HABERLER>EGE
24 Nisan 2016 Pazar - 12:54

Cumhurbaşkanı'na hakaretten Hollandalı gazeteciye gözaltı

Hollanda'nın Metro gazetesinde köşe yazarlığı yapan Ebru Umar Twitter hesabındaki paylaşımının ardından Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaretten gözaltına alındı. Umar nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı na hakaretten Hollandalı gazeteciye gözaltı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Twitter hesabı üzerinden dediği ve geçen hafta gazetesinde yazdığı makalede Erdoğan'ı 'diktatör' diye tanımladığı öne sürülen yazar Ebru Umar, polise gelen talimatla dün Kuşadası'nda gözaltına alındı. Umar, geceyi Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği'nde geçirdi. Polisin gözaltı işlemi için gelişi ve hastaneye götürülüşünü Twitter hesabından duyuran Ebru Umar, bugün öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadesi alınan Ebru Umar, tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 

ÇİFTE VATANDAŞ
Babası Hollandalı annesi Türk olan, Türkiye ve Hollanda çifte vatandaşlığı bulunan Ebru Umar için meslektaşları seferber oldu. Gözaltına alınmasının uluslararası haber ajanslarında da duyurulmasının ardından Hollanda Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Umar ile sürekli irtibat halinde olduklarını açıkladı. Hollanda'nın İzmir Fahri Konsolosluğu da Umar'ı savunması için CHP Kuşadası İlçe Başkanı avukat Nail Özazman'ı görevlendirdi.

SERBEST BIRAKILDI
Hollanda'nın prestijli gazetelerinden Metro'da köşe yazarlığı yapan ve Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen Ebru Umar, nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından, adli kontrol şartıyla, yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı. 

'TÜRKİYE'DE OLDUĞUMU UNUTMUŞUM'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Hollandalı gazeteci Ebru Umar, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldı. Bugün saat 11.00 uçağı ile Hollanda'ya gidecekken gözaltına alınan Umar, "Türkiye'de olduğumu unutmuşum" dedi. Gözaltı sürecinde Hollanda Dışişleri ve İçişleri Bakanlarının sık sık aradığı Ebru Umar'ı Adliye çıkışında Hollanda Cumhurbaşkanı'nın da arayıp "Geçmiş olsun" dileğini ilettiği öğrenildi.

Nöbetçi mahkemede yaptığı savunmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret kastının olmadığını, sadece politikalarını eleştirdiğini söyleyen Umar, "Ben Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, politikalarına eleştiri getirdim ve bu eleştirilerim doğrudur. Ben eleştirilerimi, beni takip eden Hollanda'daki Cumhurbaşkanını destekleyenlere hitaben söyledim. Türkiye ile ilgili kötü bir şey söylemedim, söylemek istemedim" dedi. Sulh ceza hakimi ifade sonrası haftada iki kez, pazartesi ve perşembe günleri imza vermesi ve yurt dışına çıkmasını yasaklayarak Umar'ı serbest bıraktı.

'BENİM O ÖZGÜRLÜĞÜM YOKMUŞ'
Gazeteci Ebru Umar adliye çıkışında DHA'ya yaptığı açıklamada, yaşadıklarını anlattı. Umar, "Gece sabaha karşı evin kapısı vuruldu. Hollanda'ya gideceğimden komşumun güle güle demek için geldiğini sandım. Kapının sürekli çalması üzerine açtığımda iki polis 'Bizimle gelmeniz gerekiyor' diyerek beni alıp götürdü. Geceyi karakolda geçirdim. Ben yeterince Türkçe kelimeleri bilmiyorum. Bana Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiğimi söylediler. Ben Twitter'daki yorumları hakaret olsun diye yazmadım. Ben özgür bir insanım, hürriyetime alışkın bir insanım. Benim söylediğim kelimelerin bir kötülüğü olduğunu bilmiyordum. Serbest ve hürüm. Ama Türkiye'de olduğumu unutmuşum. Hollanda'da böyle yazıyorum ve hiçbir şey yolmuyor. 13 yıldır bu işi yapıyorum. Dünden itibaren öğrendim ki ben Ebru Umar değilmişim. Benim o özgürlüğüm yokmuş" dedi. Yurt dışı yasağı nedeniyle dönemeyeceğinin hatırlatılması üzerine "Kaldığım sürede biraz daha Türkçe öğrenirim" dedi.

'KİŞİYE ÖZGÜ SUÇ OLMAZ'
Umar'ın avukatı CHP Kuşadası İlçe Başkanı Nail Özazman, kişiye özgü suç olamayacağını belirterek, Ebru Umar'ın gözaltına alınmasına tepkisini şöyle dile getirdi: 

"Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu, kişiye özel, Cumhurbaşkanı'na özel olarak düzenlenmiş bir kanun maddesidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. Bu yönde AİHM kararları bulunmaktadır. Anayasa'mıza da aykırıdır. Böyle bir suç tanımıyla insanları özgürlüğünden etmek, ülkemize yakışmamaktadır. Demokrasinin gerçekleşebilmesi için bu tür gerici ve çağdışı yasa maddelerinin derhal kaldırılması gerekmektedir. Ebru Umar, Hollanda'da tanınmış, önemli bir gazetecidir. Dün akşam gözaltına alınmasından sonra Hollanda İç ve Dışişleri bakanlarıyla Cumhurbaşkanı kendisini aramıştır. Ülkemizden CHP'li milletvekilleri aramıştır. Ebru Hanım, paylaştığı tweet'lerde Türk bayrağının 23 Nisan günündeki azlığından şikayet etmekte ve bunun sebebi olarak da iktidarın 23 Nisan etkinliklerini iptal etmesi olduğunu düşünmektedir. Ülkesini seven bir insanın gösterdiği tepkinin, bu şekilde cezalandırılmaya çalışılması insan haklarına aykırıdır" dedi. (dha)

 
Ermenistan'da Türk bayrağı yaktılar!
 
20. Uluslararası Bergama Çocuk Şenliği'ne muhteşem final
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 kardeş 3 tavukla girdiği işte marka oldu!
Aydın'ın Koçarlı İlçesi'nde geçen yıl 3 tavukla başladıkları besiciliği ...
Bodrum'da fuhuş operasyonu; 13'ü kadın 14 gözaltı
Bodrum Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda, yabancı ...
Akrabasını av tüfeğiyle vurarak öldürdü!
Aydın'da 62 yaşındaki Lütfü Yetimoğlu, tartıştığı akrabası 41 yaşındaki ...
 
Manisa’da 476.kez mesir saçılacak
Manisa’da bu yıl 476'ncı kez düzenlenecek Uluslararası Mesir Macunu Festivali ...
Hasta taşıyan ambulans kaza yaptı: 1 ölü, 2 yaralı
Muğla'nın Ula ilçesinde hasta taşıyan ambulansın otomobille çarpışması ...
Ege’nin dört bir yanında 23 Nisan şöleni!
Ege Bölgesi'ndeki illerde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
 
Aydın'daki şok operasyonda flaş gelişme!
Gözaltındaki 2 kişi daha savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.
Sağlık görevlilerine saldıran 2 kadına 30 bin lira ceza
Fethiye’de baygınlık geçirdikleri gerekçesiyle çağırdıkları 112 Acil Servis ...
Belediye hizmet binası inşaatında göçük: 3 yaralı
Aydın’ın Koçarlı İlçe Belediyesi Hizmet Binası inşaatının ikinci katında ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva