HABERLER>EKONOMİ
7 Ekim 2014 Salı - 12:12

Demirtaş ve Yorgancılar'dan TOKİ kapışması!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş arasında 'TOKİ' tartışması patladı. Yorgancılar'ın 'TOKİ konut yerine fabrika yapsın' önerisine sert çıkan Demirtaş, "İzmir'de TOKİ'ye ihtiyaç yok. Fabrika yaptırmak isteyen sanayici varsa İTO üyesi inşaatçılarımız bu işe talip" dedi.

Demirtaş ve Yorgancılar dan TOKİ kapışması!

EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, TOKİ nedeniyle karşı karşıya geldi. EBSO Başkanı Yorgancılar'ın TOKİ'nin konut yerine fabrika yapması önerisine İTO Başkanı Demirtaş'tan yanıt gecikmedi. Demirtaş, fabrikaları İzmirli müteahhitlerin yapabileceğini belirterek, "Fabrika yapmak için TOKİ’yi göreve çağırmak gereksiz. Fabrika yaptırmak isteyen sanayici varsa, İTO üyesi inşaatçılarımız ile fabrikaları yapmaya talibiz"  dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, iki gün önce yaptığı açıklamada, sanayicinin finansman sorununun çözümü için TOKİ'nin konut yerine fabrika yapmasını önerdi. Yorgancılar, "Fabrika açmak isteyen sanayici en büyük parayı arsaya veriyor,üzerine fabrika yapıyor, içine makinaları koyuyor. Parası kalırsa işletme sermayesi koyacak, yoksa kredi için bankaların kapısını çalıyor" dedi.

Yorgancılar'ın TOKİ ile ilgili önerisiyle ilgili yazılı bir açıklama yapan İTO Başkanı Demirtaş ise TOKİ'nin İzmirli müteahhitlerle haksız rekabete girmesini istemediklerini belirterek, Yorgancılar'ın önerisini  'gereksiz' olarak niteledi. Demirtaş, "Fabrika binası yapmakta zorlanan sanayiciler varsa üyelerimiz 3-5-7 hatta 10 yıllık kredi bulup, inşaatları yapabilir. Fabrika yapmak için TOKİ’yi göreve çağırmak gereksiz” dedi.

HAKSIZ REKABET SUÇLAMASI
Demirtaş, son yıllarda TOKİ’nin işlevinin ve görevinin kamuoyunda yanlış değerlendirilmeye başlandığını söyledi. Demirtaş, TOKİ’nin misyonunun arsa üretmek, konuta kredi yoluyla finansman sağlamak, kendi arsaları üzerinde konut üretmek ve dar gelirlinin uzun vadeli imkânlarla konut sahibi olması olduğunu belirterek, “TOKİ neden ortaya çıktı? Ülkemizde ne yazık ki çarpık bir kentleşme yaşanınca, kentlere büyük güç olunca doğan konut ihtiyacı nedeniyle TOKİ ortaya çıktı. Ama TOKİ son yıllarda bu misyonunu terk ederek, Türkiye’nin her yerinde başarılı işler yapan yapsatçı inşaatçılarla, müteahhitlere haksız rekabet etmeye başladı. Devlet parası, devlet kaynağı ile konutlar üretiyor. TOKİ’nin misyonu müteahhitlerle rekabet etmek, lüks konut üretmek değil” dedi.

İTO’nun üyesi olan 7500 müteahhidin de TOKİ’nin haksız rekabeti ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Demirtaş, “Oysa üyelerimiz olan yapsatçılar, müteahhitlerimiz Bornova Özkanlar’dan başlayarak, Hatay Caddesi ve etrafının, Buca’nın önemli bir bölümü, Karşıyaka’nın Mavişehir dışında kalan bölümü ve İzmir’in daha pek çok semtini, mahallesini bir kuruş devlet desteği almadan başarıyla yaptılar” dedi. Buna rağmen İzmir iş dünyasında üyesi olan müteahhitler ile TOKİ’nin bir alanda daha rekabet etmesine yol açacak çağrılar yapıldığını belirten Demirtaş, “Bugün devlet parası kullanan TOKİ’ye yeni bir misyon biçilmek isteniyor, ‘Fabrikalar yapsın’ deniliyor. Bu İzmirli müteahhitlere, İzmir iş dünyasına karşı haksızlık” diye konuştu.

'TOKİ'YE İHTİYACIMIZ YOK'
Fabrika yapmanın yolu ve yönteminin TOKİ’yi göreve çağırmak olmadığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Fabrika yapılması için öncelikle proje olması gerekir. Bu proje için kaynak gerekir. Bu özkaynak ya da dış kaynak olabilir. Ülkemizin en büyük sorunu cari açık. Cari açığın nedenini bulmak için fal bakmaya gerek yok. Ara malı ithalatı ve enerji ithalatı cari açığın en büyük nedeni. Orta – uzun vadeli kredi ve destek olduğu takdirde Türk özel sektörü fabrikasını da yapar, ara malını da üretir, ülkeyi cari açık belasından da kurtarabilir. Bunun için yol TOKİ’yi göreve çağırmak değil devleti göreve çağırmak olmalı, ara malı üretimi için hazırlanan projelere orta ve uzun vadeli kredi sağlanmalı. Biz, TOKİ’nin İzmir’de ne konut ne de fabrika yapmasını istemiyoruz. Onları yapacak kapasite ve yetenekte müteahhitlerimiz, inşaatçılarımız var. TOKİ sadece arsa üretsin yeter. İzmir’de TOKİ’ye ihtiyacımız yok. Fabrika yaptırmak isteyen sanayici varsa, İTO üyesi inşaatçılarımız ile fabrikaları yapmaya talibiz. Fabrika binası yapmakta zorlanan sanayiciler varsa üyelerimiz 3-5-7 hatta 10 yıllık kredi bulup, inşaatları yapabilir. O nedenle TOKİ’yi göreve çağırmak gereksiz. Bu açıklamayı özellikle yapıyoruz ki konut konusunda haksız rekabet yaratan TOKİ’nin, bunun üstüne bir de ‘Bize çağrı var, fabrika inşaatına da girelim’ diye düşünmesin. Yoksa amacımız bir polemik yaratmak değil.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege ihracatta şaha kalktı: İlk kez 19 milyarı aştı
Ege Bölgesi'nden 1 Ekim 2013 - 30 Eylül 2014 döneminde yapılan ihracat, ...
Hizmete açılmadan zamlandı: Kur köprüsü!
İstanbul İzmir otoyolu projesi kapsamında inşa edilecek olan Körfez Geçiş ...
Sanayicinin gözü yüksekte: İzmir'e Çin modeli
Tek katlı fabrikalardan oluşan organize sanayi bölgeleri, dikey büyümenin ...
 
Bakan Şimşek özelleştirilecek kurumları açıkladı
Maliye Bakanı Şimşek, önümüzdeki dönemde özelleştirilmesi düşünülen kurumları ...
KOSBİ'ye çamur kurutma tesisi
Bünyesinde 480 sanayi tesisini barındıran, günlük 10 bin metreküp kapasiteli ...
İzmir Körfezi temizliğine denizci desteği!
İzmir'de tıbbi, tehlikeli ve tehlikesiz atık bertarafı ve geridönüşümü ...
 
Kredi kartı kullanımı durdurulamıyor!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. ...
Tütün ihracatı yüzleri güldürdü
Türkiye'nin tütün ve mamulleri ihracatı son bir yıllık dönemde yüzde 12 ...
İzmir’in gurur fuarına kardeş geliyor
İzmir'e İZFAŞ işbirliği ile kazandırdığı IF Wedding Gelinlik Damatlık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva