HABERLER>DÜNYADAN
11 Mayıs 2019 Cumartesi - 16:58

CIA, Kaşıkçı'ya yakın 3 ismi uyardı: Prens peşinizde!

İstanbul'un Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Suudi Arabistan sessizliğini korurken, cinayet emrini verdiği iddia edilen Veliaht Prens Muhammed bin Selman hakkında muhalif avını sürdürdüğü ortaya çıktı. Kaşıkçı'nın üç yakın arkadaşı için rapor hazırlayan CIA "Riyad sizi izliyor, hayatınız tehlikede" uyarısı yaptı.

CIA, Kaşıkçı ya yakın 3 ismi uyardı: Prens peşinizde!

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 15 kişilik infaz ekibi tarafından öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumluları hala hesap vermedi.

Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Konsolosluğuna gelmiş ancak içeri alınmamıştı. Uluslararası çapta tepkiler ve yaptırımlar da söz konusu olmasına karşın, Suudi Arabistan bu konudaki sessizliğini koruyarak, olayı örtme tavrını devam ettirdi.

CIA'DEN UYARI
İngiliz Time Gazetesi, CIA'in Kaşıkçı'nın üç yakın arkadaşını ölüm tehditleri konusunda bilgilendirdiğini yazdı.

CIA kaynakları bu üç ismin kendileri ve ailelerine yönelik güvenlik tehditlerinin son derece ciddi boyutlara ulaştığını düşünüyor. Gazete bu üç isme de geçtiğimiz haftalar içinde ulaşan CIA ekiplerinin brifingler verdiğini belirtti. Haberde bu isimlerden ikisi halen Norveç'te aktivist ve gazeteci olarak çalışan Iyad al Baghdadi, Kanada Montreal'de yaşayan Omar Abdulaziz. Tehdit altındaki üçüncü isim ise Kayıkçı ile insan hakları projelerinden yakında çalışan bir isim. Ancak yüksek güvenlik riski nedeniyle bu kişi isminin açıklanmasını istemedi.

Bu isimlerin cinayetin aydınlatılması için yaptıkları çalışmalar ve cinayetle Veliaht Prens arasındaki bağa dikkat çekmeleri nedeniyle hedef oldukları belirtildi.

Brifinlerde Baghdadi ve Abdülaziz'e bulundukları ülke dışında uzun süreli seyahatlere özellikle de Suudi yönetiminin etkili olduğu Avrupa ve Asya'ya gitmeleri konusunda uyarıda bulundu. 

GÜVENLİ BİR YERE NAKLEDİLDİ
Norveç'in sığınma hakkı tanıdığı Filistinli bir aktivistin, Suudi Arabistan kaynaklı muhtemel bir tehdit nedeniyle güvenli bir yere götürüldüğü ortaya çıktı.

Guardian gazetesinin haberine göre, Filistin asıllı İyad el Bağdadi, 25 Nisan'da Norveçli yetkililer tarafından evinden alınarak güvenli bir yere nakledildi. Buna sebep olarak da Suudi Arabistan kaynaklı içeriği belli olmayan bir tehdit gösterildi.

Gazete, tehdide ilişkin istihbaratın ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından Norveç makamlarına iletildiğini iddia ederken, İyad el Bağdadi de konuya ilişkin açıklamasında, "Anladığım kadarıyla Suudilerin hedefindeyim ancak ne yapacakları hakkında hiçbir fikrim yok." ifadesini kullandı.

Norveçli yetkililerin istihbaratı çok ciddiye aldığını vurgulayan Bağdadi, iki polis ekibinin evine geldiğini, bunlardan birinin kendini güvenli yere naklederken, diğerinin olası bir takibe karşı önlem aldığını belirtti.

Bağdadi, haberin duyulmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son iki haftanın çok stresli olduğunu ifade ederek, "Beni öldürmek istemiyorlarsa o zaman işimi yapmıyorum demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Arap Baharı döneminde sosyal medya mesajları ile dikkat çeken Bağdadi, Birleşik Arap Emirlikleri'nden sınır dışı edilmesinin ardından 2015'te Norveç'te siyasi sığınma hakkı elde etmişti.

Gazetenin yorum için aradığı CIA açıklama yapmazken, Washington Post gazetesi Kayıkçı cinayeti hakkında önceden bazı  bilgilere sahip olan CIA'in Kaşıkçı'yı uyarmadığını ortaya çıkarmıştı. (Habertürk)

 
İzmir'de liselilerden çocuk istismarına tepki!
 
Telefona sarıldılar! İzmir'deki bina inşaatından öyle bir şey çıktı ki...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den Ortadoğu'ya askeri yığınak
Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasındaki gerilim artarak sürüyor. ...
Akdeniz'de tekne faciası: En az 50 ölü
Akdeniz'de, Tunus açıklarında sığınmacıları taşıyan teknenin batması sonucu ...
Türkiye'yi AB'ye şikayet ettiler!
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'nin Kıbrıs adası yakınlarındaki ...
 
Trump'tan İran'a hem tehdit hem davet
İran'ın son dönemdeki adımlarını "tehditkar" şeklinde nitelendiren ABD ...
Trump imzaladı: İran'a yeni yaptırımlar!
ABD Başkanı Trump, İran'a demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörlerine ...
KKTC'de kriz! Hükümet istifa etti
KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan ...
 
ABD'den İstanbul seçimleri açıklaması!
ABD Dışişleri Bakanlığı, 23 Haziran'da tekrarlanmasına karar verilen İstanbul ...
ABD Çin'e ek tarife getirdi
ABD, 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik tarifeyi yüzde 10'dan yüzde ...
Sağlık Bakanı: Alkol ve sigara için, et yiyin!
Norveç Sağlık Bakanı Sylvi Listhaug, "İnsanların sigara içmesine, istediği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva