HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
14 Eylül 2021 Salı - 14:38

Çimento krizi! Bakanlıktan 'ihracat' ayarı

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu üyesi İsmail Kahraman, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un, ihracat ağırlıklı olduğu için iç piyasada fiyatları katlanan çimento, MDF ve suntanın, ihracatı bakanlığın iznine bağlı ürünler statüsüne aldırdığını açıkladı. Bu olumlu gelişme nedeniyle eylem konusunda üyeleri zorlamadıklarına vurgu yapan Kahraman, demirde olduğu gibi çimentoda, seramik, cam ve alüminyumda da geri adım atılmasını beklediklerini bildirdi.

Çimento krizi! Bakanlıktan  ihracat  ayarı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Müteahhitler, başta demir ve çimento olmak üzere pek çok inşaat malzemesine yapılan fahiş zamlar nedeniyle 9 Eylül’de inşaatları durdurma eylemi başlatmıştı. Ancak İzmirli müteahhitlerin bu eyleme en alt düzeyde destek verdiği, bu tavrın perde arkasında da Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un, önemli miktarda ihracatları yapıldığı için iç piyasada fiyatları katlanan çimento, MDF ve suntayı, “İhracatı bakanlığın iznine bağlı ürünler statüsü”ne almasının yattığı ortaya çıktı.

ÇİMENTO 15 AYDA 135 LİRADAN 450 LİRAYA YÜKSELDİ
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a İzmir ziyaretinde, inşaat malzemelerindeki fiyat farklarını gösteren faturaları kendisine bizzat takdim ettim.  Çimentonun hammaddesinin bizde olduğunu, 2020 Haziran ayında 135 lira olan çimentonun bugün 450 liraya çıktığını, bunun üstüne KDV’nin de bittiğini anlattım. Sayın Bakan, aynı günün akşamı olaya müdahale ederek, çimento, sunta ve MDF’yi,  ‘İhracatı bakanlık iznine tabii olan mallar statüsü’ne  aldırdı. Biz Müteahhitler Federasyonu olarak eylem konusunun dışında değiliz, sürecin içindeyiz. Ancak İzmirli müteahhitler olarak, eylem kararından bir gün önce Bakan beyin çimentoya kota koymasıyla birlikte bir adım atıldığını düşündük. Arkadaşlarımıza sadece konfederasyonumuzun aldığı kararı bildirdik. Federasyonumuzun 2500 dolayında üyesi var. Uygun olan arkadaşlar eyleme dahil olabilir ama işin doğrusu, hiç kimseyi  zorlamadık. Bakanlık düzeyinde bundan sonra olumlu adımlar atılacağına inanıyoruz. Bakan beyin verdiği desteği, çimento üreticilerinden de bekliyoruz” dedi.

BU ZAMLAR, KENTSEL DÖNÜŞÜME DE DARBE VURDU
Sadece çimentonun yüzde 200’den fazla artış gösterdiğini, sadece çimentonun değil, cam, seramik, alüminyum gibi yapı malzemelerinin de çok yüksek oranda zamlandığına dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Böyle bir artışla, böyle bir maliyetle inşaat yapmak mümkün değil. Böyle bir fark, kabul edilebilir değil. Biz müteahhitler, bir daireyi kaça mal ettiysek, üstüne kârımızı koyar, satarız. Ancak ülkemizin, vatandaşımızın bir gerçeği var; ekonomik olarak alt ve orta gruptaki insanlarımızın bu şartlarda ev sahibi olmaları imkansız hale gelir. Geçmişte yastık altında, bankada birikimi olan vatandaş, üstüne kredi çekip konut alabiliyordu.  İnşaat ürünlerinin  zam ortalaması, TÜİK’ten yüzde 46 gibi çıktı zaten. 500 bin liralık konut, 1 milyon liraya çıkmışsa, vatandaş bunu alamaz. Vatandaş böyle bir gelir elde etmedi, vatandaş zenginleşmedi. Başta İzmir’de olmak üzere ülkemizde 6 milyona yakın dönüşüm bekleyen riskli yapı stoku var. Demire, çimentoya ve diğer inşaat ürünlerine yapılan zamlar, dönüşüme de çok büyük darbe vurdu. Bayraklı’yı yerle bir eden depremde evini kaybeden vatandaşlar, binalarını dönüştürmek istiyor. Müteahhitle sözleşme yaptılar ancak müteahhitler sözleşmeyi iptal etti. Neden? Metrekaresi geçen yıl 2 bin lira olan inşaat maliyeti, bugün 4 bin liraya mal edilemez hale geldi de ondan! Müteahhit zamlı tarifeden inşaatı yapmaya kalksa, vatandaşın böyle bir parası yok. Müteahhit zam yapmasa, batar. Sektörün kilitlenmemesi gerekir. Dolayısıyla başta çimento olmak üzere tüm inşaat malzemelerindeki zamlar geri alınmalı, fiyatlar makul seviyelere çekilmeli.”

HİÇ KİMSE, İHRACATLA KAZANIYORUM DİYE İÇ PİYASAYA SIRTINI DÖNEMEZ

Pandemi nedeniyle tüm dünyada üretimde daralma olduğuna işaret eden Başkan İsmail Kahraman, bu daralmanın, inşaat malzemelerinde Türkiye’ye yönelişe yol açtığını söyledi. Çimento üreticilerinin, iç piyasadaki zammın, ihracattan kaynaklandığını söylediğini hatırlatan Başkan Kahraman, “Biz de diyoruz ki, çimentoyu hammadde olarak yurtdışına göndermeyelim, iç piyasada katma değerli hale getirelim. Sunta, MDF, 150 liradan 450 liraya çıktı. Neden? Elimizdeki hammadde suntayı ihraç ettik de ondan. Haliyle iç piyasada mobilyacı sunta bulamadı. Sunta üreticileri, iç piyasaya ürün göndermedi.  Türkiye’de üretici de para kazanacak ama beş altı fabrika, yurtdışına ihraç yapıyoruz, nasıl olsa kazanıyoruz, diyerek iç piyasaya sırtını dönemez.  Bu aynı zamanda vatan hainliğidir” diye konuştu.

 
Afrodit yine yaptı yapacağını
 
Putin, Covid-19 şüphesiyle kendini karantinaya aldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Azizim 15 Eylül 2021 Çarşamba 10:12

Çimento fiyatları düşerse konut fiyatı da düşecek mi ???? Yoksa kat ve kat artacak mı? En düşük konut fiyatı 350 binde başlıyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de konut satışlarında büyük düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı konut satış istatistiklerini ...
'Konut fiyatları bu yıl içinde yüzde 100 artacak'
İnşaat maliyet endeksinde artış devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan ...
İnşaat krizi! 600 bin kişi işsiz kalabilir
Çimento fiyatları dolayısıyla iş durdurma eylemi yapan müteahhitler sonuç ...
 
Üniversiteliler evsiz yurtsuz… İzmir çıldırmış olmalı!
İzmir’de pandemiden önce 800-1000 lira olan 1+1 evler, 2 bin 500-3 bin ...
Boykot başladı: İnşaatlar 24 Eylül'e kadar durduruldu!
Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot ...
Devremülk mağdurları ikinci kez dolandırıldı!
Sayıları on binlerle ifade edilen ‘devremülk’ mağdurlarının ikinci kez ...
 
Öğrencilere kira tavsiyesi: Sözleşmeye madde yazdırın
Üniversitelerde yüz yüze eğitim 13 Eylül itibariyle başlayacak. Farklı ...
Bakanlığa ve CHP Genel Merkezi'ne 'emsal artışı' ziyareti... Deprem mağdurları Ankara'dan umutlu döndü
Deprem mağdurlarının emsal artışı talebi için Ankara'da ziyaretler gerçekleştiren ...
'Evim' mağdurları TMSF önünde eylem yaptı
"Evim" isimleriyle bilinen ve tasfiyesine karar verilen 21 tasarruf finansman ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva