HABERLER>DÜNYADAN
18 Temmuz 2017 Salı - 08:11

DEAŞ gelinleri yaşadıkları kabusu anlattı

ABD desteğinde Rakka’nın DEAŞ’tan alınması operasyonu sürerken CNN televizyon kanalı, Şanlıurfa-Akçakale’nin 20 km güneyindeki Ayn İsa’daki bir kampta tutulan DEAŞ militanlarının eşleriyle görüştü.

DEAŞ gelinleri yaşadıkları kabusu anlattı

Amerikan CNN televizyonu Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin 20 km güneyinde terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD kontrolündeki Suriye’nin Ayn İsa beldesindeki bir kampta tutulan terör örgütü DEAŞ militanlarının eşleriyle konuştu. Fransız Saida, DEAŞ’lı eşinin ölümünün ardından ülkesine geri dönmenin hayalini kuruyor. Suriyeli İngilizce öğretmeni May, Türkiye’ye kaçmak isterken uğradığı Rakka’da Faslı bir DEAŞ’lıya aşık olup kalmış. Endonezya’dan gelen üç kızkardeş ise DEAŞ’ın bedava sağlık ve eğitim vaadine kandıklarını söylüyor.

FRANSIZ GELİNİN HAYALİ AKDENİZ
Saida, Fransa’nın güneyindeki Montpellier’den. DEAŞ’ın güçlü, dindar bir erkekle yeni bir hayat kurma vaadiyle ‘Halifeliğe’ katıldığını söylüyor. Rakka’ya gelince ‘madafa’ diye adlandırılan kadınlar lojmanına yerleştirildiğini anlatan Saida, şöyle devam ediyor: “Buraya geldiğinizde bir CV hazırlıyorsunuz, yaşınız, adınız, kişilik özellikleriniz, nasıl birini aradığınız. Erkekler de CV yolluyor. Çöpçatanlık gibi. 15-20 dakikalık görüşmeler oluyor, sonra ‘evet’ ya da ‘hayır’ diye karar veriyorsunuz. İkiniz de kabul ediyorsanız evleniyorsunuz. Çok hızlı oluyor.” Saida, Yasin isimli bir DEAŞ’lıyla evlenmiş. 14 aylık bir oğlu var. Rakka’dan kaçabilmek için bir çobana 6 bin dolar ödediğini söylediği eşi Yasin ise kaçarken hayatını kaybetmiş. DEAŞ’lı kadınların tutulduğu kampta çiçekli bir başörtüsü ile gezen genç kadın şimdi ülkesine geri dönmek istiyor. Hayali Akdeniz’de bir plajda bikiniyle denize girmek. “Hayatı seviyorum. Çalışmayı seviyorum. Kot pantolonumu seviyorum. Makyajı seviyorum, anne, babamı seviyorum. İstediğim tek şey geri dönmek, arabamı almak, seyahat etmek” diyor.

HUMUSLU İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ MAY
May, Humuslu bir İngilizce öğretmeni. Türkiye’ye kaçmaya çalışırken yolu Rakka’ya düşmüş. İlk eşinin bir keskin nişancı ateşiyle ölmesinin ardından karar vermiş kaçmaya. Çocuklarıyla Rakka’daki bir arkadaşının evine sığındığında, kapı komşusu Bilal ile tanışmış. May, Bilal için ‘Sanırım onu bana Allah yolladı’ diyor. Şimdi Kobani’de tutulan Bilal’in barışçıl, savaş istemeyen biri olduğunu anlatıyor. Rakka’da birçok kadının kendisi gibi şanslı olmadığı da söylüyor. “Avrupalı kadınlar DEAŞ’a geldiğinde kendilerine güçlü, silahlı, onları koruyabilecek Avrupalı erkek arıyorlar. Tıpkı filmlerdeki gibi. Ama çoğu düş kırıklığına uğruyor; çünkü üç ya da dört gün sonra ya da bir ay sonra boşanıyorlar.” Bir kadının altı kez boşanıp evlendiğini anlatan May, yargıcın kadını kırbaç ya da hapisle tehdit ettiğini aktarıyor.

KADIN VE SEKS PEŞİNDELER

Endonezya’nın başkenti Cakarta’dan Rakka’ya gitmek için servet ödeyen üç kızkardeş, ‘Müslüman dindar erkek’ sandıkları DEAŞ militanlarından düş kırıklığına uğramış durumda. “Allah için cihat diyorlar, ama sadece kadın ve seks peşindeler. İğrenç. Bir dulla evlendiklerinde binlerce dolar aldıklarını duydum. Sabah evlenmek istediklerini, akşamdan haber veriyorlar” diyor.

Nur, özellikle kadın lojmanında yaşanan kavgalardan ve çekişmelerden şoke olmuş. “Lojmandaki kadınların tavrı, İslam’dan çok uzak. Sert mizaçlılar, dedikoducular, birbirlerine bağırıyorlar, arkalarından konuşuyorlar, dövüşüyorlar. Çok şaşırmıştım.” Rahma’nın kanseri ve Fina’nın bilgisayar eğitimi için Rakka’ya geldiklerini söyleyen üç kadın şimdi Endonezya’ya dönmenin yolunu arıyor.

Terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’nin ana unsur olduğu SDG’nin Rakka’ya yönelik ABD destekli operasyonu olanca şiddetiyle devam ederken daha fazla DEAŞ’lı ve eşinin kaçması bekleniyor. DEAŞ’a kaçan bu kadınların ise bir gün eski hayatlarına dönüp dönemeyeceği bilinmiyor.

 
Rusya'da 7,8 büyüklüğünde deprem
 
Sağanak vurdu: Çanakkale felç!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya'da 7,8 büyüklüğünde deprem
Rusya'nın kuzeydoğusundaki Kamçatka Yarımadası açıklarında 7,8 büyüklüğünde ...
Alnındaki leke neredeyse öldürüyordu!
ABD Teksas'ta yaşayan 39 yaşındaki Bethany Greenway, ikinci çocuğuna hamileyken ...
Katar'a vize uygulaması geliyor
Mısır'ın, 20 Temmuz'dan itibaren diplomatlar da dahil tüm Katar vatandaşlarına ...
 
Kıbrıs'ta Fransız gemisi sondaja başladı
Fransız enerji devi Total, Güney Kıbrıs'ın tek yanlı olarak ilan ettiği ...
AB'den sığınmacıları engellemek için ilginç karar
Avrupa Birliği, İtalya'ya sığınmacı akışına engel olmak için ilginç bir ...
Genç kadının düğünü iptal oldu: Evsizlere yemek verdi!
Indiana eyaletinin Carmel kentinde yaşayan 25 yaşındaki Sarah Cummins, ...
 
Almanya, Konya iptalinin ardından ikiye bölündü
Türkiye'nin Alman milletvekillerinin Konya'daki askeri üste bulunan Alman ...
AB Komisyonu Başkanı Juncker’den Türkiye mesajı
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB’nin Türkiye ile ...
Hacıları taşıyan otobüs uçuruma yuvarlandı: 16 ölü!
Cammu Keşmir'deki kazada 16 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva