HABERLER>POLİTİKA
15 Temmuz 2016 Cuma - 10:43

CHP'li Yiğit: Özel güvenlikler üvey evlat mı?

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, 2004’te uygulamaya geçilen Özel Güvenlik Hizmetlerinin büyük bir sektör ve pazar haline dönüştüğünü ve buna paralel olarak sorunlarında büyüdüğünü belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP li Yiğit: Özel güvenlikler üvey evlat mı?

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Özel Güvenlik Görevlilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Yiğit, sayıları 1 milyonu aşan ancak bunlardan sadece 270 bini çalışan özel güvenlik görevlilerinin çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını ve yürürlükteki düzenlemenin çözüm üretemediğini belirtti.
 
Hükümetin bu konuda çalışma başlattığını ancak ne zaman tamamlanacağının bilinmediğini vurgulayan Yiğit,  İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede şu ifadelere ve sorulara yer verdi.
 
“2004 yılında çıkartılan 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanununa göre ülkemizde halen 180 bini kamuda olmak üzere 270 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi sektörde istihdam edilmektedir. Özel güvenlik görevlileri günde 12 saat çalıştırılmakta olup SGK primleri asgari ücret ağırlıklı ödendiğinden ileri yaşlarda emekli olmaları halinde düşük emekli aylığı ile karşı karşıya kalmakta, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmemesi, yıpranma hakkı denilen fiili hizmet zamlarının olmaması gibi nedenlerle büyük zorluklar yaşamaktadır. Uzun çalışma saatleri ve işten çıkarılma korkusuyla yapılan fazla mesailer nedeniyle dikkat dağınıklığı ve asosyal davranış bozuklukları yaşanmakta bu da çalışma biçimlerine yansımaktadır. Nitekim bu konuda yapılan bir araştırmaya göre sektör çalışanlarının;   % 91’i ücret yetersizliğinden, % 71’i yetkilerini tam kullanamadıklarından, % 70’i fazla mesai ve sosyal hakları alamamaktan, % 60’ı keyfi işten çıkarılmaktan, % 64’ü Polis ve Jandarmanın kendilerinin yaptığı işi tanımak istemediklerinden, % 80’i amirlerince mobbing uygulanmasından,  % 80’i vardiya mesailerinin kurallı yazılmadığından, % 75’i ücret kesme cezalarının keyfi uygulamasından yakınmışlardır. Bu bağlamda;
1.      2004 yılında uygulamaya geçilen özel güvenlikle ilgili 5188 Sayılı Yasanın, aradan geçen 12 yıllık süre içinde sektörün ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığı ve bu doğrultuda hükümet tarafından çalışma başlatıldığı açıklanmıştır. Halen taslak şeklinde olan çalışma ne zaman tamamlanacak ve TBMM gündemine taşınacaktır?

2.      Özel Güvenlik Görevlilerine yönelik uygulama, ücret ve sosyal haklar açısından kamu ve özel arasında büyük farklılıklar göz önüne alındığında, sektör çalışanlarına yönelik bir standart oluşturulacak mıdır? 

3.      Kamuda ve özellikle belediyelerde yardımcı hizmetler sınıfında gösterilen, karar cetvelinden çıkartılan özel güvenlikçilerin mağduriyetinin giderilmesi, itfaiye ve zabıtaya benzer statüye kavuşmaları ve yıpranma tazminatından yararlandırılmaları konusunda bir adım atılacak mıdır?

4.      Hükümetin taşeron işçilere yönelik kadro vaadinin, bir kısım özel güvenlik görevlilerini de kapsayacağı açıklanmıştır? “Bir kısımdan” kasıt nedir? Kadroya geçirilmesi düşünülen özel güvenlik görevlileri neye göre belirlenecektir? Kadroya geçirilmeyecek özel güvenlik görevlileri için bir çözüm bulunacak mıdır?

 
Fransa Türkiye’deki misyonlarını neden kapattı?
 
Dünya tribünleri İzmir’de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den hükümete broşürlü soru: Sorumlusu kim?
CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı bastırdığı ve il başkanlıklarına ...
Erdoğan'dan Fransa'daki saldırıyla ilgili ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa'daki saldırıyla ilgili açıklama yaptı.
Bakanlık Sözcüsü Bilgiç'ten ABD'ye yanıt
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ...
 
CHP İzmir’de 2 önemli karar: İkinci durak Kiraz, o isme veto!
Örgüt, Ödemiş’te Başkan Kocaoğlu’nun da katılımıyla yapılan ilçe turunun ...
Flaş! Sarıgül ve oğluna hapis istemi
Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve oğlu Emir Sarıgül hakkında, ...
Sındır: Sizin yerli ve milli anlayışınız bu mu?
CHP Genel Sekreteri Meclis’te yaptığı toplantıda “Uluslararası İşgücü ...
 
CHP’li Eski Başkan’dan sessiz sedasız tur: Bir ayda 20 ilçe!
CHP İzmir eski İl Başkanı Ali Engin bir ay içinde sessiz sedasız 20 ilçeyi ...
Purçu’dan sert sözler: Bu hükümet vatandaşını satmıştır!
CHP İzmir Milletvekili Purçu, Başbakan Yardımcısı Canikli’nin Suriyelilere ...
CHP’li Yıldız’dan 'acil servis' tepkisi
CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız Başbakan Binali Yıldırım’ın ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva