HABERLER>DÜNYADAN
16 Haziran 2012 Cumartesi - 13:27

Çin'i sarsan korkunç kürtaj!

Çin, ikinci çocuğuna hamile olduğu için zorla kürtaj yaptırılan 27 yaşındaki kadından özür diledi. Ancak insan hakları örgütleri, görüntüleri dünyayı şoke eden kürtaj operasyonunun ardından Çin’in tek çocuk politikasının istismarıyla mücadelede ciddi olmadığını savunuyor.

Çin i sarsan korkunç kürtaj!

Bir çocuk annesi olan 27 yaşındaki Feng Jianmei, Perşembe günü Şaansi eyaletinde yetkililer tarafından zorla alıkoyularak bir hastanede kürtaj ameliyayına aldırıldı. 7 aylı hamile olan kadının bebeği, rahminden alındı ve bebek 36 saat içinde öldü. Anne karnından alınan bebeğin ameliyatın ardından Jianmei’in yanına konmuş bedeninin gösteren fotoğraf, insan hakları örgütleri tarafından çok büyük tepki gördü.
 
Çin’in devlet haber ajansı Xinhua, yaşanan korkunç olayın ardından yetkililerin özür dilediğini belirtti. Ancak Çin İnsan Hakları Savunucuları (CHRD), dün yaptığı açıklamada, yetkililerin özür dilemesinin “sadece rol gereği” olduğunu savundu.
 
“ROL GEREĞİ ÖZÜR DİLEDİLER”
CHRD, Feng’in hastane yatağında karnından zorla alınan bebeğiyle çekilen fotoğrafının basına düşmesinin ardından, yetkililerin kamuoyunda tepki doğmaması için özür dilediğini belirtti. İnsan hakları savunucuları, Feng’in 2007’de bir bebek sahibi olmasından dolayı üç yetkili tarafından zorla hastaneye götürüldüğünü, kendisine iğne yapılarak düşük yapmaya zorlandığını belirtti. Anne karnından alınan bebeğin, 36 saat sonra öldüğünün rapor edildiği ifade edildi.
 
Çin ve dünya basınına konu olan korkunç kürtaj haberinin ardından, Şaansi eyaleti yetkilileri, olay hakkında soruşturma başlattı. Yerel basın, aile planlaması yetkililerinin son iki yıldır hedeflenen doğum oranını sağlayamadıkları ve bu yüzden aşırı önlemlere kaçtıklarını öne sürdü.
 
Olayın yaşandığı Ankang kenti valiliği Feng’den özür dilerken, kürtajda rol oynadığı belirlenen iki aile planlama yetkilisi ve bir bölge yetkilisi görevlerinden uzaklaştırıldı.
 
Tek çocuk politikasının istismarı üzerinde araştırmalar yapan CHRD üyesi Wang Songlian, yetkililerin halkın tepkisini yatıştırmak için geçici girişimlerde bulunduğunu ifade etti ve “Yapılması gereken şey sorumlulurı Çin adaletinin karşısına çıkarmak ve cezalandırmak” dedi. Wang, “çok fazla yasa dışı ve zorla kürtaj yapıldığını, sorumluların hiçbir zaman cezalandırılmadığını” söyledi.
 
“KARIMI ZORLA GÖTÜRDÜLER”
Xinhua, kürtaj için çok geç kalınmasına rağmen, Feng’in kürtaj yapılmasına izin verdiğini öne sürdü. Feng’in, yasalar gereği ikinci bir çocuk doğurmak için devlete ödenmesi gereken 40 bin yuana sahip olmadığı ve yetkililere karşı çıkmadığı iddia edildi. Ancak Feng’in kocası Deng Jiyuan, yerel basına, “çok sayıda yetkilinin evlerine geldiğini ve eşini zorla hastaneye götürdüklerini” söyledi.
 
Yetkililer, 1980’lerden beri uygulanan tek çocuk politikasının bugüne kadar 400 milyon doğumun önüne geçtiğini belirtti. Uzmanlar ise şehirlere göç ve gelir düzeyinin artmasıyla zaten nüfus artışının bugüne dek dengelenmiş olacağını savundu.
 

Uluslararası Af Örgütü’nün Çin üyelerinden Corinna-Barbara Francis, CHRD’nin 2010 yılında hazırladığı rapora göre tek çocuk politikasında baskı ve şiddet uygulandığına dikkat çekerken, “Bu duruma maruz kalan kadınlar için çok zor bir durum. Bu olaylar yaşansa da çok azının kamuoyuna yansıdığını düşünüyoruz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyaz Saray’da eşi-benzeri görülmemiş tartışma
Bir gazetecinin, ABD Başkanı Obama'nın açıklamasının ortasında sözünü ...
Eşine mesaj attı: Çocuklarımızı boğarak öldürdüm!
Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde bir aile dramı yaşandı. Evliliğinde ...
Çıplak kadın köpeğini boğazladı oğlunu dövdü!
ABD’de sokakta köpeğini boğazlayan kadını görenler polisi aradı. Çıplak ...
 
Rihanna için gece kulübünü birbirine kattılar
ABD’de eğlenmek için aynı gece kulübünü seçen ünlü şarkıcı Chris Brown ...
‘Metro canisi’ tam 17 yıl sonra yakalandı
Japon polisi 17 yıldır kaçan, 13 kişinin öldüğü 'metro saldırısı' failini yakaladı.
Yunanistan’dan kaçan para Türk bankalarında
Kriz nedeniyle her gün bankalardan paralarını çeken Yunanlar, Türkiye’ye ...
 
Yunan 'Führer'i hedef büyüttü: İzmir’i de istiyor
Yunanistan'daki aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin lideri Mihaloliakos, ...
Rock müziğinin kökeni mağara adamlarına dayanıyor
Bilim insanları, birçoğumuzun neden rock müziğe bayıldığını ortaya çıkardı. ...
Almanya’da ormandan gelen çocuk gizemi
Almanya’da yetkililere giderek beş yıldır ormandaki mağaralarda yaşadığını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva