HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Eylül 2013 Cuma - 13:38

Dev sağlık zirvesi: Avrupa İzmir’le buluştu

37 Avrupa ülkesindeki 97 kentten 400’e yakın konuk, Avrupa Sağlıklı Kentler Konferansı için İzmir’de toplandı. Organizasyonun evsahipliğini üstlenen Başkan Aziz Kocaoğlu, katılımcılara sık sık EXPO vurgusu yaptı. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi başkanlarından Dr. Agis Tsouros ise EXPO teması için sağlığı seçen İzmir’in doğru bir karar verdiğini ve bunu takdir ettiklerini söyledi.

Dev sağlık zirvesi: Avrupa İzmir’le buluştu

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde başladı. İzmir’in EXPO 2020 adaylığı konusunda önemli bir  hamle olması beklenen toplantıya 37 Avrupa ülkesindeki 97 kentten yaklaşık 400 konuk katıldı. Konferansın açılış bölümünde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in tarihi boyunca sağlık, sanat ve ticaretin en önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi.
 
Günümüzde kentleşmenin artması ve yoğun göçler nedeniyle, kent ve kentli sağlığının, dünyadaki öncelikli konulardan biri haline geldiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, yaşanan tüm olumsuzlukların, kentte yaşayan bireylere yüksek standartlı bir yaşam sağlayarak ve “Sağlıklı Kentler” yaratarak çözülebileceğini dile getirdi.


 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, insanların yaşamaktan zevk duyacağı ve hayat kalitesinin yüksek olduğu sağlıklı ve sürdürülebilir kentler yaratmanın tüm dünyanın hedefi olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Bu hedefe ulaşırken en çok ihtiyaç duyacağımız anahtar kelimeler, hiç kuşkusuz eşitlikçilik ve sürdürülebilirlik olacaktır. İnsanlar arasındaki eşitsizliklerin azaltılması için, öncelikle okul öncesi eğitim, istihdam ve çalışma koşullarının geliştirilmesi, yoksulluğun azaltılması gerekmektedir.  Sağlıklı bir kent demek, elbette sadece sağlık hizmetlerinin kalitesiyle sınırlı değildir. Aynı zamanda, kentte yaşayan ve çalışan insanların fiziksel, zihinsel, sosyal ve çevresel refahını artırmaktır. Kentte yaşayanların, kentin olanaklarından eşit biçimde yararlanmasını sağlamaktır. Herkesi kapsayıcı, destekleyici; vatandaşlarının farklı ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren; sağlıklı yaşam tarzlarını, sosyal etkileşimi, kolay erişilebilirliği, saygıyı ve kültürel kimliği destekleyen olanakların sunulmasıdır.”

HAYAT KALİTESİ YÜKSEK, SAĞLIKLI BİR KENT
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlık konusundaki liderlik görevinin Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu hatırlatarak, “Ancak biz de, İzmir’in yerel yönetimi olarak, bu konuda önemli görev ve sorumluluklarımızın olduğunu çok iyi biliyoruz. İzmir halkının verdiği gücü, eşitlik ve güvenle mayalayıp belediyecilik hizmeti olarak tüm kente taşımayı; insanların yaşamaktan zevk duyacağı ve hayat kalitesinin yüksek olduğu sağlıklı ve sürdürülebilir bir kent yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


 
Herkesi kapsayıcı, destekleyici bir tutumla vatandaşların farklı ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren, sağlıklı yaşam tarzlarını destekleyen olanakları sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, Avrupalı konuklarına arıtma yatırımları, yüzülebilir Körfez hedefi,  Eşrefpaşa Hastanesi, yaşlılara ve gençlere yönelik Belediye hizmetleri ve süt projesi ile meslek edindirme ve beceri kursları gibi projeleri anlattı.
 
Konuşmasında İzmir’in EXPO adaylığı konusuna da vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Aynı hedef için çabalayan Avrupa kentleri arasındaki bu işbirliği ve uyum, daha güzel, daha yaşanabilir bir dünya için umutlarımızı daha da artıracak. Tüm sorunların temelini oluşturan eşitsizlikler giderek azalacak. Adil bir toplum ve sağlıklı bir yaşam gelecek. Çocuklarımız yarınlara umutla bakacak. Yeter ki, tüm bunları yürekten isteyelim ve samimiyetle çalışmaya devam edelim. Bıkmadan, umutsuzluğa kapılmadan” diye konuştu.

KENT SAĞLIĞI ATLASI HAZIRLANDI
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe ise kentlerin sağlık açısından inceleyen atlas hazırladıklarını ifade ederek, kent sağlığının geliştirilmesi konusunda 4 koldan yürüttükleri faaliyetleri özetledi. Altepe, “Avrupa genelinde yüzde 69 Türkiye’de yüzde 75’e çıkan kentleşmeye bakıldığında belediyelerin üzerine düşen görev ortaya çıkıyor” dedi.
 
TÜRKÇE SÜRPRİZİ
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Yöneticisi Zsuzsanna Yakab, İzmir’e geldikten sonra kentin müptelası olduklarını ve fahri vatandaşlığa başvuracağını söyleyerek başladığı konuşmasında, Sağlık 2020 çalışmalarından bahsetti. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi Sağlık ve Refah için Politika Yönetişim Başkanı Dr. Agis Tsouros ise, konuşmasının bir bölümünde Türkçe konuşarak sürpriz yaptı. Tsouros Türkçe olarak, “Türkiye sağlık hareketi Avrupa’daki en dinamik hareketlerden biridir. Bu konuda gösterdiğiniz liderlik ve bağlılık için teşekkür ederiz” dedi.
 
Başkan Aziz Kocaoğlu, açılışın sonunda konferansa katılan konuklarla birlikte aile fotoğrafı çektirdi.
 
İZMİR’E ÖVGÜ
Konferansa verilen arada basın toplantısı düzenleyen Tsouros, İzmir EXPO 2020 için seçtiği sağlık temasından da övgüyle bahsetti. Tsouros, “Sağlık temasını seçmek gerçekten çok iyi bir fikir.  Bu temayı seçtiği için İzmir’i tebrik ediyorum. Sağlık 2020 fikrimizin İzmir’in EXPO temasında yansımasını görüyoruz. Sağlık 2020 ile EXPO’nun çok yakın olduklarını düşünüyorum. Bunların birleştirilebilecek çok şeyi var” diye konuştu. “EXPO adaylığında İzmir destekleyecek misiniz?” sorusu üzerine Tsouros, “Uluslararası bir örgüt olarak sadece bir adayı destekleyemeyiz. 3-4 adaya destek olabiliriz. Ancak şunu yapabiliriz: Tema olarak sağlığı seçtiği için İzmir’i takdir edebiliriz. Bunu da açıklayabiliriz. Bireysel kentler ve ağlar isterlerse bir adayı destekleyebilirler ama bizim durumumuz çok farklı” diye konuştu. 
 
 3 GÜN SÜRECEK
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl sağlıklı şehirler ve ulusal ağlara yönelik düzenlenen “Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı”, bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.  Yeni Avrupa sağlık politika ve stratejisi olan “Sağlık 2020” prensiplerini, hedeflerini ve yaklaşımlarını yansıtan konferansın teması, “Sağlık ve Refah için Yenilik ve Paylaşılmış Yönetişim” olarak belirlendi. Konferansta yerel politikalarda sağlık, dirençli toplumlar oluşturmak ve halk sağlığının ekonomi üzerindeki yeri gibi konular ele alınacak. 3 gün sürecek olan konferans, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Düzenlenecek teknik gezilerle de Avrupalı katılımcılar kenti daha yakından tanıma fırsatı bulacak.
 
400 KONUK GELDİ
Toplantıya, “Sağlıklı Kentler Ağı”na üye olan 37 Avrupa ülkesindeki 97 kentten belediye başkanları, üst düzey yöneticiler ve proje koordinatörleri ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri katıldı. Ayrıca Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı temsilcilerinin de katılımıyla İzmir’e yaklaşık 400 ziyaretçi geldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012 yılındaki toplantısı, Rusya’nın St.Petersburg kentinde düzenlenmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ozer 21 Eylül 2013 Cumartesi 10:46

Bu sefer Expo yu İzmir alacak. Bir dahaki olimpiyatlarda İzmir olarak İstanbula danışmanlık yaparız İzmir olarak. Hatta Baştan sona İzmirlilerden Kurulu koordinasyon ekibi çalışırsa İstanbul Olimpiyatları alır. Haaa Birde İstanbul Büyük Şehiri de CHP alırsa o zaman kesin İstanbul alır .

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! ‘Karşıyaka’ya marina’da kurul raundu Bakanlığın!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir iç körfezde yapılmasını ...
Gaziemir’de toplu nikah coşkusu
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği toplu nikah töreninde kimi çiftler ...
Konak'ta gazilere özel şehir turu
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Şehit ve Gaziler Günü’nde İzmirli gazileri unutmadı.
 
Mizahi nesnede ödül zamanı
Konak Belediyesi’nin düzenlediği Neşe ve Karikatür Müzesi’nin ev sahipliği ...
ADD’li gençler Bornova'yı seçti
Gençlere yönelik projeleriyle dikkat çeken Bornova Belediyesi, Atatürkçü ...
CHP Konak Grubu’nda benzin istasyonu kavgası!
Konak Belediyesi’nin Üçkuyular’da bulunan benzin istasyonunu satmak için ...
 
Bergama gazilerini unutmadı
Gaziler Haftası nedeniyle düzenlenen resmi tören, Hükümet Konağı’ndaki ...
Büyükşehir’den ‘Şemikler’ krizine acil önlem!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’da halk isyanına neden olan alt ...
Başkan Tatı ‘ağır ceza’da mı yargılanacak?
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın ‘görevi ihmalden’ yargılandığı davanın ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva