HABERLER>POLİTİKA
19 Ekim 2021 Salı - 11:39

Dışişleri'nden 10 ülkenin büyükelçisine uyarı

Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan 10 ülkenin büyükelçisiyle yapılan görüşme sonrası yapılan açıklamada, "Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu iletilmiştir" ifadeleri kullanıldı. ABD'nin de içinde bulunduğu 10 ülkenin Türkiye Büyükelçiliği 4 yıldır tutuklu olan Osman Kavala'nın tutukluluğunun sona ermesi çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri nden 10 ülkenin büyükelçisine uyarı

Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na eş zamanlı çağrılan 10 ülkenin Türkiye Büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı'na geldi.

Bakanlığa çağrılan Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın diplomatik misyon şefleriyle Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Faruk Kaymakçı görüştü.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu iletilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"DEMOKRASİ VE YARGI BAĞIMSIZLIĞINA AYKIRI OLDUĞU İLETİLMİŞTİR"
Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Ülkemizde devam eden bir davayla ilgili olarak, diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde dün akşam ortak bir açıklama yayımlayan Ankara’daki bir grup Büyükelçi bu sabah Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır.

Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, söz konusu açıklamanın Büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir.

Adı geçenlere, Anayasamızda da kayıtlı olduğu üzere, Türkiye’nin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olduğu vurgulanmış ve Türk yargısının bu tür sorumsuz açıklamalardan etkilenmeyeceği hatırlatılmıştır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, bazı ülkelere yönelik verdiği ve yıllardır uygulanmayan kararlarını görmezden gelenlerin, sadece Türkiye ile ilgili davalara odaklanmalarının ve özellikle Kavala davasını sürekli ve ısrarla gündemde tutmaya çalışmalarının samimiyetsiz ve çifte standartlı bir yaklaşım olduğuna dikkat çekilmiş, Büyükelçiler/Maslahatgüzarlar Viyana Sözleşmesi kapsamında görevlerinin sorumlulukları içerisinde kalma konusunda uyarılmışlardır."

'KAVALA SERBEST BIRAKILSIN' ÇAĞRISINDA BULUNMUŞLARDI
Söz konusu büyükelçilikler, sosyal medya hesaplarından, Osman Kavala hakkında devam eden davanın, Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğünü ileri sürerek, Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı, Osman Kavala'nın tutukluluk sürecine ilişkin açıklama yapan ve serbest bırakılması yönünde Türkiye'ye çağrıda bulunan ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ile Yeni Zelanda'nın Ankara'daki büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı açıklanmıştı.(Habertürk) 

 
Bahçeli'den Kavala ve Demirtaş açıklaması
 
CHP’de ikinci bölge tartışması! ‘Tacettin ağabey diyorsa, doğrudur!’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli'den Kavala ve Demirtaş açıklaması
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda ...
Üniversitelere yapılan siber saldırı Meclis gündeminde!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, üniversitelere yapılan ...
AK Partili Kaya'dan Küçük Menderes çıkışı: Biz temizliyoruz, Soyer kirletiyor!
Küçük Menderes Nehri'nde temizleme çalışmalarını sürdüren DSİ ekiplerini ...
 
CHP lideri İzmir’e geliyor!
CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir ...
CHP'li Polat'tan dikkat çeken çıkış: En büyük destekçimiz Atilla Kaya!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın CHP'li misafir vekiller ...
TBMM'de bütçe maratonu başlıyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2022 yılı bütçe görüşmeleri 26 Ekim'de başlayacak.
 
Kılıçdaroğlu'nun bürokrat açıklamasına suç duyurusu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
'Angola ile yedi alanda anlaşma imzalandı'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Angola'da ...
CHP'li Polat'tan 'aşı karşıtı miting' tepkisi: Kesinlikle izin verilmemeli!
İzmir'de geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen 'aşı karşıtı' miting ile ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva