HABERLER>GÜNCEL
18 Şubat 2013 Pazartesi - 13:07

Dev eylem: 200 bin astsubay ayaklandı

Muvazzaf ve emekli 200 bin astsubaydan dev eylem... Sosyal medyada örgütlenen astsubaylar ile emekli astsubaylar, kendilerine uygulanan mobinge ve ekonomik ayrımcılığa 'dur' demek için 15 gün boyunca orduevlerine, kamplara, kantinlere kısaca hiçbir sosyal tesise gitmeme kararı aldılar. Son 2.5 ayda 8 arkadaşlarının intihar ettiğine dikkat çekilen eylemde, astsubayların yaşadığı psikolojik ve maddi baskılara dikkat çekiliyor. Astsubaylar, yaklaşık 10 ay önce de 3 gün boyunca yemekhaneye gitmeme eylemi yapmışlardı.

Dev eylem: 200 bin astsubay ayaklandı

İSTANBUL - Muvazzaf astsubayların eylemine emekli astsubaylar da destek veriyor. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ahmet Keser, astsubayların Facebook ve Twitter üzerinden 30'a yakın grupları bulunduğunu ve 'bu kadarına da pes' eyleminin sosyal medyada örgütlendirdiği belirtirken, bunun bir taban hareketi olduğunu ve 200 bin destekçisi bulunduğunu söyledi. Keser, subaylara verilen ancak astsubaylara verilmeyen 6 kalem tazminat olduğuna dikkat çekerken, astsubayların hem psikolojik hem de maddi baskı altında olduğunu belirtti.
 
Astsubayların kendilerine haksızlık yapıldığına inandığını ifade eden Keser, sadece son 2.5 ayda 8 astsubayın intihar ettiğine dikkat çekti. "Peki ya diğerleri? Onların psikolojileri çok mu iyi" diyen Keser, özellikle son çıkan Disiplin Mahkemeleri Kanunu'nun yarattığı sıkıntıları işaret etti.
 
'SÖZDE' İTİRAZ HAKKI
YAŞ kararlarına itiraz olmazken, yeni kanunla sözde itiraz hakkı getirildiğini belirten Keser, "Oysa personel kabahat kapsamına giren her cezada puan almaya başlayacak. Saçın uzun 5 puan, sakal traşı olmamışsın 5 puan, emre itaatsizlik ettin 20 puan gibi. Belli bir puana ulaşan kişinin, TSK ile ilişiği kesilebilecek. Yani ordudan atılacak. Yani düşünebiliyor musunuz kabahat suçundan meslekten atılabileceksiniz" dedi.
 
Keser, personelin kendisini aşırı baskı altında hissettiğini, maddi olarak da sıkıntı yaşadığını vurgularken, tüm bu sorunlara dikkat çekmek için ikinci kez eyleme çıktığını söyledi. 10 ay önce bir uyarı eylemi yapılarak 3 gün boyunca yemekhaneye gidilmediğini anımsatan Keser, 13 Şubat'ta başlayan yeni eylemle ise orduevleri, sosyal tesisler ve kantinlere gitmeme kararı alındığını bildirdi. Bunun bir taban hareketi olduğunu ve her iki eylemin de birer uyarı olduğunu vurgulayan Keser, ilgili yerler mesajlarını alana kadar eylemlerin devam edeceğini açıkladı.
 
ASTUSABAYLAR NE İSTİYOR?
Özlük hakları bakımından subaylardan geride olduklarına dikkat çeken astsubaylar, 2002 yılından beri hükümetin kamuda memur ve emeklilerin haklarında iyileştirme yaparken bir tek kendilerinde iyileştirme olmadığını savunuyor. Astsubayın emekli olunca maaşının yüzde 50'ye yakın oranda düşerken, subaylarda bu oranın sadece yüzde 15 olduğunu belirtiyorlar. Bir başka ifadeyle 2 bin ila 3 bin 300 lira arasında olan astsubay maaşı, emeklilikte bin 200 ila bin 700 liraya düşüyor. 6 ayrı tazminatla maaşları 5 ila 5 bin 500 lira civarında olan subay maaşları ise emeklilikte bu tazminatları devam ettiği için 4 bin ila 4 bin 500 lira oluyor. Ayrıca hiçbir subay emekli olurken yeni başlayan bir teğmen maaşının altında emekli maaşı almaz iken; 30 yıllık bir astsubay da olsa emekli olurken yeni başlayan astsubay maaşının altında maaş alıyor.
 
Arazide zor şartlarda görev yapmalarına rağmen, subayların aldıkları tazminatların kendilerine de verilmesi başta olmak üzere astsubayların talepleri şöyle sıralıyor:
 - Subaylara verilen makam, görev, komutanlık, komutanlık kursu, kadrosuzluk, silahlı kuvvetler tazminatlarının kendilerine de verilmesi ve bu tazminatların emeklilikte de devam etmesi…
- İntibak yasasının astsubaylar için de çıkartılması…
- Astsubayların evlilik ve diğer izinlerde TSK'daki diğer personelle eşit olması
- Astsubay emeklileri için sicil affı çıkarılması...

- Askeri Disiplin Mahkemeleri Kanunu'nun yeniden gözden geçirilmesi…

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 18 Şubat 2013 Pazartesi 21:16

ordunun belkemiği astsubaylardır haklılar davalarında tam destek hak istenmez alınır

Yorumu oyla      15      5  
Bilal-İzmirli 18 Şubat 2013 Pazartesi 19:34

ASTUSABAYLAR NE İSTİYOR?....Vallahi bizde istiyoruz Vekile 45 Asile 4 yapılan zamlar EŞİTLENSİN DİYE DU bakalım bir duyan olur belki.Sahipsiz Vatandaş.

Yorumu oyla      14      5  
megaköylü 18 Şubat 2013 Pazartesi 16:11

Allah daha çok versin.

Yorumu oyla      12      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Silivri yine karıştı: CHP'li vekil sakatlandı!
Mütalaa beklenen "Ergenekon" davasının bugünkü duruşması öncesinde olaylar ...
İmralı vapurunun ilk yolcusu Mehmet Öcalan
Bu hafta içinde İmralı’ya gitmesi beklenen BDP heyetinden önce Abdullah ...
Avrupada'ki eşcinsel eşlere Yunus operasyonu
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Hollanda’da 9 yıl önce, 6 aylıkken yere ...
 
Tuncay Özkan'dan şok Ilıcak iddiası!
Tuncay Özkan, Özel Harekatçı İbrahim Şahin’in Susurluk döneminde firardayken, ...
TSK açıkladı: Ata’nın boyu, kilosu ve ayakkabı numarası
Genelkurmay Başkanlığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün boyunun kısa olduğu yönündeki ...
İzmir'de 'arazi' dehşeti: 3 kardeş öldü!
Bayındır’da amcaoğulları arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıktığı ...
 
Tunahan'dan kötü haber geldi!
İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde kemik kanseri nedeniyle ...
Hayata neşe katacak objeler aranıyor!
Konak Belediyesi tarafından geçen yıl kurulan İzmir Neşe ve Karikatür ...
Osman Dede evini müzeye dönüştürdü
İzmir'de, 50 yılı aşkın süre içinde antika eşyalar toplayan Osman Haskırış, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva