HABERLER>GÜNCEL
26 Temmuz 2016 Salı - 07:16

Darbecilere ilk başta onlar darbe indirdi!

Fethullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz’daki darbe girişiminden önce örgütle ilgili soruşturma başlatan savcılar ile operasyon yapan polis müdürleri, ihanetin bastırılmasında ve sorumluların kısa sürede ortaya çıkarılmasında büyük rol oynadı.

Darbecilere ilk başta onlar darbe indirdi!

Ankara Başsavcısı Harun Kodalak ve Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen’in hazırladığı ‘FETÖ çatı iddianamesi’, ihanet şebekesinin devletin bütün organlarını nasıl ele geçirmeye çalıştığını tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştu. HABERTÜRK, iddianameyi manşetten duyurmuştu. FETÖ’ye ilk soruşturma ve ilk operasyon için düğmeye basan isim ise İzmir Başsavcı Vekili Okan Bato’ydu. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla geçen yıl başlayan operasyonlarda çok sayıda şirkete el konuldu, örgütün finans kaynaklarına büyük darbe vuruldu. İşte darbeci çeteye ilk darbeyi vuranlar:

1- CUNTAYA DARBE VURAN ÜÇ SAVCI

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen ve Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun...

FETÖ’nün yargıya hâkim olduğu 2013 sonuna kadar aktif görevlere getirilmediler. Kodalak, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili; İşçimen Yargıtay Tetkik Hâkimi; Coşkun ise Şanlıurfa Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapıyordu. FETÖ’nün polis ve yargıdaki unsurlarıyla ilk darbe girişimi olarak nitelendirilen 17-25 Aralık sürecinin ardından 3 isim de aktif görevlere getirildi. Kodalak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, İşçimen terör ve örgütlü suçlara bakmakla yetkili Başsavcı Vekilliği görevine atandı. Savcı Serdar Çoşkun ise yine terör ve örgütlü suçlara bakan Anayasal Düzene Karşı Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi. 3 ismin göreve başlamasının ardından Ankara’da FETÖ soruşturmaları hız kazandı. Bu soruşturmalar Başsavcı Kodalak’ın kararlılığı, İşçimen’in koordinasyonu ve Anayasal Düzene Karşı Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli savcıların özverili çalışmaları sayesinde birer birer sonuçlandırıldı.

DOSYALARI RAFTAN İNDİRDİ

Savcı Serdar Coşkun’a 17 Aralık’ın hemen ardından çok özel bir görev verildi. Bu görev “FETÖ ana soruşturması”nı yürütmekti. Hemen işe koyulan Coşkun, 81 ilin emniyet müdürlüğüne yazılar yazdı, FETÖ mağdurlarının ifadelerini almaya başladı. Devlet Güvenlik Mahkemeleri döneminde açılan ancak sonuç alınamayan dosyaları tozlu raflardan indirdi. Örgütün kuruluşundan mali yapısına varıncaya kadar titiz bir çalışma yürüttü. Bu süreçte tehditler aldı, pek çok güçlükle karşılaştı ama yılmadı. Tıpkı Başsavcı Kodalak ve Başsavcı Vekili İşçimen gibi... Örgütün en tepe yöneticileri sayılan “imamlar”a yönelik operasyonlar düzenlendi, ancak büyük kısmının yurtdışına kaçtığı anlaşıldı. Bu arada İşçimen imzasıyla Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilen gizli yazıda, KPSS şüphelisi kadınların asker kocalarına ait 493 kişilik listenin YAŞ’ta değerlendirilmesi istendi. Nihayet ana soruşturma 2 yılın sonunda tamamlandı. Ancak Savcı Coşkun, soruşturmayı ne kadar tarihi bir dönemeçte tamamladığından habersizdi.

İDDİANAMEDEKİ ŞOK TESPİTLER

Adeta “Darbe geliyor” diyen ve darbeden saatler önce HABERTÜRK’ün manşetten duyurduğu “FETÖ çatı iddianamesi” de yine İşçimen’in koordinasyonunda Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun tarafından hazırlandı. Coşkun iddianamede FETÖ’nün TSK yapılanması için şok tespitlerde bulunuyordu:

-FETÖ için öncelikli yer TSK’dır. Burada örgüt aşırı bir kadrolaşmaya gitmiştir.

-TSK içerisindeki bu yapı ordu disiplinini bozacak ve ülke savunmasında zafiyet oluşturacak bir yoğunluğa ulaşmıştır.

-Son yıllarda bu örgütten olmayan neredeyse hiç kimse askeri okullara girememektedir.

-Kurmay subaylık sınav soruları önceden elde edilip örgüt mensuplarına itaat ve eğitim kriterine göre verilerek avantaj sağlanmıştır.

-Askeri hâkimler ve askeri pilotlar üzerinde baskı kurulmuş, pilotlar TSK ile ilişiklerini keserek özel havayollarında çalışmaya zorlanmıştır.

-Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda bu yapıdan olmayan veya boyun eğmeyen askeri pilot bırakılmamaya çalışılmıştır.

-General ve amiral düzeyinde bir kısım yöneticilerin halen bu yapıdan olmadığı ancak yaşları ilerleyen ve birkaç yıl içinde emeklilikleri dolacak olan bu kişilerin yerine gelecek askeri bürokrasi yöneticilerinin örgütle bağlantılı oldukları iddia edilmektedir.

-TSK, 2006 yılından itibaren başlayan paralel yapının asimetrik, psikolojik harekâtlarına dayanamamış, silahlı ve devletin en etkili gücü paralel yapı karşısında pes etmek zorunda kalmıştır...

DARBEYE HEMEN SORUŞTURMA

Darbe haberini ilk alan isimlerden biriydi Kodalak ve İşçimen. Girişimin ilk anlarında aileleriyle birlikte güvenli bir yere nakledildiler. Ancak İşçimen ve Kodalak, saatler içinde içinde yine Ankara Adliyesi’nde görev başındaydı. Tüm savcılar göreve çağrıldı. Başsavcı Kodalak ve İşçimen henüz darbe girişimi tam olarak püskürtülmeden soruşturma açıldığını duyurdu. Bu haber darbecilerle mücadele eden güvenlik güçlerine moral oldu. Polisler Kodalak ve İşçimen’den gelen talimatlar doğrultusunda nokta operasyonlara başladı. Sabaha karşı HABERTÜRK TV’ye telefonla bağlanan İşçimen, “Uzun bir süredir Fethullah Gülen’in örgütü ile mücadele ediyoruz. Bunu kamuoyuna anlatmaya çalıştık. İki gün önce onayladığımız FETÖ/PDY iddianamesinde de bu örgütün gerçek yüzü ortaya dökülmüştü. Şu anda darbe girişiminde bulunanlarla, bizim elimizdeki bilgiler bire bir örtüşüyor” dedi.

Kodalak, İşçimen ve Anayasal Düzene Karşı Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli savcılar günlerce uykusuz çalıştı. Darbede rol alan isimler bir bir belirlenerek gözaltına alınırken, darbecilere direnirken hayatını kaybeden asker, polis ve sivil vatandaşların cenazeleri de otopsi işlemi hızla tamamlanarak ailelerine teslim edildi. Darbe soruşturmasını tamamlayıp darbecileri hâkim karşısına çıkaracaklar da yine Kodalak ve ekibi olacak.

2- AĞUSTOSTA 2'NCİ DALGA İÇİN HAREKETE GEÇECEKTİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato: FETÖ/PDY’nin TSK’daki yapılanmasına ilk operasyonu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato düzenledi. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Başsavcı Vekili Bato, 7 Temmuz’da “askeri casuslukta kumpas” soruşturmasında, aralarında Fethullah Gülen ve gazeteci Tarık Toros’un bulunduğu 24 kişinin yanı sıra TSK’daki FETÖ yapılanmasına yönelik ilk gözaltılar için düğmeye bastı. 3 binbaşı gözaltına alınırken 2 general ile bir binbaşı adreslerinde bulunamadı.

Ardından 2’nci operasyon için hazırlığını tamamladı ve TSK içinde “paralel yapı”yla bağlantılı olduğu gerekçesiyle general, albay, binbaşı ve yüzbaşılardan oluşan bir gözaltı listesi hazırladı. Ağustosun ilk haftasında operasyon gerçekleştirilecekti. Darbe soruşturmasında gözaltına alınan general ve subayların tamamına yakını o listedeydi.

İzmir, bundan sonra FETÖ/PDY’nin TSK içindeki yapılanmasıyla ilgili tüm soruşturmaların merkezi olacak. TSK’da “paralel yapı” ile ilgili soruşturmaların tümünün Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından yürütüleceği öğrenildi.

3- OPERASYONLARIN BAŞINDAKİ MÜDÜR

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan: İstanbul’da darbe girişiminin bastırılmasında rolü büyük. “Kanınızın son damlasına kadar çarpışın ve havalimanı kulesini geri alın” talimatıyla hafızalarda yer eden Çalışkan, FETÖ’ye yönelik en kapsamlı operasyonları da yürüttü. Eylül 2015’te İl Emniyet Müdürü olmadan önce, Terörle Mücadeleden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı’ydı. FETÖ’ye yönelik “VIP dinleme, tahşiye kumpas, şike kumpas, kaynak holding, himmet, Bank Asya, Haydar Meriç’in öldürülmesi” operasyonlarına imza attı. Örgütü deşifre eden Çalışkan, yasadışı dinlemelerle gündeme gelen ve FETÖ ile bağlantılı olduğu belirlenen eski polis müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin yakalanmasını sağladı. Emniyet Müdürlüğü’ne atandığında, şike, tahşiye gibi daha önceki emniyet mensupları döneminde yapılan soruşturmaların birçoğunun FETÖ kumpası olduğu ortaya çıktı. (habertürk)

 
"İade etmeyin" çağrısı: Batı'nın hizmetindeyiz
 
'Şehit demek zorunda değilim' dedi, kovuldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Demokrasilerde söz halkın, halk idam diyor"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Alman ARD kanalına ...
Son gelişmeler: 'Fuatavni'de çember daralıyor
Twitter’da devlet aleyhine yayın yapan ‘Fuatavni’ isimli kullanıcıyla ...
İzmir'de 'demokrasi nöbeti' 11'inci gününde
İzmir'de, demokrasi nöbetinin 11'inci gününde meydanlardaki bekleyişini ...
 
Flaş! Ve Nazlı Ilıcak gözaltında
15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan ...
İzmir'de acı son: 'Beni kurtarın' dedi ve...
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde eşinden ayrılan 3 çocuk babası 32 yaşındaki Ali Dereli intihar etti.
Ünlü tarihçi Halil İnalcık hayatını kaybetti
Dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık, 100 yaşında hayatını kaybetti.
 
‘Terör örgütü’ şüphelilerinin görüşmeleri kayda alınacak
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, OHAL kapsamında KHK gereğince, cezaevindeki ...
Son liste: Hangi kurumda/kaç kişi açığa alındı?
FETÖ darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda yürütülen ...
"8 yıllık emir subayım beni rehin aldı"
Mendi, darbe soruşturmasındaki ifadesinde kendisini rehin alanlar arasında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva