HABERLER>EGE
31 Temmuz 2014 Perşembe - 10:31

Datça'nın 4 bin yıllık geleneği yeniden canlanıyor

Datça’da üç yıl önce 40 dönümlük arazide kurdukları bağ evinde, 4 bin yıllık bağcılık geleneği yeniden yaşatmak için mücadele başlatan Ankaralı çift 61 yaşındaki Hasan İşleyici ile eşi 51 yaşındaki Meltem İşleyici, ilk olumlu sonuçları almaya başladı.

Datça nın 4 bin yıllık geleneği yeniden canlanıyor

MUĞLA - Ankaralı işadamı kimya mühendisi Hasan İşleyici, eşi Meltem İşleyici ile birlikte, Datça-Marmaris karayolunun 10 uncu kilometresinde, bölgenin tarihi yel değirmenlerinden esinlenerek bağ evi yaptı. 2011 yılında, Bursa'da faaliyet gösteren Bakus Şarapçılık Limited Şirketi'ni devralarak, Datça Bağcılık ve Şarapçılık firmasını kuran çift, kısa sürede Merlot, Shrah (Şiraz) ve Cabernet Sauvignon gibi ünlü üzüm türlerini yetiştirmeye başladı.
 
TARİHİ ŞARAP ATÖLYESİ EN GÜZEL KANIT
Bağcılık merakının 12 yıl önce başladığını belirten Hasan İşleyici, Datça'yı tanıdıktan sonra profesyonel anlamda bu işe soyunduğunu söyledi. Datça'da bağcılık geleneğinin 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan İşleyici, "Datça'nın ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Burgaz ören yerinde, 1996-2003 yılları arası yapılan kazı çalışmaları sırasında tarihi 3 bin yıl öncesine ait bir şarap atölyesinin ortaya çıkarıldı. Halen ayakta duran bu atölye, bölgenin zamanında üzüm bağlarıyla kaplı olduğunun en güzel kanıtı olarak gösteriliyor" dedi.
 
http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_07/2014_07_30/407d95ce06a77ce573970b363e16937a.jpg

BAĞCILIK KÜLTÜRÜ YENİDEN CANLANIYOR
Datça'nın yüzyıllarca değişik toplumların ve kültürlerin gelip geçtiği, izlerini bıraktığı bir dünya cenneti olduğunu vurgulayan İşleyici, "Bu topraklar bağcılık yapmaya çok elverişli. Bölgenin tarihi geçmişini öğrenince, insan heyecanlanıyor. İlçe merkezinde Akdeniz'in kıyısındaki Burgaz ören yeri, Dorlar'ın ilk yerleşim merkezi olarak biliniyor. Dorlar, burada yerli halkla kaynaşarak tarım yapıyorlar. Üzüm bağları da, en önemli geçim kaynakları oluyor. Datça Yarımadası'nın en uç kısmında Knidos Antik Kenti'ne 2600 yıl önce göç edilmesine rağmen, Kızlan bölgesinde tarım devam ediyor. Ancak zamanla bağcılık unutuluyor. Bugün bu coğrafyada bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak adına bir yola çıktık" diye konuştu.
 
http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_07/2014_07_30/2b4bdfa4c79eae6c9069d44480da973e.jpg

ESKİ ASMALAR EHLİLEŞTİRİLECEK
Çalışmalarının olumlu sonuçlar vermeye başladığını ifade eden İşleyici, "Kısa sürede çok olumlu bir karar verdiğimizi gördük. Üç yıl gibi kısa bir sürede 20'ye yakın üzüm türünü yetiştirmeyi başardık. Bu yıl hedefimiz, dağlarda tek-tük kaldığını sandığımız Datça'nın delice asmalarını ehlileştirmek olacak. Yaptığımız çalışmalar sonucu, eskiye ait 7 tür üzüm tespit edildi. Bu üzüm çeşitlerini yeniden gün ışığına çıkarmayı umut ediyoruz" dedi.
 
ŞARAP TİCARETİ MERKEZİ
Bölgenin, Helenistik dönemde şarap ticareti ile zenginleştiğine dikkat çeken Burgaz Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Numan Tuna, da o dönemde Akdeniz bölgesindeki ülkelerin şarap ticaretinin yüzde 40'ının Knidoslular'ın elinde bulunduğunu kaydedip şu bilgileri verdi:

"O dönemde Akdeniz bölgesindeki ülkelerin şarap ticaretinin yüzde 40'ın Knidoslular'ın elindeydi. Knidoslular, üretilen şarapların hangi atölyede, hangi usta tarafından yapıldığının bilinmesine özel önem gösteriyorlardı. Bu amaçla her şarabın üzerine, üretilen atölyenin ya da üreten ustanın adı yazılıyordu. Bir anlamda şaraplar markalanıyordu. Böylelikle, pazarlanma kolaylaşıyor ve Knidos şarapları, tüm Akdeniz bölgesinde aranılan şaraplar haline geliyordu."

BAĞCILIK GELENEĞİ ÇOK ESKİYE DAYALI
Şehir merkezine 1 kilometre mesafede bulunan Burgaz ören yerinde, ODTÜ Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma Merkezi (TAŞDAM) tarafından yıllardır kazı çalışmaları yürütülüyor. Yarımadanın güneyinde Akdeniz'in kıyısındaki ören yeri, Dorlar'ın ilk yerleşim merkezi olarak biliniyor. Yaklaşık 40 hektarlık bir alanda kurulu olan tarihi Burgaz yerleşim yerinde yapılan kazılar sonucu çok önemli bulgulara ulaşıldı. M.Ö. 10'uncu yüzyıldan itibaren yerleşim gören merkezin, M.Ö. 4'üncü yüzyıla kadar bölgenin en büyük yerleşim yeri olduğuna dikkat çekiliyor. Helenistik dönem öncesi, bütün yarımadanın nüfusu 10 bin kadar olduğu tahmin ediliyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye Başkanının evi kül oldu!
Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçesi'nin Akharım Beldesi'nde bağımsız Belediye ...
Datça’da tatilcileri korkutan yangın
Muğla’nın Datça İlçesi'nde, ormanlık alanda çıkan yangın tatilcilere korkulu ...
Deprem Uzmanı Ercan’dan Soma raporu: Maden bir daha açılırsa…
Deprem uzmanı, jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Manisa'nın Soma ...
 
2 bin 310 ecstasyle yakalandı!
Muğla’nın Bodrum ilçesinde polisin düzenlendiği operasyonda, 2 bin 310 ...
Kuşadası’nın nüfusu 1 milyonu geçti!
Aydın’ın yerleşik nüfusu 95 bin olan ilçesi Kuşadası, turizmcilerin değerlendirmesine ...
Çöp kamyonunda korkunç ölüm!
Denizli’nin Beyağaç İlçesi'nde, belediyenin çöp kamyonunun presine sıkışan ...
 
Bodrum 1 milyon rekorunu kırdı!
Geçen sene bayram tatilinde yüzde 90’ı yerli bir milyon turist ağırlayan ...
Şerit ihlali can aldı!
Denizli’nin Buldan İlçesi'nde, sürücüsü bölünmüş yolda şerit ihlali yapan ...
Kavşakta can pazarı: 3’ü çocuk 9 yaralı
Manisa’nın Kula İlçesi'nde, kavşaktan dönüş yapan hafif ticari araca, ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva