HABERLER>İŞ DÜNYASI
17 Nisan 2020 Cuma - 12:15

Deneyimli sanayici Zorlu'dan korona yorumu: Yeni dünyaya ve zor günlere hazır olalım

Deneyimli sanayici Zorlu, “Salgın sonrası yeni bir dünya dizayn edilecek. Çin dünyanın fabrikası olma özelliğini yavaş yavaş kaybedecek. Türkiye tedarik zincirlerinin ilgisini çekecek pozisyon almalıdır. Ortak akılla yeni stratejiler saptamalıyız. Üretim modellerinde, dijitalleşme, tarımsal atılım,  sağlık ve hijyene yönelik yatırımlara hazır olmalı ve üzerinde çalışmalıyız” dedi.

Deneyimli sanayici Zorlu dan korona yorumu: Yeni dünyaya ve zor günlere hazır olalım

Sağlık kuruluşları, dünya genelinde 200 bine yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınının önüne geçme amacıyla gece gündüz çalışırken, pandeminin ekonomik etkileri de giderek ağırlaşıyor. OECD raporuna göre 2019’da 2.9 olan dünya ekonomisinin büyüme hızı, 2.4’e düşecek. Türkiye ekonomisi için 2020’de yüzde 5 olarak hedeflenen büyümenin, 2.7’de kalacağı öngürülüyor. Bu aşamada en çok akla gelen soru ise “salgın sonrası ne olacak?”

Deneyimli sanayici Kemal Zorlu, bilim adamları ve ekonomistlerin “Salgın sonrası hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” söylemlerinin altını çizerek, yeni bir dünya yaratmak için ortak ve anonim çalışma grupları oluşturmak gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİR
Bilgi paylaşımının sorunların çözümünde önemli olduğunu ifade eden Zorlu, “Salgın sonrası küresel ekonomik yapıda önemli değişiklikler olacak. Artık dünya bütünlük içerisinde hareket etmek zorunda. Finansal yapıların güçlendirilmesi şart. Bundan sonra yatırımların verimliliği, hizmetlerin rasyonelliği, ön plana çıkacak. Paranın büyük bir dikkatle kullanılması zorunluluğu var. Önemli olan, Türkiye’nin bu yeni dünyada doğru pozisyon alabilmesi. Türkiye yabancı sermayeyi çekmek için  gerekli iş gücü ve teknolojiye sahip. Tarımsal yatırımlar için fiziksel ve iklimsel avantajlarımız var. Yani Türkiye yaşanan krizi fırsata çevirecek imkanlara sahip. Bunu iyi değerlendirmemiz gerek. Bu sayede salgının yarattığı ekonomik sıkıntıyı kolay atlatabileceğimiz gibi,  ülke ekonomisi olarak yükselişe geçebiliriz” dedi.

TÜRKİYE AVANTAJINI KULLANMALI
Salgın öncesi Çin’i “dünyanın fabrikası” olarak gördüğü çok uluslu şirketlerin, koronavirüs pandemisinin bu ülkede patlak vermesinin ardından ciddi bir arz şoku yaşadığını hatırlatan Zorlu,  şöyle konuştu: “İmalat sanayi Çin dışında başka ülkelere kayabilir. Bu durumda işgücü ve lojistik avantajlarıyla Türkiye ön plana çıkacaktır. Yani orta ve uzun vadede yabancı sermayeyi ülkemize çekebiliriz. Tarımsal yatırımlar da istihdamın artmasını sağlayacaktır. Ortak akılla hareket eder, küresel değişimde doğru pozisyon alabilirsek, ABD ve Avrupa kökenli yabancı sermaye, korumacı tavırla ülkelerine dönmek yerine, yeni ve güvenli bir liman olarak Türkiye’ye seçebilir” diye konuştu.

İSTİHDAM İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM
Çok uluslu şirketlerin Türkiye’yi güvenilir bir liman olarak görmesinin, Türkiye’de istihdam artışı anlamına geldiğinin altını çizdi. Zorlu şöyle devam etti:  “Türkiye’de 13.7 olan işsizlik oranının önemli ölçüde azalması, 4.4 milyon işsize umut ışığı doğması, toplumsal huzur adına önemli bir adımdır. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri istihdamdır. İşverenin yapacağı en önemli fedakarlık, insanlara iş vermektir. Yani bizler elimizi taşın altına koymalıyız. Kendimizden fedakarlık yaparak bu desteği vermeliyiz. Hükümetin de desteğiyle tüm iş dünyası elbirliğiyle çalışmalı. Salgının yarattığı kriz döneminin ardından Türk ekonomisi hızlı yükseliş trendi yaşayabilir.”

SAĞLIK HERŞEYİN ÖNÜNE GEÇECEK
Salgın sonrası yaşanacak büyük değişimin sanayiden başlayacağını ifade eden Kemal Zorlu, “Bu salgın, insan sağlığının her şeyin önünde tutulması gerektiği gerçeğini tüm dünyaya gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü, NATO ve Avrupa Birliği’nin geleceğinin sorgulanmasına neden oldu. Silah sanayiinde güçlü ülkelerin, sağlık sisteminde ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıktı. Bundan sonraki dönemde sağlık yatırımları artacak. Sanayide Sağlıklı ve hijyenik üretim ön plana çıkacak. Yeni üretim modelleri gündeme gelecek. Dijitalleşme ağırlık kazanacak. Tarım ve gıda ile ilgili yeni düzenlemeler yapılacak” ifadesini kullandı.

 
Altınordu'da Hüseyin Eroğlu belirsizliği
 
Başkan Sürekli'den 'tele' zirvede mesajlar: İzmir'deki hastanelerde son durum ne?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günlük araç kiralama hacmi yüzde 50'den fazla azaldı
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ekici, "Uçuş ...
İhracatın önündeki engeller aşılıyor
Koronavirüs tanısında kullanılan ve 1-3 saat arasında hızlı sonuç veren ...
İhracatta koronavirüs etkisi: Dev düşüş!
Martta ihracat Kovid-19 salgınının etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre ...
 
TTO’dan 1500 aileye erzak yardımı
Koronavirüs salgınından dolayı sokağa çıkamayan 65 yaşındaki ihtiyaç sahibi ...
Sanayicilerin Başkanı'ndan örnek davranış
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, işten çıkarmaların yoğun şekilde yaşandığı ...
Salgına karşı ihracatçılardan güç birliği
Türkiye, küresel bir salgın haline gelen koronavirüsün tedarik zincirinde ...
 
Vestel'de üretim durdu!
Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret, 30 Mart-5 Nisan tarihleri arasında ...
Egeli ihracatçılardan Büyükşehir'in 'dayanışma' çağrısına destek
Koronavirüsle mücadele kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ...
Yorgancılar’dan vergi önerisi: Tüm sektörler yararlansın!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar Hazine ve Maliye Bakanlığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva