HABERLER>DÜNYADAN
13 Ağustos 2015 Perşembe - 08:39

Dakikalar önce haber verilmiş: Çekilin vuracağız!

Lucas Tomlinson ve Jennifer Griffin imzalı 10 Ağustos’ta yayınlanan habere göre Türkiye, geçen ay İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı savaşta kullanılmasına izin veren anlaşmadan saatler sonra Amerikalı askeri liderleri şaşırtan bir hamle yaptı ve IŞİD’e karşı savaşta iki ülkenin ittifakı konusunda soru işaretleri arttı.

Dakikalar önce haber verilmiş: Çekilin vuracağız!

Sitenin ismi açıklanmayan askeri bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Türkiye, 24 Temmuz’da Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine yönelik hava saldırısını, bölgede IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenleyen koalisyona liderlik yapan müttefiki ABD’ye sadece 10 dakika öncesinde haber verdi. Geç bildirimle ilgili terör örgütü IŞİD’e karşı savaşan uluslararası koalisyonun karargâhı Birleşik Ortak Görev Gücü Merkezi’nde (BOGGM) gerilim yaşandığını öne süren askeri kaynak, Fox News’a yaptığı açıklamada, “Bir Türk yetkili geldi ve 10 dakika içinde hava saldırısının başlayacağını söyleyerek müttefik kuvvetlere ait uçakların hızlıca Musul’un kuzeyine çekilmesini talep etti. Büyük öfkeye kapıldık. ABD kuvvetlerinin Türk bombalarıyla vurulması riskini alamazdık” dedi. Bu gerilimin yaşandığı merkezin hangi ülkede bulunduğu gizlilik sebebiyle açıklanmadı, sadece Ortadoğu’da olduğu biliniyor.

ABD’li yetkililerin, Türk ordusunun ani kararının IŞİD’e yönelik düzenlenen hava saldırıları nedeniyle “dost ateşi” riskini artırdığına inandığını söyleyen kaynak şöyle devam devam etti: “Türklerin hava saldırısı düzenlediği bölgeye yakın bir yerde Peşmerge güçlerine eğitim veren ABD Özel Kuvvetleri’ne ait birlikler var. Türk savaşçıların kim olduğu, sinyallerinin ne olduğu, hangi frekansı kullandıkları, irtifaları vb. konularda hiçbir fikrimiz yoktu.”

Habere göre ayrıca ertesi gün Türk istihbarat subayı yeni bir saldırıyı haber vermek için uluslararası partnerlerini bilgilendirmeye gittiğinde ABD’li askeri yetkililerin itirazlarıyla karşılaştı. Amerikalılar, Türk subayından Türk savaş uçaklarının uçuş planlarının isterken Türk yetkilisi ise ABD’li eğitmenlerin yerini öğrenmek istedi. Merkezdeki koalisyon yetkilileri önce bilgileri paylaşmayı reddetti. Askeri kaynak, “Eğer bizim çocuklardan biri vurulsaydı, Türkler bizi suçlardı. Türklere koordinatları verdik. ABD kuvvetlerinin Türkler tarafından bombalanması riskini göze alamazdık” dedi.

‘TÜRKİYE KENDİ UYGUN GÖRDÜĞÜ ZAMANDA BİLDİRDİ’
Hürriyet’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Türk yetkili, Kuzey Irak’a yönelik son hava operasyonlarıyla ilgili ABD’nin bilgilendirildiğini doğruladı, ancak bunun operasyondan kısa süre önce yapılıp yapılmadığıyla ilgili bir şey söylemek istemedi. Aynı yetkili, “Ancak Türk tarafında, bu bildirimin çok daha önceden yapılması durumunda bölgedeki Amerikalıların PKK’yı bilgilendirmesi kaygısı olduğu da bir gerçek. Bu nedenle Türkiye, kendi uygun gördüğü zamanda bildirimini yapmıştır” dedi. Türk irtibat subayının bu bildirimi, koalisyon güçlerinin karadaki ana karargâhı olan Katar’da mı, Ankara’da ABD Savunma İşbirliği Ofisi’nde mi (ODC) yoksa Erbil’de mi yaptığına dair bir bilgi vermekten kaçınan aynı kaynak, “Olay hangi bölge ve hangi güçleri ilgilendiriyorsa, herhalde oradaki Türk subayı bildirimde bulunmuştur. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiye sahip değilim” demekle yetindi.

 
PKK'nın elebaşları hakkında şok iddia!
 
Kocaoğlu: Üniversiteler bizim yol arkadaşımız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin'de büyük facia: En az 44 ölü, yüzlerce yaralı
Çin'in kuzeyindeki liman şehri Tiancin'de büyük bir patlama meydana geldi. ...
İran Türkiye'nin sınır kapısını kapattı
İran'ın Gürbulak-Bazargan sınır kapısını tek yönlü olarak kapattığı bildirildi.
Suriye’de Türkiye-İran arabuluculuğunda ateşkes!
Suriye'nin Zabadani kasabasında ve İdlib'e bağlı iki köyde varılan 48 ...
 
IŞİD’e Taliban da ‘barbar’ dedi!
Afganistan'da etkisini artırmaya çalışan terör örgütü IŞİD, Afgan rehineleri ...
Otobüs durağında porno yayını!
Brezilya'nın Curitiba kentinde, hacker saldırısı ile bir otobüs durağındaki ...
ABD Sözcüsüne soru: Türkler niye böyle yapıyor?
ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, ...
 
Avrupa Birliği'nden PKK açıklaması
Avrupa Birliği Komisyonu terör örgütü PKK'nın saldırılarına ilişkin, "AB, ...
ABD savaş uçağı Almanya’da düştü
ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağı bu sabah Almanya'nın Bayreuth ...
91 yaşında 4.5 kilogram kokainle yakalandı
Avustralya’nın Sidney kentinde 91 yaşındaki bir kişi 4,5 kilogram kokainle yakalandı.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva