinde çarpılacakları ya da lanete uğrayacakları şeklinde korkutulması ise Allah'ın 'İyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah'ın cezası çetindir' emrine açık aykırıdır. Bu tür korkutmalar ancak İslam'ın meşru görmediği batıni/gizli yapılanmalarda bir aldatma aracı olarak kullanılmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

"BİLDİKLERİNİ SÖYLEYEREK EMİNLERİNE SADIK KALIRLAR"
Herhangi bir yapı, oluşum veya örgütün, mensuplarını bu şekilde korkutmasının dini bir temeli olmadığının altı çizilen açıklamada, böyle bir durumda yapılması gerekenin Kur'an-ı Kerim'in hükümleri çerçevesinde davranılması olduğu vurgulandı.

Örgütün yeminindeki "Şunu yaparsam/yapmazsam eşim boş olsun" yönündeki boşanmanın şarta bağlandığı ifadelerin de dinen boşanma sonucu doğurmayacağı aktarılarak, "Kur'an-ı Kerim'e bağlı kalacağına yemin eden FETÖ/PDY mensupları, susarak veya gerçekleri gizleyerek değil, tam aksine İslam'ın temel ilkelerini açıkça çiğneyen bu yapı hakkında bildiklerini söyleyerek yeminlerine sadık kalmış olurlar. Unutulmamalıdır ki, ancak yaptığı hatadan vazgeçen, pişman olan kimseler Allah'ın rahmetini umabilir." görüşü bildirildi.

 
Denizli'de emekli polise silahlı saldırı!
 
İTB’den ‘havza’ çağrısı: Düzeltmeler hızlıca yapılsın  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ile Belediye Meclisi Üyesi ...
İstanbul Eski Narkotik Müdürüne 'FETÖ yöneticiliği'nden tutuklama
FETÖ üyelerinin şifreli yazışma uygulaması "ByLock"u kullandığı iddiasıyla ...
Flaş! ByLock operasyonunda 25 polise tutuklama
FETÖ'nün şifreli haberleşme sistemi "ByLock"u kullandıkları gerekçesiyle ...
 
Açıköğretimde önemli değişiklik: Artık 4 yanlış...
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Sistemi kapsamındaki sınavların ...
Sıra dışı kaza: Kamyon uçağa çarptı!
Atatürk Havalimanı'nda bir kamyon, park halindeki özel jete çarptı. Kazada ...
Operasyonlar kumarbazlara 'konsept' değiştirtiyor!
Kentte "dernek, siyasi parti, sendika ve şirket" adı altında kumar oynatılan ...
 
Bingöl'den acı haber: 1 asker şehit
Bingöl'ün Genç ilçesinde askeri araca düzenlenen saldırıda 1 asker şehit ...
'Kozmik oda' operasyonu: 23 gözaltı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "Kozmik Oda" soruşturması ...
Eski Jandarma Bölge Komutanı FETÖ'den tutuklandı
Eski Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru, Giresun Cumhuriyet ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva