HABERLER>GÜNCEL
6 Aralık 2017 Çarşamba - 11:18

Çok konuşulacak anlaşma ortaya çıktı!

Kendisine yöneltilen 7 suçlamayı da kabul ederek tanıklık yapmayı kabul eden Rıza Sarraf'ın savcılıkla yaptığı işbirliği anlaşmasının detayları ortaya çıktı. Anlaşmaya göre Sarraf'a yeni kimlik verilebileceği ve başka bir yere yerleştirilebileceği belirtildi.

Çok konuşulacak anlaşma ortaya çıktı!

New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel  Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapan iş  adamı Rıza Sarraf'a savcılıkla işbirliğinden dolayı fiziksel bir zarar söz konusu  olduğunda "Tanık Koruma Programı" kapsamında "kendisi, ailesi ve sevdiklerine  yeni kimlik verilebileceği ve başka bir yere yerleştirilebilecekleri" ortaya  çıktı.

Kendisine yöneltilen 7 suçlamayı da kabul ederek tanıklık yapmayı  kabul eden Sarraf'ın savcılıkla yaptığı işbirliği anlaşmasının detayları mahkeme  kayıtlarına geçti.

Sarraf'ın suçlarının ve bu suçlar için istenen hapis cezalarının tek  tek sıralandığı anlaşmada, Sarraf'ın işlediği yedi suçun toplamda 130 yıl hapis  cezası olduğu belirtildi.

ANLAŞMASINA BAĞLI KALDIĞI TAKDİRDE İFADESİNDEKİ HİÇBİR BİLGİ SARRAF'A KARŞI KULLANILMAYACAK
Mahkeme tarafından belirlenecek zararı yine mahkemenin belirleyeceği  plana göre ödeyeceği ifade edilen anlaşmada, Sarraf'ın işlediği suçlardan elde  ettiği tüm gelir ve mal varlıkları üzerindeki hakkını kaybedeceği belirtildi.

Sarraf'ın kendi ve başkalarının eylemlerinin tamamını dürüst bir  şekilde anlatacağı, savcılık, FBI ve diğer bütün kurumlarla işbirliği yapacağı ve  katılması istenen toplantılarda hazır bulunacağı ifade edilen anlaşmada, Sarraf'ın talep edilen belge, kayıt ve delilleri savcılıkla paylaşacağı  kaydedildi.

Anlaşmada Sarraf'ın jüri üyeleri karşısında doğru ifade vereceği ve  bundan sonra hiçbir şekilde suç işlemeyeceği belirtilerek,  işbirliği anlaşmasına  bağlı kaldığı takdirde ifadesindeki hiçbir bilgininin ona karşı  kullanılmayacağına işaret edildi.

SARRAF, "TANIK KORUMA PROGRAMINA" ALINABİLİR
Anlaşmada, "Sarraf'ın savcılıkla yaptığı dürüst işbirliği nedeniyle  kendisi, ailesi ve sevdiklerine şiddet, güç ve tehdit uygulanabilir. İşbirliği  sebebiyle fiziksel bir zarar söz konusu olduğunda savcılık, Sarraf'ın yazılı  talebi üzerine kendisinin, ailesinin ve sevdiklerinin güvenliğini sağlamak için  makul ve gerekli adımları atacak. Bu adımlar Tanık Koruma Programını  içerebilir...Onaylandığı takdirde Sarraf, ailesi ve sevdiklerine yeni kimlik verilebilir ve başka bir yere yerleştirilebilirler." denildi.

Savcılığın Sarraf'a ne kadar ceza alacağına dair herhangi bir söz  vermediği ve cezasının mahkeme tarafından belirleneceği kaydedilen anlaşmada,  Sarraf işbirliği anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirirse savcılığın ceza  indirimi için mahkemeye "5K1.1" denilen bir mektup sunacağı ifade edildi.

Sarraf'ın yanlış ya da eksik ifade vermesi ya da anlaşma şartlarını  ihlal etmesi durumunda tekrar yargılanacağı ifade edilen anlaşmada, ABD vatandaşı  olmadığı için sınır dışı edilme ihtimalinin de olduğuna dikkat çekildi.

SARRAF'IN YALAN İFADE GÖRÜŞMESİ
Davanın son duruşmasında  iş adamı Rıza Sarraf, tutuklu bulunduğu  cezaevindeki bir gardiyana, Türk avukatı vasıtasıyla, yaklaşık 45 bin dolar  rüşvet verdiğini belirtti.

Türkiye'den diğer masraflarıyla birlikte gönderilen para ile bu  rüşvetin ödendiğini anlatan Sarraf, "45 bin dolar karşılığında bu gardiyan bana  alkol getirdi. Birkaç kere de gardiyanın cep telefonunu kullandım ... Eşimle,  kızımla görüntülü, Türkiye'deki bir avukatımla, bir kere de dayımla ve ablamla  görüştüm, hatırladığım kadarıyla." demişti.

Cezaevinde uyuşturucu madde olan sentetik marihuana içtiğini de kabul  eden Sarraf, "Bunun kanunen bir suç olduğunu bilmiyordum. Cezaevi kuralı  olabilir." dedi.

Atilla'nın avukatları, Sarraf'ın hapishanedeki telefon görüşmelerinin  kayıtlarına ilişkin mahkemeye bir mektup sunmuştu.

Savunmanın avukatlarının sunduğu mektupta, 15 Eylül 2016'da Sarraf ile  Ahad isimli bir kişi arasında geçen telefon konuşmasında Sarraf'ın "ABD'de  hapishaneden çıkmak ya da daha az ceza almak için işlemediğin suçları kabul etmek  zorundasın" dediği belirtildi.

Mektupta Sarraf'ın "daha az ceza alabilmek için yalan ifade vermekte  istekli olduğu" belirtildi.

Ancak, mahkemenin elektronik belgelere erişim sistemine yüklenen  mektup, kısa süre sonra mühürlenmiş ve kamu erişimine kapatılmıştı.

Hakim Berman, savunma ile savcılık makamları arasında tartışmaya neden  olan ve düne (salı) damgasını vuran Sarraf'ın cezaevindeyken yaptığı bazı telefon  görüşmeleriyle ilgili yazılı kararını açıkladı.

Buna göre Berman, Sarraf'ın, ABD'deki durumunu kastederek,  "hapishaneden çıkmak ya da daha az ceza almak için işlemediğin suçları kabul  etmek zorundasın" dediği telefon görüşmelerine ilişkin hem savunma hem de  savcılık makamının mektuplarının açık olmasına karar vermişti.

İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para  aklamak gibi 6 ayrı suç atfedilen Sarraf geçen yıl mart ayında ABD'de  tutuklanmıştı.

Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken  gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı. (AA)

 
Acun Ilıcalı'dan SMS açıklaması
 
Muzaffer İzgü anısına... İzmir'in Hyde Park'ı olacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Silah ruhsatında yeni dönem... Artık geçerli değil!
Türkiye’de silahla işlenen cinayet istatistiklerinde artışlar gözlenirken, ...
THY uçağına yıldırım isabet etti
Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapan ...
Çarpıcı itiraflar... Gardiyana 45 bin dolar!
ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekarlığı ...
 
İzmir'de gürültü kavgası... Silahlar konuştu!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde çıkan kavgada bir kişi silahla vurularak yaralandı.
O babet hafızalara kazınmıştı... İzmir'deki sır cinayette sona doğru
İzmir'de yol kenarında bulunan kadın cesedinin kimliği bacağındaki platinin ...
İltica iddiası... Halk oyunları ekibi mi buhar mı oldu?
Halk oyunları yarışması için gittikleri Macaristan'da iltica talebinde ...
 
Başkan İnce'den güzel haber... 'Beni vuranı tanımak istiyorum'
Uğradığı silahlı saldırı sonrası 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ...
Nevşin Mengü'ye hakaret eden partili için karar
AKP Çorum İl Başkanı Avukat Mehmet Karadağ, gazeteci Nevşin Mengü ile ...
İzmir'de FETÖ sanığı kadına ceza yağdı!
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva