HABERLER>SAĞLIK
6 Nisan 2017 Perşembe - 14:43

Çocuk hastanesinde tartışma yaratan rapor!

İzmir'de, çocuk hastanesine gönderilen Hasta Mahremiyeti Uygulamaları Resmi Yazı Raporu'nda, çocuk hastaların baş örtüsü, uzun önlük gibi mahremiyetle ilgili taleplerine ve hassasiyetlerine özen gösterilmesi istendi. Yazıya sendikadan tepki geldi.

Çocuk hastanesinde tartışma yaratan rapor!

İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderilen 'Hasta mahremiyeti uygulamaları' yazısında 10 yaş ve üzeri çocukların başörtüsüyle ilgili madde tartışma yarattı. Türk Sağlık- Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, ameliyathanelerin zaten mahremiyet bölgesi olduğunu belirterek, "Tıpta tedavi alan bir hastanın dini açıdan suiistimal edildiğini düşünmek çok da doğru bir yaklaşım değil" dedi. 

Sağlık Bakanlığı Hasta, Çalışan Hakları ve Güvenliği Daire Başkanlığı, 3 Mart tarihinde   Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne yazı göndererek bunun ilgili hastanelere dağılması istendi. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne de gönderilen, ilgili maddelerin Kalite Yönetim Birimi tarafından incelendiği ve yapılması gerekenler madde madde hazırlandı. 

Bunlar arasında hasta odalarına aktif kullanılacak şekilde erde paravan yapılması, yoğun bakım ve acil servis gibi alanlarda sürekli perde paravan kullanılması, tüm personele hasta mahremiyeti eğitimi verilmesi, hasta transferinde üzerinin örtülmesi gibi maddelerin yanı sıra 'hastanın başörtüsü kullanımının tedavi ve müdahaleyi engellemeyecek şekilde ise izin verilmesi, hastaya ameliyat önlüğü, bone, kullanımında gerekli istek doğrultusunda el bileği ve ayak bileği boyuna kadar uzanan önlük ve baş- boyun kapatan bone temin edilerek kullanımının sağlanması' yer aldı. Bu maddeye gerekçe olarak da 'Hastanemize gelen 10 yaş ve üzerindeki kız çocuklarında başörtüsü kullanımı olduğu görülmüştür' ifadesine yer verildi. 

"AMELİYATHANE ZATEN MAHREMİYET BÖLGESİDİR" 

Türk Sağlık- Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, 10 yaş ve üzeri çocuklardan da başörtüsü kullananlar olduğu, bu kişilerin istemesi durumunda 'Box önlüğü' adı verilen ameliyat önlüklerinden temin edilmesinin istenmesini eleştirdi. Doğruyol, ameliyathanelerin zaten mahremiyet bölgesi olduğunu belirterek şunları söyledi: 

"Sonuçta orada doktor, hemşire ve anestezi teknisyeni gibi sadece hastanın sağlığına kavuşmasında, orada bulunması gereken sağlık personeli yer almaktadır. Fakat, bu çerçevede değerlendirildiğinde 10 yaşındaki bir çocuğun vurgulanmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir vurgu yersiz kalmıştır. Zaten burada adı üzerinde 'çocuk' diyoruz. Tıpta tedavi alan bir hastanın dini açıdan suiistimal edildiğini düşünmek çok da doğru bir yaklaşım değil. Aynı zamanda sağlık çalışanlarımız hastanın mahremiyet konusunda bir rahatsızlığı olduğunu görürse zaten gerekli tedbirleri alıyor. Siz ne kadar önlük veya boneyle kapatırsanız kapatın, hastanın mahrem bölgesiyle ilgili bir rahatsızlığı varsa ve bunun tedavi edilmesi gerekiyorsa ne yapacaksınız. Mecburen bu bölgeyi açmak zorundasınız. Bir insanın sağlığıyla ilgili alması gereken tedavi şekli, inançlarıyla karşı karşıya getirilmemeli. Bu tür uygulamalar hasta, hasta yakını veya sağlık çalışanını karşı karşıya getiriyor. Kadın hasta erkek doktora, ya da erkek hasta kadın doktora muayene veya tedavi olmayı istemeyebiliyor. Bu durum vatandaşın sağlık hizmeti almasını zorlaştırıyor. Her hastaneye ya da her branşa kadın veya erkek doktor verilemeyebilir. Böyle bir durumda hasta da mağduriyet yaşıyor."  

Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Behzat Özkan ise "Yasa çerçevesinde, yönetmelik ne emrediyorsa o şekilde hareket edilmiştir" dedi. (DHA)

 
İzmir’de MHP’nin ‘evet aracı'na saldırı
 
CHP milletvekiline bıçaklı saldırı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkunç istatistik: Sigara içen her 10 kişiden biri...
Sigara içmenin, dünya genelinde 10 kişiden birinin ölümüne neden olduğu bildirildi.
'Bahar alerjisini soğuk algınlığı ile karıştırmayın'
Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ocak, ...
İzmirlilere 'hayata yol verin' çağrısı
Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde İzmirliler'den daha duyarlı ...
 
Çiğli'de kadınlar omur sağlığı için buluştu
Çiğli Belediyesi ile Cevdet İnci Vakfı (İncivak) tarafından düzenlenen ...
İzmir'de yoga şöleni
Uluslararası Yoga Federasyonu Başkanı ve Yoga Academy’nin kurucusu Sayın ...
Alerjiye karşı altın öğütler!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin asırlık sağlık kuruluşu Eşrefpaşa Hastanesi, ...
 
Bu besinler kanserle savaşıyor!
Kanser oluşumunda sigara ve alkolün yanı sıra hatalı beslenme alışkanlıkları ...
Uyku problemi iş yerindeki huzuru etkiliyor
Hollandalı araştırmacılar tek bir gece bile uykusuz kalmanın insan davranışlarını ...
ABD'den MS için yeni ilaca onay
ABD'de Gıda ve İlaç Dairesi Multipl Mkleroz hastalığının nükseden ve primer ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva