HABERLER>EKONOMİ
26 Kasım 2014 Çarşamba - 17:56

Demirtaş Yorgancılar'ı topa tuttu: Ağaoğlu'nu çağıralım...

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sanayiciye TOKİ modeliyle fabrika yapılmasını öneren Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar'a 'Ali Ağaoğlu' filmi ile yanıt verdi. Yorgancılar'a çok sert eleştirilerde bulunan Demirtaş, "Kiralık fabrikatör mü olur? Madem 50 ay, sıfır faizle konut yapıyor. Çağıralım Ali Ağaoğlu'nu, İzmir'de fabrika yapsın" dedi. Demirtaş, EBSO'nun 13, İTO'nun bir organize sanayi bölgesi yaptığını belirterek, EBSO'nun yaptığı OSB'lerin boş olduğunu savundu.

Demirtaş Yorgancılar ı topa tuttu: Ağaoğlu nu çağıralım...

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'a ağır eleştirilerde bulundu. İTO'nun Kasım ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Demirtaş, zihni sinir formüllerle sanayicilik yapılmayacağını belirterek, Ali Ağaoğlu'nun reklam filmini oynattı. Demirtaş, "Üçüncü bin yılda devlete fabrika mı yaptıracağız? Madem 50 ay, sıfır faizle konut yapıyor, çağıralım Ali Ağaoğlu'nu, İzmir'de fabrika yapsın" dedi.
EBSO Başkanı Yorgancılar'ın devletin TOKİ modeliyle fabrika yapacağı yönündeki açıklamasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın doğrulamadığını savunan Demirtaş, "Sanayi odası başkanı TOKİ, TOFA diye bunlarla uğraşıyor. Bakanımız bir tam gün bizimle vakit geçirdi. 8 saat toplantıya katıldık. Bakanın dediği Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara'da yüksek teknoloji üretecek fabrikalar için mortage sistemine uygulamak. Bakan, Sanayi Odası Başkanı'nı teyit etmedi. Devlet fabrika yapacak, kiraya verecek demedi. Olmayacak işlerle uğraşılacağına boş olan organize sanayi bölgelerine bakmak gerekiyor" diye konuştu.


ORGANİZE ELEŞTİRİ
Aliağa OSB'nin yüzde 11.7, Bergama OSB'nin yüzde 4.2, Tire OSB'nin yüzde 38, İTOB OSB'nin yüzde 68 doluluk oranına sahip olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu: "Bizim bir tek organize sanayi bölgemiz, Sanayi Odası'nın 13 organize sanayi bölgesi var. En dolu olan Atatürk OSB. O da 1970'li yıllardan beri faaliyette. Üçüncü bin yılda devlete fabrika yaptırmayı doğru bulmuyorum. Kiralık fabrikatör olur mu? Ekonomiyi devletle mi büyüteceğiz? Sanayiciyi devlete mahkum mu edeceğiz. Onu kiracı mı yapacağız? Belki Afrika ülkelerinde bu olur. O zaman Ağaoğlu'nu çağıracağız buraya. Madem 50 ay, sıfır faiz var. Çağıralım İzmir'e fabrika yapsın. Zihni sinir formüllerle sanayicilik yapılmaz"



NASIR'DAN TEPKİ
İTO Meclis Üyesi Necip Nasır, İTO Başkanı Demirtaş ile EBSO Başkanı Yorgancılar'ın basın üzerinden tartışmasını doğru bulmadığını söyledi. Nasır, "Ben başkanı destekliyorum. Ender Başkan'ın önerileri yanlış. Ama EBSO Başkanımızla yine basın üzerinden tartışılacak. İzmir'in böyle kalmasının tek nedeni kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyon eksikliği. Belediye başkanları başka tarafa çekerse, kuruluşlar başka tarafa çekerse, bürokratlar geride durursa...İzmir'in önündeki tek engel zihniyet. Kendi egolarını tatmin nedeniyle İzmir bu hale geldi" dedi.

Nasır'a yanıt veren Demirtaş, "Tartışmayı biz yaratmadık. Biz TOKİ'nin buraya gelmesine karşıyız. Bizim 7 bin üyemiz inşaatçı üyemiz var. Bin tane inşaat malzemecimiz, demircimiz, perdecimiz var. TOKİ proje yapsa bir çivi dahi buradan almaz. İzmir'de TOKİ ile iş yapan bir tane müteahhidimiz yok. Ama kardeş oda başkanımız TOKİ'yi buraya çağırıyor. Ben 13 bin üyemin çıkarı için bunu söyleyeceğim. Benim görevim" şeklinde konuştu.

Demirtaş, Yorgancılar'ın işsizliği azaltmak için istihdam primini devletin ödemesi önerisini de eleştirdi.

'ZİRVEDE BENİ KONUŞTURMADILAR'
İki hafta önce yapılan Türkiye-Yunanistan İş Forumu'na değinen Demirtaş, "Beni konuşturmadılar, biliyorsunuz. Terkeder miyim? Bak oradayım. En arkadayım. Hiç gocunmadım. En arkaya oturdum. Forumdan bir gece önce de TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ile yemekteydik. Bakanla beraber salona girdik. Meclis Başkanımı Rebii Akdurak ile arkada oturduk. Sonuna kadar da terketmedik. Sonuna kadar destek verdik. Yeter ki Türk-Yunan ilişkileri için faydalı bir toplantı olsun" şeklinde konuştu.



İTO BÜTÇESİ DARALDI
Demirtaş, her yıl yüzde 10 civarında artırdıkları oda bütçesini gelecek yıl azaltacaklarını açıkladı. Demirtaş, 2014 yılında 43.7 milyon olan oda bütçesini, gelecek yıl 40 milyon liraya indireceklerini söyledi.

Gelecek yıl programını üye odaklı oda olarak tarif ettiklerini ifade eden Demirtaş, "Çalışma programımız bitti. Bütün önerilerinizi orada almaya çalıştık. Oda gelirlerinin kademeli olarak azaldığını da görüyoruz. Bu yıl 43.7 milyon lira bütçe yaptık. Gelecek yıl 48 milyon liralık bütçe yapmamız gerekirken yapacağımız bütçe 40 milyon lira. O da nasıl gerçekleşir, bilmiyorum. Tasarruf yapmak zorundayız. İnşaatımız da var.  Şu anki gelirimiz 36 milyon 104 bin lira, giderimiz 24 milyon lira. Dolayısıyla çok sıkıyoruz" dedi.

"İZMİR'İN SIRTINA BASILIYOR"
Teşvik sistemini eleştiren Demirtaş, yine İzmir'in sırtına basıldığını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: "Ama biz yine yüksek sesle karşı çıkacağız. İçimizdeki İrlandalılar kendilerine çıkar sağlamayı başarabilir. Ama biz İzmirli gençlere iş yaratmak zorundayız. Türkiye'de işsizlik ortalama yüzde 10.1 iken, bizde yüzde 15.4. Nasıl iş yaratacağız? Nasıl yatırım olacak? Ege'de en çok yatırım çeken il en yakın komşumuz. Bölgede 7 il var. Aldıkları toplam yatırım teşviği 4 milyar 661 milyon lira iken, Manisa tek başına 3 milyar 229 milyon liralık yatırım çekiyor. Hangi hak, hangi adalet? İzmir'de 3K dediğimiz Kınık, Kiraz, Karaburun var. İnsanlar Kemalpaşa'daki yatırımını Turgutlu'ya taşırsa bunlara söyleyecek söz yok. Hiç olmazsa bunlara beşince bölge teşviği verilmeli."

DAVUTOĞLU'NA İZMİR DAVETİ
Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu İzmir'e davet ettiklerini belirterek, "İnşallah gelir. Burada onu dinleriz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan'ın da İzmir'e geleceğini dile getiren Demirtaş, kendisine İzmir'in kruvaziyer turizminde yapması gerekenleri anlatacaklarını söyledi. Ankara'da Müsteşar Yardımcısı ile konuştuklarını belirten Demirtaş, İzmir'deki çok sesliliğin liman yatırımlarını durdurduğunu söyledi. Limana yapılacak parmak iskelelerin 5 milyon dolara mal olacağını ifade eden Demirtaş, "Biz de yaparız. Büyükşehir Belediye Başkanı da 'biz de yaparız' dedi" diye konuştu.

Sağlık turizminin İzmir için önem taşığıdını vurgulayan Demirtaş, "İnciraltı çok önemli. 4500 dönümlük, kaçak yapılar dışında el değmemiş olan bu alan sağlık turizmine açıldığı zaman, ülkemizin sağlık turizminin başkenti İzmir dememek için bir neden kalmayacak" şeklinde konuştu.

"İZMİR'İ PLANLAYIN"
İTO Meclis Üyesi Necip Nasır, Kentsel Dönüşüm Yasası Türkiye'nin şartları içinde devrim anlamında bir yasa olduğunu dile getirdi. Nasır, "Bunun yapılması noktasında esas rol alması gerekenler yerel yönetimler. Bu kanun devrim ve reform niteliğindedir. Yüzde 85'i dönüşmesi gereken bir ülkede radikal bir kanun gerekiyordu. Ama İzmir'in planları yok. Benim hastanem imarlı, ruhsatlı. Ama Ankara'ya gittiğim zaman 1/5000'lik planlara göre kaçak durumda. Hepimizin oturduğu ev kaçak Bir ilçenin planlanması için İzmir'de 30 milyon liralık bütçe gerekiyor" diye konuştu.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ 27 Kasım 2014 Perşembe 10:12

Sayın başkanlar,belediye,İzmir vekilleri,iş adamları,izmir li sanatçılar;Artık tüm çevrenizi kullanın,sürekli medyaya çıkın,organize edin biz vatandaşlar olarak nasıl bir tepki göstermemiz gerekiyorsa hayata geçirelim,yeter artık İZMİR'e yapılan haksızlık.Manisa bizden sayılır,canımızdır.Peki aynı teşvik haklarını niye İZMİR'E DE VERMİYORSUNUZ diye HESAP SORALIM ARTIK.Unutmadan hazır SEÇİM GELİYORKEN!!!Uyan artık EY İZMİRLİİİİ..

Yorumu oyla      11      5  
Kadir 27 Kasım 2014 Perşembe 09:59

izmir maalesef emeklia ve işsiz kenti haline geldi.Belediye'nin yürüttüğü tarımsal kalkınma modeline sanayicinin de destek vermesi lazım.İzmir'de Tire Süt gibi 20 tane kooperatif yapılmalı.Bayındır'daki çiçekçilik yatırımları teşvik edilmeli.Tıpkı Hollanda gibi,İzmir,süt ürünleri ve çiçekçilik konusunda üretim ve ihracat merkezi haline gelmeli.

Yorumu oyla      11      5  
ercan 26 Kasım 2014 Çarşamba 21:23

Sayın demirtaş iyi söylüyorsunuz dogru söylüyorsunuz ama ulasal yayın yapan bir ekonmi programında bu teşvik sorusu soruldugunda bu sorunu hiç dile getirmediginix gibi izmir artık büyük oynamalı onun içindir ki izmirin teşvk kapsamındaki durumunun yeterli oldugu anlamına gelen sözler söylediniz.Şimdi burda esip gürlüyorsunuz .Malesef korku dagları bürümüş.Bu tür kanallarda gerçekleri dile getirmeyip burda böyle konuşmanız bence esas sorgulanması gereken bir durum. Şu izmirin geri planda bırakılması biraz da sizin gibilerin yüzünden de oluyor.Liman konusunda nerdeyse sesiniz çıkmıyor.üzülmemek elde degil.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜSİAD’tan çarpıcı yolsuzluk anketi: Gelecek dönemde…
TÜSİAD'ın yaptığı araştırma, iş dünyasının gelecek dönemde yolsuzluğun ...
Dakikada iki konut satıldı!
Türkiye genelindeki konut satışları ocak-ekim döneminde 1 milyona yaklaştı. ...
Zorlu Holding CEO’sundan kriz ve turizm uyarısı
Türkiye’nin yüksek büyümeyi sağlayamazsa krize gireceğini belirten Zorlu ...
 
Dikkat: Vergi yapılandırmasına son viraj
Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması için son 5 güne girildi. İzmir ...
Pamuk Konseyi’nde Kocagöz güven tazeledi
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) 2014 yılı seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı, ...
DTO'dan kaçak av isyanı: El konulsun!
Bilinçsiz ve kaçak avlanma balıkçılığın geleceğini tehlikeye soktuğunu ...
 
Bakanlık istenmeye SMS için ilk cezayı kesti
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, binlerce tüketiciyi yakından ilgilendiren ...
Liman topuna Hollandalılar da girdi: Rakibimiz değil!
Petkim'in limanını 28 yıl boyunca işletecek olan AP Terminals Pazarlama ...
Ünlü İngiliz dergisi Putin'e ömür biçti
İngiliz "Economist" dergisi Vladimir Putin liderliğideki Rusya'nın iki ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva