HABERLER>GÜNCEL
21 Kasım 2020 Cumartesi - 19:02

Cumhurbaşkanı'ndan, G20 zirvesinde aşı mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanal ortamda düzenlenen G20 zirvesinde, "Geliştirilen aşılar insanlığın ortak malı olacak şekilde kullanıma sunulmalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı ndan, G20 zirvesinde aşı mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın dönem başkanlığındaki G20 Zirvesi'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı.

G20 zirvesine katılan liderlere seslenen Erdoğan, corona virüs salgınının tüm insanlığı tehdit etmeyi sürdürdüğünü, mart ayındaki olağanüstü zirvede de değindiği üzere aynı gemide yer alanların kaderinin de ortak olduğunu söyledi.

Salgın ile mücadeleyi, iş birliği ve dayanışma olmadan başarıya ulaştırmanın mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda dünyanın, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere maalesef iyi bir imtihan veremediğini belirtti.

Salgınla mücadelede, özellikle ekonomik bakımdan güçsüz ülkelerin adeta kaderlerine terk edildiğini ifade eden Erdoğan, "Türkiye olarak bu kapsamda 156 ülke ve 9 uluslararası kuruluşa yardım sağladık. Bugüne kadar G20 üyesi 15 ülkeye hibe yardımı yapmanın yanında ülkemizden satın alma ve ihracat izinlerini de karşılamış bulunuyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'daki iki Türk bilim insanının ürettiği aşıya dair ümit verici haberleri sevinçle takip ettiklerini aktararak, "Ancak burada bir hususa dikkat edilmesi gerekiyor. Geliştirilen aşılar, mevcut adaletsizlikleri daha da derinleştirmek yerine insanlığın ortak malı olacak şekilde kullanıma sunulmalıdır. Bu çerçevede G20 platformu aşıya herkesin uygun maliyetli ve hakkaniyetli erişimini güvence altına alacak mekanizmaları hazırlamalı ve işletmelidir. Türkiye olarak biz de birinde insan deneylerine başladığımız toplam 16 aşı çalışmamıza bu anlayışla yaklaşıyoruz. Türkiye'nin üreteceği aşıyı inşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız" diye konuştu. 

'İÇE KAPANMA EĞİLİMİNİN GÜÇLENDİĞİNİ GÖRÜYORUZ'
Salgının, sağlık alanı yanında küresel ekonomik mimaride de etkisini hissettirdiğini belirten Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Korumacılığın arttığını, gümrük duvarlarının yeniden yükseldiğini, içe kapanma eğiliminin güçlendiğini görüyoruz. İki yanlışın bir doğru etmeyeceğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü'nün temel ilkeleri çerçevesinde adil bir küresel ekonomik büyümeden ve refah paylaşımından yanadır. Bunun için Dünya Ticaret Örgütü'nün reform sürecinin ilerletilmesi gerekiyor.

Örgütün kilit öneme sahip izleme, müzakere ve anlaşmazlıkların çözümü işlevlerinin iyileştirilmesi şarttır. Salgın, iş gücü piyasasını da olumsuz etkiliyor. Özellikle kayıt dışı ekonomide çalışanlar ile kadın, genç ve engelliler başta olmak üzere toplumdaki hassas kesimler, salgının yükünü daha fazla taşıyor."

Yaşanan sıkıntıların, kapsayıcı ve dayanıklı sosyal güvenlik sistemlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını bildiren Erdoğan, Türkiye'nin, dünyanın en kuşatıcı ve geniş tabanlı sosyal güvenlik sistemine sahip ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Hızla geliştirip hayata geçirdikleri ekonomik sosyal koruma kalkanı vasıtasıyla istihdamı dengede tutacak önlemleri başarıyla uyguladıklarını anlatan Erdoğan, "G20 olarak da salgının etkilerini en aza indirmek adına bir eylem planı devreye aldık. Eylem planının en somut ayağı olarak gördüğümüz borç erteleme girişiminde kaydedilen kademeli ilerlemeyi takdirle karşılıyoruz" dedi.

2021 yılı temmuz ayına kadar uzatılan bu girişime Türkiye olarak katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, Suudi Arabistan'a ve Hadim-ul Haremeyn'e yaptıkları ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek, katılımcılara corona virüsten bağımsız sağlıklı günler dileyerek sözlerini tamamladı. (AA)

 
İzmir Valisi Köşger, koronavirüse yakalandı!
 
Hakim ve savcı terfilerinde yeni karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Valisi Köşger, koronavirüse yakalandı!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in koronavirüs testi pozitif çıktı.
Başkan Yenice’den fotoğraflı isyan: Yazıklar olsun!
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Aykut Yenice, sosyal ...
Karşıyaka'da büyük talihsizlik... Balkondan düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde birinci kattaki evinin balkonundan düşen ...
 
Kaçak içki operasyonunda 90 bin litre şarap ele geçirildi
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde 90 bin 515 litre kaçak içki ele geçirildi. ...
MHP'li Belediye Başkanı koronavirüse yakalandı
Hatay'ın Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, yeni tip koronavirüse yakalandı.
Taksim'de restoranların önünde 'korona' kuyruğu!
Yeni kısıtlamalar kapsamında restoranlar içeriye müşteri almayıp sadece ...
 
Menemen operasyonunda son durum: İfadelere henüz başlanmadı!
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ile beraberinde gözaltına alınan ...
Dublör kullanarak tapu değiştiren çete çökertildi
Bursa’da, Tapu Müdürlüğü'nde çalışan memurlarla iş birliği yaparak değerli ...
Oruç Reis için yeni NAVTEX ilan edildi
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de çalışma yürüteceği ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva