HABERLER>POLİTİKA
9 Ağustos 2018 Perşembe - 10:19

CHP'li vekil meclise taşıdı: Kozak Yaylası'na enstitü kurulsun

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’de “Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü” kurulması için kanun teklifi verdi.

CHP li vekil meclise taşıdı: Kozak Yaylası na enstitü kurulsun

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye için büyük önem taşıyan ve üretiminin büyük bölümü İzmir’in Bergama İlçesi’ndeki Kozak Yaylası’nda yapılan çam fıstığı için araştırma enstitüsü kurulmasını istedi. Bu amaçla İzmir’de “Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü” kurulması için kanun teklifi veren Polat, enstitünün Türkiye’de çam fıstığı alanlarının belirlenmesi, üretimin artırılması ve yeni alanların belirlenmesi amacıyla gerekli araştırmaları yapacağını ifade etti. Türkiye’nin çam fıstığında ikinci sırada yer aldığını, Kozak Yaylası’nda çam fıstığı üretiminin son 10 yılda sürekli olarak azaldığını kaydeden Polat, çam fıstığı ağaçlarında yaşanan verimsizlik sorununun araştırılması ve bu çerçevede oluşturulması gereken politikaların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla araştırma önergesi de verdi.

TBMM BAŞKANLIĞI’NA SUNDU
Seçim çalışmaları sırasında “Çam Fıstığı Araştırma Enstitüsü” kurulması için kanun teklifi vereceğini ifade eden Polat, konuyla ilgili teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Polat, kanun teklifinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak İzmir’de “Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü” kurulmasını istedi. Enstitünün, başta İzmir olmak üzere, Türkiye’deki çam fıstığı ağaçları, fıstığın üretim alanları ile fıstık üreticilerinin karşı karşıya olduğu sorunlar üzerine; bilimsel, akademik, teknik ve diğer alanlarda bilgi toplamak, bilimsel araştırmalar yapmak, varsa sorunların ortadan kaldırılmasına katkı sağlamaya yönelik çözümler üretmekle sorumlu olacağını ifade eden Polat, kanun teklifinin gerekçesinde, şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda kanun teklifi ile kurulacak olan Araştırma Enstitüsü bir bilim yuvası olarak çam fıstığı üreticilerimize ve gelecek nesillere de hizmet edecektir. Ulusal bir görevi ifa edecek olan Enstitü, Türkiye’de çam fıstığı yetiştiriciliğinin, ıslahının, çam fıstığına dayalı gıda çalışmalarının üssü konumunda olacaktır. Tüm bu gerekçelerle çam fıstığı üretiminin ve üreticilerinin desteklenmesi, üretimde yaşanan verimsizlik, ağaçlardaki sorunların giderilmesi ve üretimin artırılarak ülkemizin çam fıstığında bir dünya markası olması için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.”

SON 10 YILDA GİDEREK AZALIYOR
Konuyla ilgili olarak araştırma önergesi de veren Polat, Türkiye’nin dünyada çam fıstığında 88 bin 443 hektar alan ile İspanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını anımsattı. Ülkemizde çam fıstığı üretiminin yüzde 80’inin, dünya üretiminin ise yüzde 10’unun İzmir’in Bergama İlçesi’ndeki Kozak Yaylası’nda gerçekleştirildiğini ifade eden Polat, Kozak Yaylası’nda yaklaşık 10 bin kişinin geçimini çam fıstığı üretiminden karşıladığını anımsattı. Çam fıstığı ağaçlarının, Bergama/Kozak, Aydın/Koçarlı ve Muğla dolaylarında en geniş yayılışını yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

“Son yıllarda çam fıstığı üretiminde büyük bir düşüş yaşanmaktadır. Bergama Ticaret Odası’nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre, Kozak Yaylası’nda 10 yıl önce yılda 1000-1200 ton civarında olan çam fıstığı üretimi, bugün 150-200 ton seviyesine kadar gerilemiştir. Yaşanan bu düşüklüğün çam fıstığı ağaçlarındaki hastalıktan kaynaklandığı ifade edilmiştir. Kozak Yaylası’ndaki çam fıstığı ağaçlarında yaşanan hastalığa bir çözüm bulunamaması durumunda diğer bölgelerde de üretimin azalacağı tahmin edilmektedir. Sorunun çözülememesi nedeniyle bir zamanlar ihracatı yapılan Kozak Yaylası’nın ünlü çam fıstığının yerini, maalesef Pakistan’dan ithal edilen ürünler almaya başlamıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakülteleri’nin daha önceki yıllarda yaptıkları ortak çalışmalarda çam fıstığındaki rekolte düşüklüğünün nedeni araştırılmış, ancak bugüne kadar konunun çözümüne ilişkin net ve kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. Bu kapsamda yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda sorunun tek bir faktörden değil, birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. İklimsel faktörler ile bölgede sürdürülen altın madeni çalışmaları ve hava kirliliğinin bu olumsuz etkenler arasında yer aldığı ifade edilmektedir.”

“ÇAM FISTIĞININ KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Polat, ülkemizin en önemli değerlerinden biri olan çam fıstığının korunup, verimliliğinin artırılması ve üreticisinin desteklenmesinin, ülkemiz ve üreticilerimiz adına büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu doğrultuda, fıstık çamı deposu olan Kozak Yaylası’ndaki üretiminin önceki yıllardaki seviyesine ulaştırılması bölgenin olduğu kadar ülkemizin de ekonomik gelişmesine katkı sağlayacaktır. Tüm bu gerekçelerle çam fıstığı üretiminin ve üreticilerinin desteklenmesi, üretimde yaşanan verimsizlik ve diğer sorunların araştırılması ve bu çerçevede oluşturulması gereken önlem ve tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması şarttır” dedi.

 
BELGEM yine gurur kaynağı oldu
 
Dünya gençliği Buca'da buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu disiplin sopasını gösterdi!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun " Bundan sonra partiyi zafiyete uğratacak ...
İYİ Parti kurultayı için 2 partiye davet gitmedi
İYİ Parti’nin pazar günü ‘Daha yeni başlıyoruz’ sloganıyla yapacağı 2. ...
ABD'den kritik temaslar sonrası açıklamalar
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile ABD arasındaki ...
 
Kılıçdaroğlu'nun yeni A Takımı kulislere sızdı
CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında ‘değişim’ kararı çıktı. ...
CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan MYK'ya teşekkür
A takımında değişikliğe gitmeye hazırlanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
CHP'li Yalım: İmzamı hatır için geri çektim
CHP’de Kurultay krizi devam ederken verdiği imzayı geri çeken Uşak milletvekili ...
 
CHP'li muhaliflerden yeni kurultay hamlesi
CHP'de olağanüstü kurultay için 622 imzayı toplayamadıkları açıklanan ...
İzmir'in o ilçesinde HDP'den AK Parti'ye 50 transfer!
Mimar Kemalettin Moda Merkezi ziyaretinin ardından AK Parti Konak İlçe ...
AK Partili Kaya’dan flaş çıkış: Büyükşehir’i de birçok ilçeyi de kazanacağız!
İzmir Milletvekilli Kaya, “Konu İzmir ise gerisi teferruattır diyen anlayışın ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva