HABERLER>SAĞLIK
9 Ocak 2024 Salı - 14:39

DEÜ önünde ‘hayvan deneyi’ tepkisi: Kendimizi kadavra olarak bağışlıyoruz

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ikinci hayvan deneyi laboratuvarı yapması üzerine açıklama yapan Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu adına konuşan Hüsünbeyi, “Hayvanların mal olarak görülmeleri, sömürülmeleri, iradeleri dışında deneyde kullanılmaları, işkenceye maruz kalmaları, öldürülmeleri kabul edilemez” dedi. Açıklamaya katılanlar kendilerini kadavra olarak bağışladıklarını dile getirdi.

DEÜ önünde ‘hayvan deneyi’ tepkisi: Kendimizi kadavra olarak bağışlıyoruz

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Hayvan hakları savunucularının hayvan deney laboratuvarlarına yönelik tepkileri sürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 10 kilo üstü hayvanlara yönelik 2. Laboratuvarını yapması üzerine Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu basın açıklaması yapmak üzere toplandı.

Hayvan deney laboratuvarlarına hayır demek için Alsancak'ta yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük Binasının önünde basın açıklaması yapmak isteyenlere polis izin vermedi. Bunun üzerine hayvan hakları aktivistleri ile polis arasında ‘yer’ tartışması yaşandı. Tartışmanın ardından açıklama, Fransız Kültür Merkezi’nin önünde yapıldı.

‘BİRÇOK AŞI ALTERNATİF DENEYLERLE GELİŞTİRİLDİ’
Açıklamayı Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu adına okuyan Mete Hüsünbeyi, “Her yıl dünyada 100 milyondan fazla hayvan deneylerde kullanılmakta, bununla beraber hayvanlarda başarılı olan deneylerin % 90'dan fazlası insanlarda başarısız olmuştur.  Bir başka açıdan da insanlarda başarılı olabilecek deneyler, hayvanlarda başarısız sonuç vermektedir. Bu da birçok tedavi fırsatının kaçırılmasına neden olabilmektedir. Kaldı ki uzun yıllar süren hayvan deneyleri, maddi yüklerin ötesinde olası tedavi süreçlerin de gecikmesine neden olmaktadır. Örneğin ABD Ulusal Kanser Enstitüsü 11. Başkanı Dr. Richard Klausner, kanser araştırmaları tarihinin, farelerde kanseri tedavi etme çabasının tarihi olduğunu, onlarca yıl önce farelerde kanseri tedavi ettiklerini, ama bunun insanlarda işe yaramadığını söylemiştir. Yine hayvanlarda başarılı sonuç veren ilaçların yan etkilerinin insanlarda felaketler doğurduğu da gözlemlenmiştir. Hayvanlarda olumlu sonuç doğuran bir ilaç, hamile kadınlarda eksik organlı çocukların doğmasına, yine romatizma için kullanılan bir diğer ilacın ileri aşamalarda kalp hastalıklarına ve yaygın ölümlere yol açtığı görülmüştü. Oysa ki birçok aşı, ilaç ve tedavi alternatif deneylerle geliştirilmiştir. Sıtma, tifo, sarı humma, çocuk felci aşısı, penisilinin bulunuşu, prostat ve meme kanseri için hormon tedavisi bunların başlıcalarıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİLER HAYVAN DENEYİNE ZORLANAMAZ’
Alternatif deney yöntemlerinin geliştiğini ifade eden Hüsünbeyi, eğitimde hayvan deneyini kaldıran üniversiteleri örnek gösterdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün artık biyoloji, tıp, veterinerlik alanlarında alternatif deneyler üst seviyede gelişmiş bulunmaktadır. Kök hücre ile üretilmiş dokular üzerinde deneyler, insan doku örnekleri üzerinde yapılan testler, mikrodoz uygulamaları, radyolojik cihazlardaki ilerlemelerle hastalıkların vücut içerisinde gelişmelerin takip edilmesi, yapay zekâ, beraberinde bilgisayar modelleri ve simülasyonları önemli ve etkili alternatif yöntemlerdir. İnsan, doğanın ve hayvanların egemeni değil paydaşıdır.  Hayvanların mal olarak görülmeleri, sömürülmeleri, iradeleri dışında deneyde kullanılmaları, işkenceye maruz kalmaları, öldürülmeleri kabul edilemez. Aynı şekilde üniversitelerde eğitimde de hayvanların kullanılmaması gerektiği gibi, öğrenciler de, etik eğitim hakkı ilkesi gereği hayvan deneyleri konusunda zorlanamaz. Dünyada birçok üniversitede olduğu gibi ülkemizde de Aksaray Üniversitesi eğitimde hayvan deneyini kaldırmıştır. Dönemin Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz'ın dediği gibi buradaki en önemli amaç canlıları korumaktır. Bir araştırma veya çalışma yaparken canlı hassasiyetini ve hayvanların da bizim gibi benzer duyulara sahip olduğunu öğrenerek yetişmemiz gerekiyor. Onları laboratuvar materyali olarak görmememiz gerekiyor. Dünya genelinde birçok ülkede bakanlıklar benzer kararları almış durumda.”

‘KENDİ BEDENLERİMİZİ KADAVRA OLARAK  BAĞIŞLIYORUZ’
Hüsünbeyi, deneylerde hayvanların denek olarak kullanılmasına karşı kendi bedenlerini kadavra olarak bağışayacaklarını dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizde 120'den fazla Hayvan Deney Laboratuvarı bulunmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi 10 kilo üstü hayvanlara yönelik 2. laboratuvarını yapmaktadır. Bilginin, bilimin geliştiği bu dönemde çağdışı kalmış hayvan deneylerinden vazgeçilmeli, hayvan deney laboratuvarları alternatif bilimsel araştırma laboratuvarlarına dönüştürülmelidir. Biz irademizle kendi bedenlerimizi bilim ve eğitim amaçlı değerlendirilmek üzere kadavra olarak bağışlıyoruz. Bir sömürü biçimi olan hayvan deneyleri vahşetinden vaz geçilmesini talep ediyoruz.  Tüm duyarlı çevrelerle birlikte konunun takipçisi olacağız, her oluşumu ve herkesi bu konuda dayanışmaya davet ediyoruz.”

 
Bariyere çarpan otomobil parçalandı: 2 ölü, 2 yaralı
 
Gece kulübündeki pompalı dehşette gözaltı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Izmirli vatandaş 10 Ocak 2024 Çarşamba 15:43

Bu protestoları yapanlar, et yemekten vazgecmiyorlar nedense... yaman çelişki ve inandırıcı değiller...

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir, organ bağışında birinci... 2023'te 6 bin 500 başvuru!
Organ nakli müracaatlarında ülke genelinde ilk sırada yer alan İzmir'de ...
Tüp bebek tedavisinde yeni dönem
Türkiye'nin uygulanan yeni yöntemler ve yeniliklerle birlikte sağlık sektöründe ...
Bakan Koca'dan 'nezle' uyarısı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, soğuk havaların başlamasıyla kapalı ortamda ...
 
3 bin 229 liran yoksa kansersin!
Rahim ağzı kanseri sebebiyle her yıl binlerce kadın hayatını kaybediyor. ...
Uzmanlar uyardı: Hastanelerde salgın alarmı!
Hastaneler ve aile sağlığı merkezleri iki haftadır ateş, kas-iskelet ağrısı, ...
'Efsane' tarih oldu: Uykusuzluk bir hastalık değildir
Uykusuzluk sorunu çoğu kişi tarafından bir hastalık sanılsa da, aslında ...
 
Uzmanı açıkladı: Bu belirtiler rahim ağzı kanserinin habercisi!
Rahim ağzı kanserinin sinsi bir kanser türü olduğunu belirten Jinekolojik ...
Uzmanından ebeveynlere 'sosyal medya' önerileri
Sosyal medya kullanımının hem olumlu hem olumsuz sonuçlara yol açabildiğini ...
Aciller doldu taştı… Çocuklar için maske çağrısı!
Grip vakalarının artışı nedeniyle sağlık kurumları dolup taşarken, enfeksiyon ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva