HABERLER>POLİTİKA
6 Nisan 2017 Perşembe - 17:01

CHP'li Yiğit 'Ege Adaları'nı Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Yunanistan’ın Ege adalarına asker çıkartıp, tatbikat yaptırmasını TBMM Gündemine taşıdı.

CHP li Yiğit  Ege Adaları nı Meclis e taşıdı

Yiğit, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede “Adalar ve kayalıkların gözden çıkartılıp çıkartılmadığını ve Yunanistan’ın bu hakkı nerden aldığını” sorguladı.

Ege’de burnumuzun dibinde ve Türkiye Cumhuriyeti egemenliği altında olan ada ve kayalıklara Yunanistan’ın asker konuşlandırıp tatbikat yapması ve sivilleri yerleştirip milis eğitimi vermesi Meclis gündemine taşındı. Günlerdir yazılı ve görsel medyada haberler yapılmasına ve fotoğraflar paylaşılmasına karşın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu konuda sessiz kalmasına anlam veremediğini belirten Ali Yiğit, hazırladığı önergeyle ülkemiz açısından en az referandum kadar önemli olan ve egemenlik hakkımızın gaspı sayılan bu konuya dikkat çekmek istediğini belirtti.  CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit tarafından hazırlanan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.

“Son günlerde Yunanistan’ın Ege’deki adalarla ilgili bir hazırlık içinde olduğu,  Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliği altında olan 18 Türk Adası ve 1 Türk kayalığına düzenli askeri birlikler konuşlandırdığı, adalara yerleştirilen sivillerin silah, mühimmat ve üniforma ile donatıldığı ve eğitildiğine dair yazılı ve görsel medyada haberler yer almakta, fotoğraflar paylaşılmaktadır. Bu doğrultuda Yunanistan’ın, Kelemez (Kilimli-Kalimnos) Adası'nda 7 Mart 2017'de, Sömbeki Adası'nda 12 Mart 2017'de, Semadirek Adası'nda 13 Mart 2017'de ve Taşoz Adası'nda 14 Mart 2017'de seferberlik tatbikat yaptığı,  bu tatbikatlarının en önemli özelliğinin ise savunma değil taarruz amaçlı olduğu belirtilmektedir. Bunun son örneği ise Yunan Milis kuvvetlerinin Aydın- Hurşit Adası'nda egemenlik ve bayrak gösterisi yapmasıdır. Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alkiviadis Stefanis’in 30 Mart 2017'de Aydın Hurşit Adası'na yaptığı ziyaret Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı resmi internet sitesinde de yayımlanmıştır. Bu bağlamda;

1.      Yazılı basında ve görsel medyada yer alan haberler doğrultusunda Yunanistan’ın Türkiye Cumhuriyeti egemenliği altında bulunan ada ve kayalıklara yönelik hareketliliği izlenmekte midir?

2.      Yunanistan’ın Türkiye Cumhuriyeti egemenliği altında bulunan 18 ada ve 1 kayalığa düzenli askeri birlikler konuşlandırdığı ve buralara yerleştirdiği sivillere milis eğitimi verdiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda nasıl bir politika izlenmekte ve hangi adımlar atılmaktadır?

3.      Yunanistan’ın asker ve sivil yerleştirip tatbikat yaptırdığı bu ada ve kayalıkların uluslararası anlaşmalar ve deniz hukukuna göre statüsü nedir? Bu anlaşmalar ve deniz hukukuna göre Yunanistan’ın adalara asker çıkarma, sivil yerleştirme ve tatbikat yapma hakkı var mıdır? Yoksa Yunanistan bu hakkı ve gücü hangi yasal düzenlemeden almaktadır?

4.      Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Ege adalarındaki bu işgale karşı Yunanistan Hükümetine yönelik hangi girişimleri olmuştur? Diplomatik girişimlerin yanı sıra askeri anlamda da bir tepki verilmiş midir? Yoksa bu duruma seyirci mi kalınacaktır?

 
MİT'ten 'Adil Öksüz' ve 'ByLock' açıklaması
 
İzmir'in o ilçesinde FETÖ operasyonu: 14 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Arslan’dan İZBAN müjdesi: Marmaray’dan…
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tire-Belevi yolunun ...
Başbakan: Dünya 5'ten büyük diyemeyenler...
Başbakan Yıldırım, "Daha iki gün önce Suriye'de 100'ü aşkın insanı katlettiler. ...
'80 milyonu temsil etmezse felaket olur'
Anayasa değişikliğinin tek adam rejimi getireceğini söyleyen CHP Genel ...
 
İzmir’de MHP’nin ‘evet aracı'na saldırı
MHP Narlıdere İlçe Başkanlığına ait, 16 Nisan'da yapılacak referandum ...
Gündoğdu’da miting mesaisi: Sahne yükseliyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın 9 Nisan ...
Bakan Arslan’dan 16 Nisan çağrısı: Siyasi görüşünüzü bir kenara bırakın ve…
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, referanduma ilişkin, "Görüşünüz ...
 
‘Cumhuriyet’ iddianamesinden: Balbay’ın o tweet’i delil sayıldı!
İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın geçmiş dönemde attığı tweet Cumhuriyet ...
Sürekli: Bu modelde hem hükümeti hem de yasama organını...
Yeni bir hükümet modeli inşa edildiğini anlatan Sürekli, ”Bu modelde hem ...
Özfatura'dan yeni anayasa için 'proje' iddiası!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde düzenlenen toplantıda vatandaşları referandumda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva