HABERLER>POLİTİKA
14 Eylül 2023 Perşembe - 16:17

CHP’nin ağır topları kongre öncesi uyardı… Blok liste hazırlığına 4'lü tepki!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de 16 Eylül günü gerçekleştirilecek Olağan il Kongresi öncesi başlayan ‘blok liste’ çalışmalarına tepki gelmeye devam ediyor. İl Başkanı Aslanoğlu’nu destekleyen bazı ilçe başkanlarının seçimin blok liste ile yapılması için girişimde bulunmasına CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan ile partide önemli görevlerde bulunmuş isimler olan eski milletvekilleri Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır ve Bedri Serter, kongrede çarşaf liste yönteminin uygulanması gerektiğini açıkladı.

CHP’nin ağır topları kongre öncesi uyardı… Blok liste hazırlığına 4 lü tepki!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de hafta sonu gerçekleştirilecek il kongresi öncesi hareketli saatler yaşanmaya devam ediyor.

Kongre için CHP Konak eski ilçe başkanı Aytekin Tunus,  İzmir Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Mehmet Şakir Başak ve mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun adaylığını açıkladığı süreçte seçimlerin ‘çarşaf’ liste ile yapılacağı duyurulmuştu.

Kongre öncesi Başak ve Tunus seçimlerin çarşaf liste ile yapılması için açıklama yaparken, Aslanoğlu’nu destekleyen ilçe başkanlarından 9’unun ise ‘blok liste’ için çalışma yürüttüğü kulislere yansımış ve bir çok tepkiye neden olmuştu. Yaşanan gelişmeler sonrası ise CHP İzmir’in ağır topları blok liste önerisine tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan, geçmiş dönem il başkanları arasında yer alan ve 3 dönem İzmir Milletvekilliği görevini yürüten Tacettin Bayır, CHP İzmir geçmiş dönem Milletvekili ve geçmiş dönem il başkanlarından Bedri Serter ve Geçmiş dönem İzmir İl Başkanı, geçmiş dönem Bornova Belediye Başkanı ve CHP geçmiş dönem Genel Sekreteri ve geçmiş dönem İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır süreçle ilgili olarak görüşlerini Egedesonsöz’e anlattı.

ARSLAN: ASLANOĞLU’NU DESTEKLEYENLER BLOK LİSTEYE İMZA ATMAMALI
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan, seçimin çarşaf liste ile yapılmasının demokrasinin gereği olacağını söyledi. İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun çarşaf listeden yana bir tavır alacağını düşündüğünü belirten Arslan şunları söyledi:

“Kongrelerimizin çarşaf liste ile yapılmasının esas yöntem olması ve istisna olmaktan çıkması Sayın Kemal Kılıçdaroğlu döneminde oldu.  Tüzük değişikliğiyle  çarşaf liste asıl  uygulama haline geldi. Yani şu an bizim partimizde istisna olan uygulama blok listedir. Çarşaf liste delegeyi özgür kılan bir uygulamadır. Çünkü delege bir oy pusulası üzerinde işaretleme yapmak suretiyle istediği kişiye oy verir, istemediğine oy vermez. Ve bunu yaparken de özgür iradesiyle hareket eder. Ancak blok listede bu yok. Blok listede seçim yapma şansı yoktur.  Çarşaf listenin en önemli özelliği kadını ve genci korur.  Blok liste kadın ve genci korumaz. Çünkü çarşaf liste olduğunda mecburen kotalara uyulmak zorunda. Yani çarşafla birlikte hem cinsiyet kotasına he gençlik kotasına uymak zorunda kalınır.

ÇARŞAF LİSTE OLURSA KATILIM ARTAR
Demokrasinin beşiği, ülkemizin batıya açılan yüzü güzel İzmirimiz şimdiye kadar yapılmış son 4 kongrede, yani çarşaf liste esas olduktan sonra sürekli İzmir'de seçimler çarşaf liste ile yapıldı. Çarşaf liste delegenin ortak iradesini temsil eder. 600 delege bir karar verir ve o ortak karar herkesi kucaklar. Blok liste ise seçicilerin yani o listeyi oluşturanların kararını ortaya çıkarır. O yüzden blok liste oylamalarında katılım hep düşük kalır.

Ancak çarşaf listede katılım daha yüksek olur. Çarşaf liste birleştirir ve daha kucaklayıcıdır. İzmir'in parti içi demokrasi yarışına uygun olan çarşaf liste ile seçimlere gidilmesidir. Bence İzmir delegesi zaten bu konuda  daha önceki uygulamalarımız da gördüğümüz gibi seçimlerin çarşaf liste ile yapılması konusunda  tavır alacaktır.

İLÇE BAŞKANLARI BLOK DERSE DELEGENİN SESİ NEREDE KALIYOR?
Şu ana kadar iki tane il başkan adayımız çıktı ve İzmir’in geleneklerine uygun olarak çarşaf liste olması gerektiğini söyledi. Mevcut il başkanımız Şenol Aslanoğlu da ‘delege ne eylerse güzel eyler, ancak 30 ilçe başkanımız bir araya gelsin’ diyor. 30 ilçe başkanı bir araya gelecekse delege nasıl belirliyor? İlçe başkanları blok derse delegenin sesi nerede kalıyor?  Her delegemiz kıymetlidir. Elbette delege ne eylerse güzel eyler. Ancak biz son 4 il başkanlığı kongresine baktığımızda İzmir’in iradesi  çarşaf listeden yanadır.

ASLANOĞLU’NUN GÖNLÜNÜN ÇARŞAFTAN OLACAĞINI BİLİYORUM
Sayın il başkanı da çarşaf liste istediğini söylemiş. Ona imza verenler eğer il başkanı kendisi içinde iyi olanın çarşaf liste olacağını düşünüyorsa blok liste önerisine imza atmamalı. Delegenin özgür iradesi ile doğruyu bulacağımızı biliyoruz.  Kimse delegelerimizi blok liste ile seçimlerin yapılması yönünde tercih yapmaya zorlamamalıdır.

Delegenin kantarı her zaman doğru tartar. Ben çarşaf liste oylamasında Şenol Aslanoğlu’nun gönlünün çarşaftan olacağını biliyorum. İzmir ve Balçova delegesi olarak kendisinin de çarşaf liste için oy kullanacağını düşünüyorum. Biz birlikte omuz omuza Sayın Aslanoğlu ile çarşaf liste için oy kullanacağımıza eminim. Zaten örgüt bilincinin en yüksek olduğu kentlerin başında gelen İzmir’de delegelerin ve il başkanının blok liste önerisinin altına imza atmayacağına ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun her kurultayda uyguladığı çarşaf liste anlayışına sahip çıkacağından hiç bir şüphem yok”

BAYIR: YİNE DİRENİŞ GÖSTERİRİM
Geçmiş dönem il başkanları arasında yer alan ve 3 dönem İzmir Milletvekilliği görevini yürüten Tacettin Bayır blok listenin ayrıştıracağını vurguladı. Bayır, 2019’daki kongrede 400 imzalı blok liste denemesi olduğunu ve aleyhte yaptığı konuşma sonrasında seçimin çarşaf listeye döndürülmesini sağladığını aktardı. Yine aynı çaba içinde olacağını söyleyen Bayır şunları dedi:

“Bu ekstra talep edilen bir şey değil… Normalde partinin yetkili kurulları ve kurultay delegeleri tarafından tüzüğe konmuş bir şey zaten… Yani şu anda çarşaf liste meselesi bizim tüzüğümüzde yazılı olan birinci koşul. Bunu değiştirmek için yapmak için imza toplanıyor. Aslında bunun nedeni şu. Genellikle çevre ilçelerden uzak ilçelerden gelenlerin ‘bir an önce oyumu atayım, kaçayım evime’ mantığıyla bloka çevirmeye çalışıyorlar. Bu büyük bir hata, büyük bir yanlış… Çünkü blok ayrıştırır. Çarşaf liste birleştirir. Blok nasıl ayrıştırır? Listeler ayrı ayrı olduğu için biri kazanır, biri kaybeder, kaybedenler kendilerini partiden dışlanmış hissederler. Dolayısıyla bu ayrıştırmayı getirir. Ama çarşafın özelliği nedir? Her iki listeyi tek liste altında topluyorsun, yanına küçük küçük kutucuklar koyuyorsun. Gelen delege oraya işaret koyarak iki listenin içinden bu işi yapabileceğiniz için en iyi yapacak il yöneticisi ve il başkanını da kurultay derecesinde işaretleme yöntemiyle seçiyor. Doğru olanı çarşaf listedir yani.

2019 ÖRNEĞİ: KONUŞMA YAPTIM, SEÇİM ÇARŞAF LİSTE OLDU
2019’da İzmir’de gerçekleşen il kongresinde 400 kişi imza vermişti blok liste olsun diye.  Divan başkanımız da Denizli Milletvekilimizdi… Ben kendisine bu konuda lehte ve aleyhte birer kişiye söz vermesi gerektiğini söylemiştim ve söz almıştı. Konuşmamda blok listenin ne anlama geldiğini ne sorunlar yaratacağını anlatmıştım ve sonra 400 imzalı blok diyenler çarşaf liste olsun diye el kaldırmıştı. İzmir'in geleneğinde bu var. Türkiye'ye örnek olması için de bunun çarşaf liste ile yapılmasına devam edilmesi gerekiyor.

Geçen sefer tek başıma ben bu talepte bulunmuştu. Şimdi birçok insan aynı talepte bulunacak. Bu güzel bir şey... Eğer kongrede blok liste önerisi gelirse 2019’da olduğu gibi yine aynı tavrı ortaya koyup çarşaf olması için çaba göstereceğim. Bunu sadece ben değil birçok arkadaşımız da yapacaktır. Bunu partimizin geleceği ve partimizin bütünlüğü için istiyoruz. Bir ayrışma olmasın, partiye ikiye bölünme olmasın diye istiyoruz” diye konuştu.

SERTER: İLÇE BAŞKANLARI TÜZÜĞÜN GEREĞİNİ YAPMALI
CHP İzmir geçmiş dönem Milletvekili ve geçmiş dönem il başkanlarından Bedri Serter ise örgütün çarşaf liste istediğini vurgulayarak, “Burada bizim tüzüğümüzde  çarşaf liste var. Bugüne kadar İzmir il başkanlığı seçimleri hep çarşaf liste ile gerçekleşmiştir. Çarşafın olmasında fayda var. Örgüt  hem önseçim, hem çarşaftan yana. Örgütün talepleri bu şekilde yerine getirilmiş olur. İlçe başkanları da bence tüzüğün gereğini yaparlarsa iyi olur. Onlar da çarşaf listede hareket etmeliler. Örgüt çarşaf listeyi istiyor. Bu şekilde örgütte, seçilecek il başkanın da eli rahat olur” dedi.

SINDIR: ESAS OLAN ÇARŞAF LİSTEDİR
Geçmiş dönem İzmir İl Başkanı, geçmiş dönem Bornova Belediye Başkanı ve CHP geçmiş dönem Genel Sektereti ve geçmiş dönem İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, yönetime girecek isimleri ile kurultay delegelerinin belirlenmesinde çarşaf liste uygulaması yapılmasını desteklediğini söyleyen Sındır, “Çarşaf liste olmalı. Parti tüzüğümüz ‘çarşaf liste’ esastır der. Normalde bunun tartışılması bile doğru değil. Blok liste oylama ile kabul edilir. İlçe veya il kongrelerinde blok liste önerisi gelmediği sürece çarşaf liste uygulanır. Blok liste ihtiyaç olarak çıkarsa örneğin uzlaşı durumu var ve il başkanı tek kişi ve herkes mutabık, il başkanına inisiyatif verelim bir delegasyon oluşsun, öylesi bir durumda blok liste ile mutabık kalalım denebilir. İlçe kongrelerinde büyük oranda blok liste oldu. Ama esas olan çarşaf listedir. İl kongre ve kurultayda çarşaf liste gelenek olarak uygulanan bir yöntem.  Çünkü çarşaf listede delege olan veya olmayan üyemizin kurultay delegesi olma şansı oluyor, yönetime girme şansı oluyor. O fırsatı blok liste ile ortadan kaldırıyorsun. Blok liste ile gelen oyları aşabilmek çok zor… Çarşaf olmasını da arzu ediyorum. Kurultay delegesi olmak gibi bir dileğim de yok. Mevcut il başkanımız ya da adaylarımızdan Şakir Başak ve Aytekin Tunus kıymetli partililerimiz. İlçe başkanlığı da yapmışlar, yöneticilik yapmış yürekten çok sevdiğim insanlar. Onların da adayı var. Ben ortamı eşit görüyorum. Çünkü üye iradesinin iradesi esastır. Üç aday da eşit bir şansa sahiptir bana göre… Bence yeter imza toplayacaklardır diye düşünüyorum. Demokrasi bunu gerektirir. Çarşaf listeyi de bu anlamda kıymetli buluyorum. Birden fazla aday varken üye iradesi ile daha doğru isimler seçilebilir” ifadelerini kullandı.

 
Dolandırıcılıkla suçlanan YouTuber aylık kazancını açıkladı
 
Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GAZİEMİR 15 Eylül 2023 Cuma 10:53

UMUT TEKİN İL BAŞKANI OLMALI

Yorumu oyla      2      4  
Partili 14 Eylül 2023 Perşembe 19:31

Parti içi mücadele bu partiye gönülden bağlı olanları üzüyor ve yok sayılmayı kabul etmiyor artık belki şimdi genel merkez yöneticileri listeyi hazırladı delegeler onay vermek zorunda,onun için seçildi onlar...

Yorumu oyla      4      3  
Liyakat 14 Eylül 2023 Perşembe 18:41

Hani en böyük pm üyesi var ya hani şu EN. EN BÖYÜK İZMİR SİYASETİ YÖNETEN MALİ MÜŞAVİR VARYA AHA ÖNE DERSE O OLUR

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeşil Sol Parti’den yerel seçim mesajı: Soyer’e destek verdik ama…
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Ahmet Akın, İzmir’deki ...
Sanat ve edebiyatın yıldızları Bayraklı’da buluşuyor!
Bayraklı Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Bayraklı Uluslararası ...
Kılıçdaroğlu'ndan Özel'in adaylığı için açıklama
CHP lideri Kılıçdaroğlu, İYİ Parti'nin yerel seçimlere 81 ilde kendi adayları ...
 
Tanrıkulu hakkında savcılığa soruşturma izni!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun ...
İYİ Partili Kavuncu yeni dönemi anlattı: Stratejimiz artık değişti
İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK), Genel Başkan Meral Akşener’in, yerel ...
CHP’li Kılıç’tan kongre süreci için serzeniş: Keşke aynı çabayı seçimde gösterseydiniz!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, mahalle delege seçimleri ile ...
 
5 ülkeye yeni büyükelçi ataması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan ...
Kılıçdaroğlu için ‘siyasi yasak’ istemi!
Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
AK Partili Yıldırım Kınık'ta konuştu: Türkiye'nin yüzyılı olacaktır'
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Türk Devletleri Teşkilatı'nın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva