HABERLER>SAĞLIK
1 Temmuz 2013 Pazartesi - 12:05

Dikkat: Keneler her yerde!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, keneler yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yakalanma ihtimali olduğu uyarısında bulundu.

Dikkat: Keneler her yerde!

İZMİR - Barbaros Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada her canlının kendine özgü yaşama alanı bulunduğunu belirtti.
 
Özellikle son 20 yıl içerisinde gözlenen küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle, tropikal ve subtropikal bölgelerin genişlediğine dikkati çeken Çetin, bunun en çarpıcı örneği olarak, iki papağan türünün son 15 yıldır kara ikliminin hüküm sürdüğü Ankara gibi kentlerde bile yaşamlarını sürdürebilmesini gösterdi.
 
Çetin, yeryüzünde ekolojik adaptasyonu en güçlü olan canlıların başında gelen kenelerin de iklim değişikliğiyle yaşam alanlarının genişlediğini belirterek, kenelerin 20 yıl önce İsveç'in güneyinde dar bölgede yaşam alanı bulabilmesine rağmen günümüzde kutba yakın kuzey bölgelerinde dahi kene kaynaklı hastalıklara rastlanmaya başladığını kaydetti.
 
Türkiye'nin resmi olarak 2000'li yıllarda kene kaynaklı KKKA hastalığıyla tanıştığını hatırlatan Çetin, "Kırım'dan dünyaya 1940'lı yıllarda dünyaya yayılan KKKA, bugün 35 ülkede görülüyor. Burnumuzun dibindeki Bulgaristan'da, KKKA son 50 yıldır çok yaygın ama biz 2000 öncesini pek bilmiyoruz. Örneğin 1960-70'li yıllara ait Sivas ve Tokat tarafında kanamalı hastalıktan ölenlerin kayıtlarını biliyoruz" diye konuştu.
 
KENE YAPIŞMASINA 4 MEVSİM DİKKAT
Prof. Dr. Çetin, kenelerin, başta kuşlar olmak üzere, Kurban Bayramı döneminde kurbanlık hayvanlar ve insanlar vasıtasıyla sürekli taşındığını belirterek, "Bu nedenle KKKA hastalığına, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yakalanma ihtimali bulunuyor. O yüzden (Şu ilde KKKA vardır, şu ilde yoktur) diyemeyiz" dedi.
 
Kenelerin, yaklaşık 5 yıl öncesine kadar kışın sert şartlarını uykuya yatarak geçirdiğine işaret eden Çetin, şunları kaydetti:
 
"Keneler, ancak belli bir sıcaklıktan sonra ilkbaharın sonlarına doğru ortaya çıkarlardı ama küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin çoğu bölgesinde 4 mevsim kene yapışması vakalarına rastlanabiliyor. Biyolog olarak korkum, küresel ısınma nedeniyle kene kökenli vektörel hastalıkların, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, ülkemizde de 5 yıl içerisinde katlanarak artması."
 
Çetin, Türkiye'de her yıl 1 milyon kene yapışması vakasına rastlandığını, bunlardan bin kadarının KKKA şüphesiyle tedavi gördüğüne değinerek, kene yapışması tespit edildiğinde, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğine dikkati çekti.
 
Kene yapışmasına maruz kalanlara, "LYME testi yapılsın" önerisi
Barbaros Çetin, kenelerle birlikte bakteriyel LYME hastalığının da bulaşma riski bulunduğuna işaret ederek, LYME hastalığının, diğer hastalıkları taklit etmesi nedeniyle, doğru tanı konulmadığında taklit ettiği hastalık sanılıp yanlış tedavi uygulamasına yol açtığını belirtti.
 
Kene yapışmasına maruz kalanlara LYME testi yapılması önerisinde bulunan Çetin, "Eğer LYME tespit edilirse böylece antibiyotik tedavisine başlanabilir" dedi.

Çetin, bir araştırmaya göre, kene çeşitliliği ve diğer özellikler dikkate alındığında, Türkiye'de her yıl 25 bin civarında kişinin LYME hastalığına yakalanmasının beklendiğini sözlerine ekledi. (A.A)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 1 Temmuz 2013 Pazartesi 14:57

Dikkat: Keneler her yerde!...????Pantolonunuzu ÇORAPLARINIZIN İÇİNE SOKUNUZ.YA ETEK GİYİYORSANIZ...KARDEŞİM HERŞEYİDE BANA SORMAYINIZ.?????????..Sahipsiz Vatandaş.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Refiye'ye aynı anda 6 organ nakledilecek
Milyonda bir görülen Gardner sendromu hastalığı ile boğuşan, tedavi için ...
Kadınlara göre 'en çekici erkek'
Araştırma, kadınların gür saçlı erkekleri, kellerden daha çekici bulduğunu ...
'Hekimlerin ve vatandaşın başına yine 'torba' geçiriyorlar'
İzmir Tabip Odası yaptığı basın açıklamasında yeni bir ‘Torba Yasa’ ile ...
 
Karpuz-Peynir’de gizli tehlike!
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun ...
Elektronik sigara uyarısı: Onun da içinde nikotin var
Yeşilay Muğla İl Temsilcisi Muhittin Turgut, son zamanlarda moda haline ...
Kulağınızı kurcalamayın!
Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları ...
 
Kavurucu sıcaklar için kritik uyarı: Ne içmeli/yemeli?
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün'den sıcak havalarla ilgili tavsiyeler geldi.
Parkinson hastası nasıl beslenmeli?
İlaç kullanıma bağlı sindirim problemleriyle karşılaşan Parkinson hastalarında ...
Cilt bakımında erkeklerin işi daha zor
Kadın ve erkek cildinin farklı özellikler gösterdiğini belirten Dermatoloji ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva