HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Temmuz 2018 Salı - 09:38

Çiftçilere müjde: O proje Menderes'te gerçekleşecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Menderes’te bulunan Tahtalı Baraj Havzası’ndaki çiftçiler için geliştirdiği damlama sulama projesi hayata geçiyor. DSİ’nin onayının ardından Büyükşehir, İZSU vasıtasıyla hem su temin edecek hem de elektrik masraflarını azaltacak.

Çiftçilere müjde: O proje Menderes te gerçekleşecek

EGEDESONSÖZ İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente içme suyu sağlayan Menderes’teki Tahtalı Barajı Havzası’nda bulunan çiftçilere ve üreticiler için geliştirdiği “damlama sulama” projesi hayata geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “izin verin yapalım” diyerek Devlet Su İşleri’ne çağrıda bulunduğu proje geçtiğimiz yıl bürokratik sorunlar nedeniyle askıya alınmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bölgede çiçek, salatalık ve sebze üretimi yapan seraların bulunduğu alan için proje hazırladı. Buna göre Tahtalı Barajı’ndan alınacak su yüksek bir yerde depoya taşınarak buradan ovaya verilecek. Böylece hem su tasarrufu sağlanacak hem de üreticilerin kuyulardan çektikleri su için ödedikleri elektrik ücretleri düşecek.

Binlerce kişiyi ilgilendiren yeni proje için İZSU ve Büyükşehir Belediyesi de ayrı bir protokol imzalayacak. İZSU tüm altyapı ve tesisatların kurulumlarından sonra çalışmaları Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na devredecek.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün, “baraj tarımsal amaçlı değil içme suyu amaçlı” diyerek ilk öneriyi ret etmesinden sonra İZSU ve Büyükşehir ekipleri çalışmalardan vazgeçmedi. Projenin uygulamaya geçmesi için DSİ ile yoğun görüşmeler yapıldı. DSİ bürokratları projenin bölgede çiftçiye yararlı olması nedeniyle kabul etti.

KOCAOĞLU NE DEMİŞTİ?
Projenin hayata geçmesi için bakanlık ve DSİ yetkililerine çağrıda bulunan Başkan Kocaoğlu, ayrıntılı bilgiler vermişti. Kocaoğlu şunları söylemişti:

“Bölgede gereğinden fazla kuyu açılması, yağmur sularının baraj yerine önce çekilen kuyulara gitmesi anlamını taşıyor. Bu vahşi sulama yöntemini artık bir kenara bırakmazsak, baraj gölü gelen yağışlardan yeterince yararlanamaz. İşte İzmir'in içme suyuna ilişkin asıl tehlike o zaman görülecektir. Geliştirdiğimiz proje sayesinde havza tabanından daha az su çekileceğinden damla sulama ile eski sistem sulama arasında yaklaşık yüzde 35 fark olacak. Yani barajı yüzde 35 daha tasarruflu kullanmış olacağız. Bu da 100 milyon metreküp su demek. Vahşi sulamanın önüne geçileceği için bölgedeki toprak erozyonunu da önlemiş olacağız. Özetle damla sulama yöntemi, her bakımdan avantajlı görünüyor. Üstelik Büyükşehir Belediyesi olarak, bu projenin tüm finansmanını üstlenmeye hazırız. Bilindiği gibi, Tahtalı Barajı kısa mesafeli koruma alanlarında organik tarım dışında sulu tarıma izin verilmiyor. Organik tarıma geçiş ise tek parsel bazında mümkün değil. Projemizde, bütün parsellerin organik tarıma uygun hale getirilmesi ve sertifikalandırılması da var.Suyun dağıtımı projesinde, öncelikle Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü'nün, Tahtalı Barajı kısa mesafeli koruma alanındaki tüm arazi sahiplerine ekolojik tarıma geçiş eğitimleri vermesi öngörülüyor. Böylelikle üreticilerin ekolojik tarım sertifikası almaları sağlanacak ve sertifikaya sahip ekolojik tarım yapan çiftçilere damla sulama sistemi kurulacak. Suyun tek tarımsal su abonesi olarak dağıtılabilmesi için de yine Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle birlik ya da kooperatif kurulması sağlanacak”

 
Gölmarmara Faciası'nda karar: 15 cana 15 yıl hapis!
 
Selçuk'a çifte müjde
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayfun 10 Temmuz 2018 Salı 14:48

Helal olsun İzmir Belesiyesine koylunun can yakici sorununa ne kadar guzel cozum uretiyor suyu yuksek yerde depo ederek kendi cazibesi ile elektriksiz seralara ulaştiracak köylü hem elektrik hem de yeraltina pompa sondaji yapma derdinden kurtulacak. Basit ve sade bir cozum. Tebrikler.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'taki tarihi köşkün kaderi belli oldu
Konak Belediyesi’nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladığı Halil Rıfat ...
Bornova yeni projelerle daha da güzelleşiyor
Bornova Belediyesi’nin yaptığı fiziki yatırımlar ilçede büyük bir dönüşüm ...
Kemeraltı'nda yeni dönem
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi alışveriş merkezi Kemeraltı’nın ...
 
İzmir’de suya zam geldi!
Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı ve İZSU Genel Kurulu’nun ...
Çeşme'de Haluk Levent rüzgarı
Çeşme Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında düzenlenen "Ilıca'dan ...
Urla dünya gündeminde
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler  (UCGL) ile Fas’ın Şafşavan Belediyesi ...
 
Karşıyaka'da Cumhuriyet çocuklarına anlamlı destek
Karşıyaka Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi Cumhuriyet ...
İzmir'de kurumlar arası 'plaj' gerginliği!
Seferihisar ilçesindeki Akarca Koyu'nda yapılan denetimlerde, deniz suyu temiz ...
Buca'da bu kursa gidenler işsiz kalmıyor
Bucalı kadınların boş zamanlarını değerlendirip yeteneklerini geliştirebilmeleri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva