HABERLER>EKONOMİ
20 Şubat 2018 Salı - 14:15

DİSK'ten torba yasa çıkışı: Liman ve belediye şirketleri özelleştirilebilecek!

Mecliste görüşülen torba yasanın kamu kurum, kuruluş ve arazilerinin özelleştirilmesine yol açabileceğini söyleyen Sarı, “İzmir’in can damarı olan İzmir Limanı bu kapsama girecek. Ayrıca belediye şirketleri de, Metro, İZDENİZ, İZBAN da özelleştirilebilecek” dedi.

DİSK ten torba yasa çıkışı: Liman ve belediye şirketleri özelleştirilebilecek!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edilen ‘Vergi kanunları ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı’ Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

Torba yasa olarak adlandırılan düzenlemenin KİT’lerin ve kamu kuruluşlarının özelleştirilmesine ilişkin gerekçelerin genişletilebileceğini öne süren sendika harekete geçti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı düzenleme hakkında, “Başbakan ve dört bakandan oluşan Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun belirleyeceği herhangi bir gerekçe ile tüm kamu varlıklarının özelleştirilmesi mümkün hale getirebilecek” dedi.

Sendika Başkanı Sarı uygulamanın ilerleyen süreçte İzmir’e yönelik olası yansımalarını da somut örneklerle açıkladı.

SADECE ÇALIŞANLARIN OLDUĞU KURULUŞLAR DEĞİL BOŞ KAMU ARAZİLERİ DE BU KAPSAMA GİRİYOR
Sarı, “15 yıllık AKP hükümetinde özelleştirme furyası alabildiğine devam etmiş son günlerde de yaşanan sıkıntılardan dolayı bazı kurum ve kuruluşlar özelleştirmeden vazgeçmişti.  Ama AKP özelleştirmeye tam gaz devam ediyor. Kamu varlıkları herhangi bir sebeple bundan özelleştirme furyasına giriyor. Sadece çalışanların olduğu kuruluşlar değil kamuya tahsis edilen boş araziler de dahil olmak üzere bu kapsama giriyor” diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÖZELLEŞTİRME FURYASI BİRÇOK ŞEYİ GÖZLER ÖNÜNE SERECEK
Sarı, “Maliye bakanlığı tarafından hazırlanan kanun mecliste görüşülüyor. Torba yasa olarak anılan 5018 sayılı özel bütçeli kanunda bulunan özelleştirme kapsamındaki her şeyi özelleştirmek için AKP düğmeye bastı. Bu bize neler getirecek, neler götürecek? Bunu toplumun bilmesi lazım… Kamu arazileri fayda getirsin getirmesin özelleştirme kapsamı içine giriyor. Bunun için tırnak içine ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlama gerekçesi koyuluyor. Ve bağlacı kullandığı için ucu açılıyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de yeni bir özelleştirme furyası içinde birçok şey gözler önünde serilecek. Özelleştirmenin adım adım Türkiye’yi saran bir sonucu olacak” dedi.  

HANGİ KURULUŞLAR ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA GİREBİLİYOR?
Özelleştirme kapsamına girebilecek kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi veren Sarı, “Özelleştirmeye neden gidilir? Bir; hükümetin hazinesi zayıfladı, maliyesi ekonomik dar boğaza girdiği için. Bunun yerine siz istihdam yaratıyorsanız bu sağlıklı özelleştirme olur. Şimdiye kadar gördük ki hiçbir özelleştirme sağlıklı olmamıştır. Örneğin, Türkiye’deki şeker fabrikalarından tutun, et balık kurumuna, Merinos’a, Sümerbank’a, Eti Maden işletmecilerine, aklınıza gelen her şey AKP döneminde özelleşti. Oradaki işçilerin hepsi de işinden edildi. Kimisi 4/C statüsüne geçirildi. Kimisi de boşa bırakıldı. İstihdam politikalarıyla işsizliği azaltma sevdası içine giren AKP hükümeti aslında özelleştirmeyle yeni bir işsizlik furyası gündeme getirmelidir. Nereler özelleşecek? Limanlar, şeker fabrikalarının kalan kısımları, TRT, Anadolu Ajansı gibi kuruluşların özelleştirilmesinin önü açılacak. 5018’e göre kurulmuş tüm özel bütçeli yapıların hepsi bu özelleştirme kapsamı içine girecek. 696 sayılı KHK ile 400 bin kişiye 4/D statülü kadro veriyoruz. 450 bin kişi de belediye şirketlerinde istihdam edilecek demişti. Ama arada 100 bin kişi. Yani 5018’e göre kurulan özel bütçelilerde bunlar kapsam dışında kalmıştı. Kapsam dışında kalan yerler Türksat A.Ş, Borsa İstanbul A.Ş, Türkiye İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Şeker Kurumu Başkanlığı gibi 26 kurumu da özelleştirme kapsamı içine alıyor. Türkiye sadece inşaat sektörüyle ayakta kalmaktadır. Sanayi çökmüş. Üretim yok. İstihdam alabildiğine azalmış, turizm sektörü ölmüş. Yatırımlar sosyal devletten yana olması gerekirken özel bütçeli kuruluşları da özelleştirmeye sokuyorsunuz.  Yargı denetimini de ortadan kaldırıyor. Başbakan Binali Yıldırım ve 4 bakandan oluşan, yani hangi kuruluş özelleştirileceğine karar veren Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kendisi bir gerekçe icat ederek özelleştirmenin önünü açabilecek. Verimlilik sağlamak artışı gerekçesiyle diyecek. Bitti. Kamu giderlerinde azalma sağlamak diyor. Yani orayı kapatıp kamu malı olarak satmak. Yalnızca kamuya gelir elde etmek gerekçesiyle diyecek. Zaten bu 3 şeyi nereyi, özelleştirmek istiyorsanız üstüne yazdığınızda istediğini yeri özelleştirirsiniz” açıklamasında bulundu.

KAMU MALLARININ KORUNMASINI ÖNERİYORUZ
Sarı sendika olarak hükümete çağrı ve öneride bulunurken, “Bir yanda işsizlik 6 buçuk milyona ulaşmış. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 buçuk milyon olarak açıklıyor. Her sene buna katkı koyan işsizler ordusu geliyor. Bu özelleştirmelerle bu sayı 7 milyona çıkacaktır. Hem umut azalacaktır hem de var olanlar işsiz konuma düşecektir. Turistlerin ülkemizi tercih etmemesinden kaynaklı olarak turizm sektöründe hazırda bekleyen bir buçuk milyon da turizm sektöründe işsizlerimiz olacak. Zaten tarım ortadan gitmiş durumda. Mevsimlik işsizler de geniş tanımlı işsizliğe girerse 2018’in Haziran ve Temmuz ayında 7 buçuk milyona ulaşacağını düşünüyorum. Özelleştirme furyasının durdurulması kamu mallarının korunmasını öneriyoruz” dedi.

LİMAN, METRO, İZBAN VE BELEDİYE ŞİRKETLERİ…
İzmir özelinde konuşan Sarı, ilerleyen süreçte ortaya çıkması muhtemel gelişmeleri değerlendirdi. Sarı, “Özelleştirilmesi tamamlanmamış 23 farklı kit, 7 banka ve 31 özel bütçeli kuruluş vardır. Öte yandan kamunun farklı şirketlerde yüzde 50’nin altında olan hisseleri mevcut. Belediyeleri ait ticari kuruluşlar var. Bunların yolu açılacak. Ayrıca belediye şirketleri de özelleştirilebilecek.  İzmir’de örneğin belediye şirketleri var. Hükümet valilik aracılığıyla ya da bir KHK ile belirli belediye şirketlerini, personel çalıştırılan değil ama diğer işleri yapan örneğin İZDENİZ’i Metro A.Ş.’yi özelleştirebilecek. İzmir’in can damarı olan İzmir Limanı bu özelleştirme içine girecek. Orayı özelleştirmek demek AVM yine rant politikası sokmaktır. İzmir’deki ayağı Çandarlı’ya çekerek özelleştirilmiş bir Çandarlı Limanı ile İzmir’in Turizmden, ithalatı ve ihracatı en asgariye indirmektir. İzmir’i önümüzdeki günlerde limanın özelleştirilmesi gündemde. KHK ile Metroyu, İZBAN’ı ki yüzde 50 yüzde 50 durumda, Özelleştirme Kurulu’nun imzası ile çıktığında yargı yolu kapanıyor. Kim ne diyecek? Bir an önce parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğine ve bu kararların o çerçevede alınması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 
AK Parti İzmir'de gündem kongre: İşte yakın markaja alınan ilçeler
 
Karşıyaka'ya gençlik aşısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli mobilyacılardan çağrı: Böyle giderse esnaf biter!
Türkiye mobilya ihracatının ithalatın 4 katı olduğunu vurgulayan İZMOD ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Borsa İstanbul talimatı
Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, "2018 yılı içinde Cumhurbaşkanımız ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: Şimdi değilse ne zaman?
En son Adana ve Manavgat'taki yaşanan cinsel istismar nedeniyle istenen ...
 
İzmir'de pazarcı esnafının başkanından fiyat isyanı: 35 yıllık pazarcıyım, böyle bir şey görmedim!
Uzun süre kırmızı et fiyatlarının konuşulduğu ardından sakatat fiyatlarının ...
Bakırçay'da seferberlik: Korkulu rüya bitiyor!
Bakırçay’da son yılların en kapsamlı temizlik çalışmasını başlatan DSİ ...
Hükümet, 14 şeker fabrikasını satışa çıkardı
Hükümet, şeker fabrikalarını özelleştirmek için harekete geçti. Bu hafta ...
 
Dolar yönünü yukarı çevirdi: İşte ilk rakamlar
Dolar / TL Suriye'de hükümet yanlısı güçlerin kısa süre içinde Türkiye'nin ...
İzmir'den 'rekor' Yunanistan vizesi
Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, 2017'de 62 bin Türk ...
Almak için yalvarıyorlar! Sütün litresi 80 TL
Antalya'da turizmi bırakıp 10 yıl önce kurduğu eşek çiftliğinde litresi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva