HABERLER>GÜNCEL
25 Kasım 2020 Çarşamba - 13:04

Deprem sonrası endişe uyandırmıştı: Test sonucundan ne çıktı?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'deki depremin ardından yeni su kaynaklarının ortaya çıkmasının ve var olan jeotermal kaynaklardaki ısı artışının doğal bir durum olduğunu söyledi. 

Deprem sonrası endişe uyandırmıştı: Test sonucundan ne çıktı?

Merkez üssü Seferihisar ilçesi olan 30 Ekim'deki deprem sonrası fay hatlarıyla ilgili incelemeler yapan Sözbilir, deprem sonrası bölgedeki su kaynaklarında bazı değişimler gözlendiği, yeni su kaynaklarının ortaya çıktığı ve Seferihisar'daki kaplıca bölgesinde sıcak su debisinin ve ısısının arttığı yönündeki bilgiler üzerine yörede araştırma yaptı.

Prof. Dr. Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir depreminin ardından çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve konuya ilişkin rapor hazırladıklarını söyledi.

Sözbilir, afet sonrası Tuzla ve Gülbahçe fayı üzerinde sıcak su kaynakları, gaz çıkışları ve sıvılaşmaya dair izlere rastladıklarını ve bölgedeki kaplıca sularında da sıcaklık artışı tespit ettiklerini vurguladı. 

Deprem olmadan önce yerin altında belli bir gerilim oluştuğunu dile getiren Sözbilir, şöyle konuştu:

"Bu gerilim aşağıda radyoaktivite ile birlikte ısıyı arttırıyor. Deprem sırasında büyük bir enerji açığa çıkarken bölgenin radyoaktif özelliği de değişiyor. Bu durum aşağıda ciddi bir bozulmaya neden oluyor ve enerji açığa çıkıyor. Bu enerji ısı yaratıyor. Isı da yukarıda sıcaklık olarak bize yansıyor. O yüzden var olan sıcak suların sıcaklığı biraz daha artıyor. Mesela Tuzla tarafında depremden sonra sıcak suların yaklaşık 20 derece daha fazla ısındığını gördük. Tuzla ve Gülbahçe fayı üzerinde yeni su kaynaklarının ortaya çıktığını da gördük. Depremin ardından yeni su kaynaklarının ortaya çıkması ve var olan jeotermal kaynaklardaki ısı artışı, doğal bir durum. Yine buharlaşma ve gaz çıkışı da beklenen bir durumdu. Dolayısıyla tüm bunların yeni bir deprem üreteceği anlamına gelmez."

"KORKULACAK BİR ŞEY YOK"
Dünya ölçeğinde özellikle 5-6'yı geçen depremlerde yer kabuğunda belli değişimler yaşandığını ifade eden Sözbilir, bunun doğanın, kendi içinde yaşadığı gerilimden sonra oluştuğuna işaret etti. 

Deprem sonrası hareketliliği izlemeye devam ettiklerinin altını çizen Sözbilir, "Önemli bir problem görülmüyor. Şu anda korkulacak bir şey yok. Doğanın bu depreme verdiği yanıt olarak düşünebiliriz. 'Yeni bir fayın hemen devreye girmesi' diye herhangi bir bilimsel verimiz yok. Türkiye'de çok fazla bilgi kirliliği var, yani 'önümüzdeki 10-20 günde büyük bir deprem olacak' gibi söylemler kesinlikle doğru değil, bilimsel temeli olmayan söylemler bunlar." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan bazı vatandaşlar, depremden sonra Gülbahçe kıyısında denizden sıcak su çıktığını beyan etti.

Ertan Bayer, eşiyle yürüyüş yaptığı sırada denizde sıcak suyun çıktığını fark ettiğini belirterek, şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. 

Bayer, o anları kameraya kaydetti. 

SEFERİHİSAR'DAKİ KAPLICALAR
Deprem, Seferihisar ilçesine yaklaşık 17 kilometre uzaklıktaki Doğanbey Mahallesi'ndeki tarihi hamam kaplıcaları bölgesinde de yeni su kaynaklarının çıkmasına sebep oldu. 

İlhan Şen, bölgede sıcak suyun hep olduğunu vurgulayarak, "Küçükken gelip bu suyla banyo yapıyorduk. Burada Romalılardan kalma hamam var, bu aynı su." şeklinde konuştu.

Yöre sakinlerinden Mustafa Okutan, "Depremin ardından iki üç yerde yeni su kaynakları çıktı. Su daha bol ve çok sıcak akıyor." dedi.

Sevil Ege de kaplıcayı bölge insanının yıllardır kullandığını anımsattı. Kaplıcanın halka açık ve ücretsiz olduğunu belirten Ege, "Deprem olduktan sonra kaplıca sularında sıcaklık çok arttı ve yeni kaynaklar çıktı, gürül gürül akıyor." diye konuştu. 

Halil İbrahim Can ise depremden sonra yeni su gözelerinin oluştuğunu, akan su miktarının çoğaldığını ayrıca su sıcaklığının yükseldiğini dile getirdi. (AA)

 
AK Partili kadınlardan kadına şiddete karşı tepki!
 
İzmir’de yeni önlemler: Giysi pazarı kapatıldı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Öğrenci 25 Kasım 2020 Çarşamba 16:07

Bu hoca da medyatik olmak için kıvranıyor. Yok hocam ne kadar belediyeyi kötülesen de seni yandaş TV açık oturumlara davet etmiyorlar. Bir de öteki türlü dene bakalım, belki muhalif kanallar çağırır. Ama sanmam.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akıncı Üssü darbe girişimi davasında önemli gelişme
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında komuta merkezi ...
O gruba kısıtlama yok... İzmir Valiliği'nden 'yüz yüze eğitim' için yeni karar!
İzmir Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada, kreşlerde ...
Gül, 'Türk gemisine baskın yetkisiz ve hukuksuzdur'
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Libya'ya seyreden ticari gemimize yapılan ...
 
İzmir'de son 10 yılın utanç haritası.... Şiddete boyun eğme!
Her geçen gün artan kadın cinayetlerinde son 10 yılda Türkiye’de 1964 ...
Motosikletli kuryeye talep artınca, kadınlar sahaya indi
Koronavirüs sürecinde, motosikletli kuryelere 3 kat fazla ihtiyaç duyulunca ...
Bebek arabasıyla geldi.. Para dolu cüzdanı alıp, kaçtı!
İzmir'de, bebek arabasındaki çocuğu gezdirdiği sırada yere düşürülen ve ...
 
İzmir’de ürperten görüntü: Tıka basa korona!
Banliyö trenlerinde sabah ve akşam iş giriş-çıkış saatlerinde oluşan yoğunluk, ...
Danıştay saldırısı cezasına onama
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Danıştay'a 2006'da saldırı düzenleyen Alparslan ...
İzmir'de sürücülere 'havadan' ceza!
İzmir İl Jandarma Komutanlığı, helikopterle havadan yaptığı trafik denetlemelerinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva