HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Haziran 2020 Pazartesi - 12:42

Cumhuriyet devriminin simge ismi İzmir'de yaşatılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşilyurt semtinde modern ve çevreci bir mimariyle inşa ettiği kültür merkezine Cumhuriyet devriminin simge isimlerinden Mustafa Necati’nin ismi verilecek. Yapımı süren tesiste incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın düşünce ve yol arkadaşı Mustafa Necati ismini doğduğu kentte yaşatmak istediklerini söyledi.

Cumhuriyet devriminin simge ismi İzmir de yaşatılacak

Kentte yapımı süren proje ve tesislere yönelik inceleme gezisi yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tamamlandığında İzmir’in kültürel altyapısına önemli katkı sağlayacak Yeşilyurt semtindeki kültür merkezi inşaatında gözlemlerde bulundu.

Cumhuriyet değerlerini yaşatmak görevimiz
Yeraltı otoparkı ve yeşil alan düzenlemeleriyle doğal dokuya uyumlu bir şekilde inşa edilen merkezin yakın zamanda hizmete girmesinin planlandığını belirten Başkan Soyer, böylesine önemli bir tesise aynı şekilde önemli bir kişinin isminin verilmesini istediklerini söyledi. İzmir’de dünyaya gelen, Milli Mücadele ve Cumhuriyet döneminde büyük hizmetler veren Mustafa Necati adının bir kültür merkezine çok yakışacağını söyleyen Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte çağdaş Türkiye’nin temellerini atan, çok erken yaşta hayata veda etmesine rağmen ardında büyük eserler bırakan Mustafa Necati’nin isminin Yeşilyurt’ta kurduğumuz kültür merkezinde yaşatılmasını istiyoruz. İzmirliler olarak Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak ve onları yaşatmak en önemli görevlerimizden biri” diye konuştu.



Çevre dostu tesis
Mustafa Necati ismini taşıyacak Karabağlar ilçesindeki kültür merkezi, 153 araç kapasiteli kapalı otoparka sahip olacak. Merkezde 306 kişi kapasiteli çok amaçlı salon, fuaye ve sergi alanı, seminer salonu, atölyeler, kafeterya, idari birimler, açık alan düzenlemeleri, park, meydan, çocuk oyun alanı ve açık sinema alanı bulunacak. Proje kapsamında oluşturulacak tesisle birlikte mevcut yeşil doku ve ağaçlar korunacak. Çatısına 75 kw gücünde fotovoltaik panel kurulacak ve paneller sayesinde kompleksin aydınlatma ihtiyacının tamamı buradan karşılanacak.

Milli eğitimin mimarlarından
1894 yılında İzmir’de dünyaya gelen Mustafa Necati Bey, Atatürk’ün yakın düşünce ve yol arkadaşları arasında yer aldı. Vasıf Çınar’la birlikte İzmir’in işgaline karşı direnişi örgütleyenlerden biri olan Mustafa Necati İzmir’e Doğru gazetesinin çıkarılmasında da büyük rol oynadı. Kuvayı Milliye hareketine de katılan Mustafa Necati, TBMM’nin ilk üç döneminde milletvekilliği, Mübadele sırasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1924 Anayasası’nın yürürlüğe konulduğu dönemde Adalet Bakanlığı, Tevhid-i Tedrisat ve Harf Devrimi sürecinde ise Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı yaptı. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı döneminde (20 Aralık 1925 - 1 Ocak 1929) yaptığı hizmetleri ile hafızalara kazındı. Mustafa Necati, Altay Spor Kulübü’nün de kurucuları arasında sayılıyor. Falih Rıfkı Atay’ın 196 8’de yayınladığı Çankaya kitabında, henüz 35 yaşında hayata veda eden Mustafa Necati Bey’in ölümünden etkilenen Atatürk’ün bu acı haberi gözyaşlarıyla karşıladığı anlatılıyor.

 
Tolgahan'dan eşine 1 milyonluk jest
 
Uzmanından hijyenik maske kullanımı tavsiyeleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı’da ‘Hemşehrim Kartı’ uygulaması başladı
Torbalı Belediyesi, başta Aquapolis Yüzme Havuzu olmak üzere kent genelinde ...
Bergama'da TOKİ yola çıktı!
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun seçim vaatleri arasında bulunan ...
Çiğli Ata Sanayi Sitesi’nde temizlik seferberliği
Çiğli Belediyesi tarafından, bölgenin ota tamir ve bakım merkezi olan ...
 
Leonardo Da Vinci yeniden İzmirlilerle buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgını nedeniyle ziyarete kapatılan ...
Başkan İduğ esnafın sorunlarını dinledi
Koronavirüs salgınının ardından normalleşme süreciyle birlikte mahalle ...
Konak’taki tarihi çeşmeler gün yüzüne çıkıyor
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur sosyal medya paylaşım platformu olan ...
 
Başkan Sengel: Bir sınavdan çok daha fazlasısın
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel sınava girecek öğrencilerin ...
Sınava geç kalana zabıtadan yardım eli
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) heyecanının yaşandığı bu hafta sonu ...
İzmir’in yeni yüzme havuzu Ekim’de açılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova’da yapımını sürdürdüğü yarı olimpik ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva