HABERLER>POLİTİKA
29 Temmuz 2016 Cuma - 21:54

Demirtaş’tan İzmir’de darbeye lanet, hükümete çağrı!

HDP 15 Temmuz Darbe girişimi ile ilgili İzmir Gündoğdu Meydanı’nda miting yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katılımı ile gerçekleşen mitingde Demirtaş hükümete, barış ve demokrasi çağrısında bulundu.

Demirtaş’tan İzmir’de darbeye lanet, hükümete çağrı!

EGEDESONSÖZ – Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir’de Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla ‘Darbelere hayır, demokrasi hemen’ mitingi yaptı.

Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşen mitinge çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve partili katıldı. İzmir Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan’da eşlik etti.

Alanda ‘Kimliğime sahip çıkıyorum, darbeye direniyorum’,  ‘Barışa sahip çıkıyorum darbeye direniyorum’, ,’Geleceğime sahip çıkıyorum darbeye direniyorum’ yazılı pankartlar dikkat çekti.

Partililere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş; “İzmir’de gönlü barıştan kardeşlikten ve özgürlükten yana olan böylesine coşkulu bir kalabalıkla olmak benim için de büyük bir onur. Bu kritik tarihi dönemde kendi iradesine halk olarak kendi özgürlük sevdasına demokrasiye sahip çıkan her bir kardeşimi yürekten selamlıyorum. Partili partisiz her kardeşime binlerce selam olsun” dedi.

Demirtaş, “Darbe bu ülkede tutmayacak. Yine deneseler yine başaramayacaklar. Bu ülkede askeri cuntayı iktidar yapmayı başaramayacaklar. Çünkü hepimiz karşıyız. Başarısızlıkların nedeni hiçbir siyasi güç bunların arkasında durmamıştır. Ama mesele artık bu değil. Mesele darbelerin oluşum süreçlerini nasıl önleyeceğiz. 10 yılda bir şu rezaleti yaşamak zorunda mıyız? Halk darbe süreçlerini, olağanüstü halleri değil özgürlüğü, sınırsız demokrasiyi hak ediyor. Bunu anlayın artık” diye konuştu.

BERTARAF EDİLMİŞTİR
Kritik, tarihi dönemde kendi iradesine, kendi özgürlük sevdasına ve demokrasiye sahip çıkan herkesi kutladığını belirten Demirtaş, darbe girişimde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa diledi. Demirtaş, “Çok tarihi, çok kritik sadece Türkiye için değil belki de bütün dünya için önemli anların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Yaşadığımız coğrafya sıradan bir coğrafya değil. Kadim toprağın halkları olarak tarihin yeniden yazıldığı günlerden geçiyoruz. 15 Temmuz’da bu tarihi sürecin kendi lehine çevirmek için bir asker cunta girişimi yaşandı. İzmir’den bu darbe girişimini lanetlediğimizi, kınadığımızı, bu darbenin halklar nezdinde zaten yenildiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Darbe hesaplayanlar, darbeyle cuntayla parlamento bombalayarak yüzlerce masum insanı katlederek ülke yönetimine el koymaya çalışanlar, hiçbir haklı gerekçeye sığınamazlar. Asker darbelerden çok çekmiş Türkiye toplu askeri darbeyi herhalde meşru girişim olarak görmeyecekti. Askeri yöntemlerle zorbalıkla yönetime el koymak, demokrasi arayışına vurulacak en ciddi darbelerden biridir. Çok şükür darbe girişimi bertaraf edilmiştir.”

FETÖ’nün süzüle süzüle devletin bütün kadrolarını ele geçirdiğini kaydeden Demirtaş, “Cemaate sendika, vakıf, dernek kurdurdular. Bu sendikaya üye olmayan memurlar atanamadı, yükselemedi. Bir tayin mi istiyorsunuz ‘Önce cemaatin sendikasına üye olun, sonra yaparız’ dediler. Böyle ürettiler sarı sendikaları. Bunları unutmayın” şeklinde konuştu.

HATALAR BİRLEŞİNCE DARBE GİRİŞİMİ ORTAYA ÇIKTI
Darbe girişimine gelene kadar pek çok hatalar yapıldığını savunan Demirtaş, “Dış politikada Türkiye’yi yalnızlığa ittiler. Dostu sıfıra inmiş bir ülkeye dönüştü. Hiçbir dostu kalmadı. Bu yalnızlaşma içeride darbe mekaniğini tetikleyen nedenlerden biriydi. Kürt sorununda meseleyi orduya havale etmek de hataydı. Ordunun siyaset üzerinde güçlenmesine yol açan temel hatalardan biridir. Savaş politikası orduyu siyaset karşısında güçlendirir. Bu hatalar birleşince 15 Temmuz darbe girişimi ortaya çıktı. Bunlardan büyük bir ders çıkarmak en büyük temennimiz. Hatalar yapılabilir ama gelinen noktada sağlıklı bir özeleştiri, doğru politik tutum ortaya konulursa kaygımız kalmaz. Yapılanlara bakıyoruz anlattığımız hatalarda ders çıkarma durumu yok. Olup bitenlerden ders çıkarması gerekenler ders çıkardıklarına dair sinyal vermiyor” ifadelerini kullandı.

OHAL uygulamasının da kaldırılması gerektiğini savunan Demirtaş, “Bunlar yanlış uygulamalardır. Darbeye kalkışan herhangi birlikte hukuk çerçevesinde mücadele etmek yapılması gerekendir" dedi.

SİLAHLARIN SUSMASI LAZIM
“Kürt sorununda görüşme çözüm süreci yoluna dönmek gerek” diyen Demirtaş, silahların susması gerektiğini belirterek, “Darbeyi atlatmış bir toplum olarak kana gözyaşına değil huzura güvene ihtiyacımız var. Bunun yolu da diyalogdur. Alevi, Kürt sorunu realitedir. Dokunulmazlıklarımız kaldırıldı, askere dokunulmazlık yasası getirildi. 15 Temmuz’da sokağa tankla çıkan askerler dokunulmazlık sahibiydi. Darbe yapıyoruz demeseydiler askerilerin hepsinin dokunulmazlığı vardı. Askere dokunulmazlık tanımak hatadır. Milletvekillerinin de hepsinin de kaldıralım, yargı mensuplarının kısmen dokunulmazlığı kalksın ama askeri güvenlik güçlerinin dokunulmazlığı olmaz. Bizim dokunulmazlığımızı siyasi gerekçelerle kaldırdınız. Bir ülkenin ordusu yönettiği şehirleri bu kadar yakıp yıkar mı? Dokunulmazlık mevzusunun geri çekilmesi kazım. Adımları konuşmak üzere devletin re organize edildiğini tartışmak üzere komisyon kurmalıyız” diye konuştu.

 
ABD'li o komutandan yeni açıklama
 
"Bu millet şehitlerimizi asla unutmayacak!"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ala son bilançoyu açıkladı: 49 bin pasaport iptal!
İçişleri Bakanı Efkan Ala, TRT Haber canlı yayınında FETÖ darbe girişimine ...
AK Partili Başkan'a şok: Kardeşi gözaltında
Rize’nin Çayeli İlçesi’nde, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması ...
TBMM'den ABD kongresine 'FETÖ' mektubu!
TBMM Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, ABD Kongresi üyelerine ...
 
Flaş! CHP'de 2.durak Gündoğdu: Kılıçdaroğlu İzmir'e seslenecek!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl İzmir'e gelerek örgütle gerçekleştirdiği ...
CHP YDK’da ‘Çiğli cezaları’na indirim geldi!
İzmir İl Disiplin Kurulu'nun Çiğli'den ceza verdiği 5 isim için Genel ...
Bakan Işık: 2014'e kadar soruları çaldılar!
Işık, askeri okullara giriş sınavından 2000'den 2014'e kadar soruların ...
 
Eroğlu: ABD, Gülen'in kaçmasına izin vermeyecektir
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye ...
Demokrasi nöbetinde 14.gün: Delican CHP’ye daveti yineledi
FETÖ darbe girişiminin önlenmesinin ardından İzmir’de demokrasi nöbeti ...
'MHP'nin Çağrı Heyeti Başkanı' serbest
MHP'nin ''Kurultay Çağrı Heyeti'' başkanlığını yapan ve FETÖ soruşturması ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva