HABERLER>SAĞLIK
16 Eylül 2021 Perşembe - 11:34

Covid-19'u atlatan anne adayından hamilelere 'aşı olun' çağrısı

İzmir'de korovirüse yakalanan, çocuğunu kaybetme tehlikesi yaşayan hamile Aycan Gülsün Gürlemez (24), karnındaki bebeğe zarar verebileceği endişesiyle aşı olmadığını söyledi. Sağlığına kavuşan ve aşı vurulmadığı için pişman olduğunu belirten Gürlemez "Başta gebeler olmak üzere herkese aşı olmasını öneriyorum" dedi.

Covid-19 u atlatan anne adayından hamilelere  aşı olun  çağrısı

İzmir'de bir beyaz eşya mağazasında çalışan hamile Aycan Gülsün Gürlemez, gebeliğinin 29'uncu haftasında koronavirüse yakalandı. İlk bebeğini kucağına almaya hazırlanan Gürlemez, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde koronavirüs tedavisi gördükten sonra sağlığına kavuştu. 30 haftalık hamile olduğunu belirten Gürlemez, "29'uncu haftada Covid-19 olduğumu öğrendim. Çok zor bir süreçti. Gebe olduğum için ilaç kullanamadım. Allah düşmanımın başına vermesin. Hamile olmanın verdiği psikoloji ve çocuğuma bir şey mi olacak korkusunu fazlasıyla yaşadım. Eklem ağrılarım dayanılmazdı" dedi. Hamile olduğu için Covid-19 aşısı yaptırmadığını ve çok pişman olduğunu söyleyen Gürlemez "Başta gebeler olmak üzere herkese aşı olmasını öneriyorum. Şimdi çok heyecanlıyım, doğuma yaklaşık 8 hafta kaldı. İnşallah sağ salim kızımı kucağıma alırım. Erken doğum riski olabilirdi. Neyse ki atlattık" diye konuştu.

'AŞI YAPTIRSAYDIK ŞU AN EVDEYDİK'
Eşinin hastalığı nedeniyle çok korktuğunu belirten Necati Gürlemez ise "Çok sıkıntılı bir süreçti. Başlangıçta evde tedavi olmasını denedik ancak ağrılar artınca hastaneye geldik. Solunum sıkıntısı da yaşamaya başlamıştı. Ambulans yardımı ile hastaneye geldik ve tedavisine başlandı. Her gün bebeği kontrol ettiler. Anne de bebek de çok başarılı bir tedavi sürecinden geçti. İyileşme aşamasına geldik. Erken doğum riski vardı. Kan sulandırıcı veriyorlardı. Çok sıkıntılıydı. Uykularım kaçıyordu. Aşı oldum ve eşimin hastalığı süresince sürekli yakınındaydım. Belki ben de Covid-19'u geçirdim, farkında değilim. Eşimin aşı olmasıyla ilgili doktorumuzla görüşmüştük. İnisiyatifimize bıraktı. Gebelerin üstünde çok deney olmadığı için bu konu hakkında şüpheye düştük ve korktuk. Keşke yaptırsaydık. Şu an bu süreci evde rahat rahat geçiriyor olabilirdik" dedi.

'HASTALIK GEBELERDE DAHA ŞİDDETLİ SEYREDİYOR'
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği İdari Sorumlusu Öğretim Üyesi Dr. Salih Atakan Nemli, yapılan çalışmalara göre, gebelerde Covid-19 hastalığının daha şiddetli seyredebileceği şeklinde bulgular bulunduğunu hatırlatıp gebeler de dahil olmak üzere tüm vatandaşlara aşı olmaları çağrısı yaptı. Toplumu aşı konusunda duyarlı olmaya davet eden Dr. Nemli şunları söyledi:

"Aycan Gülsün Gürlemez, hastaneyi nefes darlığı şikayetiyle geldi. Covid-19 testi pozitif çıkınca servisimize yatırdık. İzlem sürecinde Sağlık Bakanlığı'nın rehberi doğrultusunda gerekli tedavileri uyguladık. Hastamız taburcu olma aşamasına geldi. Ancak yapılan çalışmalara göre, gebelerde Covid-19 hastalığının daha şiddetli seyredebileceği şeklinde bulgular var. Bu nedenle gebe hastalarda bazen sorun yaşayabiliyoruz. Kadın doğum hastalıklarındaki meslektaşlarımızla birlikte hastayı takip ettik. Onlar günlük olarak bebeğin durumunu da takip etti. Diğer tüm gruplarda olduğu gibi gebelere de aşı olmasını öneriyoruz. Yapılan çalışmalarda da özellikle gebeliğin ilk 3 ayından sonra aşı olmanın herhangi bir zararı olmadığı gösteriliyor. Hastamız aşı olmuş olsaydı hastalığı daha hafif geçirdi ya da hiç hasta olmazdı. Bu nedenle mutlaka gebeler de dahil olmak üzere tüm vatandaşlarımıza aşı olmalarını öneriyoruz. Günümüzde aşı karşıtlığı toplumda karşılık bulan bir söylem. Ama günlük vaka sayılarındaki artışlarla beraber maalesef kaybettiğimiz vatandaşlar var. Toplumun bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum." (DHA)

 
Altay kasayı doldurdu! 60 saatte 23 milyon TL'lik gelir
 
Okullarda hafta sonu formülü masada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sonbaharda tüketilmesi gereken 10 besin
Sonbaharda tüketilmesi gereken 10 besin
Ankara'da aşısız 12 gebe korona kurbanı!
Ankara İl Sağlık Müdürü Zülfikar Akelma, 2021 yılında Ankara'da Covid-19 ...
Prof. Dr. Gürüz aşı karşıtlarına isyan etti: Açıklamalar bilim ve akıl dışı!
Aşı Bilimi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi aşı geliştirme, Uygulama ...
 
Yeni aşı haritası pazartesi günü paylaşılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Okullarımızda öğrencilerimize tarama amaçlı ...
Son 24 saatte 248 can kaybı 28 bin 224 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 341 bin 4 Kovid-19 testi yapıldı, 28 bin 224 ...
Üçüncü doz aşı 10 kat fazla antikor üretiyor
İsrail'de yapılan bir araştırmada, corona virüs aşısının üçüncü dozunun ...
 
Pfizer 6 aylık bebekler için aşı izni isteyecek
Pfizer'ın, 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklara aşı yapılabilmesi için başvuru yapacağı bildirildi.
Özbek hastanın böbreğinde 'geyik boynuzu' çıktı!
Özbekistan'da ameliyatı zor olduğu için böbreklerindeki taşla yaşaması ...
Mehmet Ceyhan'dan Fatih Erbakan'a 'maymun' yanıtı
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Fatih ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva