HABERLER>POLİTİKA
4 Aralık 2019 Çarşamba - 12:17

CHP’li Vekil Beko’dan asgari ücret çıkışı: En az 3 bin TL olmalı!

İzmir Milletvekili Kani Beko, asgari ücret konusunda açıklama yaparken, “Ben belirlesem; ‘AGİ’yi çıkarın’ derim. Vergi iadeleri nerede? Sonra vergiyi çıkaralım, sonrasında asgari ücreti konuşalım. Zam diye bir şey yok! Vergi iadesini alıp asgari ücretin içine koydunuz, zam yaptınız. Bana göre zam yapıldığı yok. Öncelikle 4 kişilik aileyi baz alalım. 3 bin TL’nin altında olmaması lazım” dedi.

CHP’li Vekil Beko’dan asgari ücret çıkışı: En az 3 bin TL olmalı!

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Yıllarca sendikal mücadele içinde yer almış olan Vekil Beko, asgari ücret, EYT ve iş kazaları üzerinden birbirinden önemli açıklamalara imza attı.

AGİ NE OLDU?
Beko, Geçen yıl asgari ücrete 417 TL bir zam yapıldı. Bu yapıldıktan sonra ete, süte, kiraya zam geldi ama asıl konuşulması gereken şuydu; işçiler geçmiş dönemde alışveriş yaptıklarında fiş, fatura toplardı, patronlara verirdi, onlar da bakanlığa gönderdiğinde işçi kardeşlerimiz para alırlardı. Bu vergi iadeleri, AGİ ne oldu? Bunlar şimdi nerede? Onlar şimdi asgari ücretin içinde. Herkes aklını başına toplasın. Bize vergi iadesi olarak bize verilen paraların asgari ücretin içinde olduğunun bilinmesi gerekir. Bu dışarıda tutulmalıdır” dedi.

KOMİSYONDA DİSK, HAK-İŞ NEDEN YOK?
Komisyonun mevcut durumunu eleştiren Beko, “Asgari ücret tespit komisyonu demokratik bir komisyon değil. DİSK, Hak-İş neden yok? Türkiye’de 10 milyona yakın işçi kardeşimiz var. Komisyonda işverenler sendikası var, bakanlık var, asıl sahipleri yetkili olarak yoklar. Sadece konfederasyonlar bir araya gelip sorarak durumu atlatıyorlar, bu doğru değil. Asıl sahiplerin masa başında yetkili olması lazım” açıklamasını yaptı.

ASGARİ ÜCRET 1 KİŞİ ÜZERİNDEN DEĞİL, 4 KİŞİLİK BİR AİLE ÜZERİNDEN HESAP EDİLMELİ!
Ekonominin kötü olduğunu vurgulayan Beko, “24 milyon vatandaşımız ucu ucuna geçiniyor. 15 milyon vatandaşımız evini ısıtmakta zorlanıyor, battaniye altında kış geçiriyor. 20 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor. 1 milyonu üniversite mezunu olmak üzere 8 buçuk milyon insanımız işsiz. 10 milyona yakın asgari ücretle çalışan işçi kardeşimiz var. Ailelerini 4 kişi kabul edecek olursanız, nüfusun yarısı asgari ücretle geçiniyor. Asgari ücret 1 kişi üzerinden değil, 4 kişilik bir aile üzerinden hesap edilmeli. Türkiye İLO üyesi, Uluslararası Çalışma Örgütü üyesiyken oradaki ülkeler 4 kişilik hesap yapıyorsa biz niye 1 kişi üzerinden hesap yapıyoruz. ‘Asgari ücreti ne yapalım?’ konusu en son konuşulması gereken durum. Siz önce 4 kişiyi kabul edin” ifadelerini kullandı.

MEMUR- İŞÇİ AYRIMI NİYE VAR?
Yapılacak zam noktasında konuşan Beko, “Ocak ayında asgari ücrete zam yapılacak. 4-5 ay sonra Ocak ayında aldığınız maaşı alamazsınız. Sizin Ocak’ta aldığınız maaşı Aralık’ta da alabilmeniz için 1 yıllık hesap yapılmalıdır. Asgari ücret memurlara ayrı işçilere ayrı olmamalı. Memurların çok fazla asgari ücret aldığını söylemiyorum. Ama niye işçi memur ayrımı yapıyorsunuz? Memurlar 3 bin 340 TL, işçi kardeşlerimiz 2 bin 20 TL alıyorlar. Tek asgari ücret olmalı, işçi ve memur ayrımı yapılmamalı. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında doğalgaz çok zamlı olduğu için asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız yakınlarıyla, akrabalarıyla kışı geçiriyor. Sarayın 1 dakikalık gideri 2 bin 20 TL! Oysa bir işçi bu para için 1 ay çalışıyor. Bir işçi kardeşimizin aldığı paranın 30 katını cumhurbaşkanı alıyor. Dünyada böyle bir şey yok. Hakkınız da yok! Kürsülerden bağırıyorsunuz, eşitlik, özgürlük, demokrasi, kardeşlik… Nerede bu söylemler? Asgari ücret komisyonu bunları dikkate almalı” dedi.

YURT DIŞINDAN ÖRNEKLER
Asgari ücretle çalışanların oranları hakkında konuşan Beko, dünyadan örnekler verdi. Beko, “Cumhurbaşkanın faşist dediği Hollanda’da yüzde 3 oranında işçiler asgari ücretle çalışıyor. Belçika’da yüzde 0.4, İngiltere yüzde 5, Yunanistan’da yüzde 7, Fransa’da yüzde 8, Bulgaristan’da yüzde 8 Polonya’da yüzde 11.7, Romanya’da yüzde 15.7 Slovenya’da yüzde 19.1 Türkiye’de yüzde 43! Bu asgari ücret değil bu bir memleket meselesidir. Erken emeklilikten batan Avrupa ülkelerinden de bahsetmişti. Şöyle bir baktım kişi başına milli gelirlere; Danimarka’da 60 bin dolar alıyor insanlar. Norveç’te 78 bin dolar, İzlanda’da 67 bin dolar, Finlandiya’da 49 bin dolar, Türkiye’de ise 9 bin dolar. Bunlar Erdoğan’ın, ‘battı’ dediği ülkeler!” açıklamasını yaptı.

ü

CHP’LİLER PARA PEŞİNDE DEĞİL!
Vekil maaşlarının yüksekliğinin hatırlatılması üzerine konuşan Beko, “Bizim CHP’li milletvekillerini para peşinde olmadığın herkes biliyor. Bizimkiler hiç tartışmadan ‘evet’ der. Ben vekillerimizi 1 buçuk yıldır tanıdım. Başta genel başkanımızı tanıdım. ‘Benim derdim para değil’ dedi. Hiç ticaret yapmamış, bankada parası olmayan, hanları, sarayları olmayan bir genel başkanımız. AKP iktidara geldikten sonra tek derdi cumhuriyet ve Mustafa Kemal’dir! Mustafa Kemal’e şaşı bakanlara karşı CHP’liler mücadele veriyor. CHP’li milletvekili arkadaşlarımız mecliste ‘Türkiye’de en yüksek memur maaşının üzerine vekil maaşları çıkamaz’ dese eksiksiz bizden geçer. AKP’li bir milletvekili geçen gün, ‘bir vekilin sadece birinci derece yakını değil, teyzeleri, amcaları, dayıları da vekil gibi hastanelerde bakılsın’ dedi. Tepkiyi biz koyduk. Biz de, ‘SSK’lı, Bağkur’lu insanlar nasıl bakılıyorsa biz de öyle bakılalım’ dedik” ifadelerini kullandı.  

ASGARİ ÜCRETİN 3 BİN TL’NİN ALTINDA OLMAMASI LAZIM
“İntiharların temelinde işsizlik yatıyor. 8 ay çalıştırıp sokağa gönderiyorsanız, çocuk uyandığında ertesi gün işsiz bir baba var” diyen Beko, asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini ifade etti. Beko, “Önerim; asgari ücret tespit komisyonu Türkiye’nin herhangi bir gecekondu mahallesine gitsin, asgari ücretli arkadaşlarımızı dinlesin. Ben kahvehaneye gittim, arkadaşları dinledim. Temeli 3 bin 225 TL ise ne yapılacağı ortada! Ben belirlesem; ‘AGİ’yi çıkarın’ derim. Vergi iadeleri nerede? Sonra vergiyi çıkaralım, sonrasında asgari ücreti konuşalım. Zam diye bir şey yok! Vergi iadesini alıp asgari ücretin içine koydunuz, zam yaptınız. Bana göre zam yapıldığı yok. Öncelikle 4 kişilik aileyi baz alalım. 3 bin TL’nin altında olmaması lazım. Yapmazlarsa 10 milyona yakın asgari ücretleri arkadaşımızı açlıkla, sefaletle 1 yıl daha yaşatırlar” dedi.  

EYT’LİLER ÇOK HAKLI!
Emeklilikte yaşa takılanlar üzerinden konuşan Beko, “EYT’liler çok haklı. Ama bunu Cumhurbaşkanımız ve Devlet Bahçeli bir türlü anlayamadı. Konuyu kapattılar. Ama bize göre konu kapanmamıştır. O vatandaşlarımızın hak ettikleri maaşlar bağlanacaktır. Zamanında ‘kadınlar 20, erkekler 25 yıl çalışırsa biz ona maaş bağlayacağız’ demişler. Ama devlet sözünde durmamış. Mecliste arkadaşlarım konuşmalar yaptı. Oy birliği ile EYT’lilerin talepleri meclisten geçti. İkinci turda komisyon kurulurken bir dalgalanma oldu mecliste. ‘Ne oldu?’ dedim. ‘Saray, Devlet Bahçeli’ye, Devlet Bahçeli de grup başkan vekiline talimat verdi’ dediler. Ve Bahçeli Erhan Usta’yı görevden aldı. Emeklilikte yaşa takılanlar bir kez daha Devlet Bahçeli’ye takılmış oldu” ifadelerini kullandı.

‘NE İŞ VERİRSEN YAPARIM AĞABEY’ MANTIĞI VAR
İş kazalarına da değinen Beko, “‘Ne iş verirsen yaparım ağabey’ mantığı var. Tecrübe, deneyim, birikim olmayınca bu arkadaşlarımız inşaatlarda, madenlerde çalıştılar. Birikim ve tecrübe olmayınca iş kazaları ve cinayetlerinde öldüler. Bir kişinin madende çalışması için en az 4 ay kurs görmesi ve sertifika alması lazım. Siz orada birikimli bir madenci olarak çalışırsanız kazalar en az olur. Ben yurt dışında bir madene gitmiştim, oradaki madenci arkadaşın doğum gününü kutlamıştık. Bizdeki madenlere bakıyorsunuz, karanlık, korkunç. Yeterince donanımlı değil” diye konuştu. 

 
Karaburun'da tepki çeken çiftlikler meclis gündeminde!
 
Şule Çet davasında karar çıktı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mert 4 Aralık 2019 Çarşamba 22:20

SENİN DİSK TE ALDIĞIN MAAŞI BİR DUYSALAR YEMİN EDİYOM BİRTANE SENDİKALI KALMAZ...

Yorumu oyla      4      5  
Gaziemirli 4 Aralık 2019 Çarşamba 19:55

Sayın Beko; Gaziemir Belediyesinde çalışan 2 personel hariç tüm sözleşmeli personelin sözleşmeleri feshedilerek yeni kurulan şirkete zorla geçirilmek isteniyor. Bu personeller zamanında şirketten Sözleşmeli Personel olmuştu hepsinin özlük hakları elinden alınıyor. Hepsinin memuriyet beklentisi var. İşçi memur hakları İçin zamanında verdiğiniz emekleri biliyoruz. Bu personellere sahip çıkmanızı bekliyoruz. Kimse işinden umudundan olmasın.

Yorumu oyla      4      5  
Alen35 4 Aralık 2019 Çarşamba 17:10

ASgari ücretteki vergiyi kaldır zaten otomatik 3000TL oluyor. vergiyi kaldır hem işçi hemde işveren rahatlasın .

Yorumu oyla      4      5  
alsancak 4 Aralık 2019 Çarşamba 14:04

boş boş konuşmalar bırakın bunları

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun'da tepki çeken çiftlikler meclis gündeminde!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Karaburun’da Cumhurbaşkanlığı ...
Bergama’daki altın madeni meclis gündeminde: CHP’li Polat’tan 5 kritik soru
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Bergama’da ...
Londra'daki tarihi zirve sonrası ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya ve İngiltere ...
 
CHP’li Özuslu’dan il kongresi çıkışı: Doğmamış çocuğa don biçmem!
Karşıyaka’daki mahalle delege seçimlerini değerlendiren ve “Örgüt ilçe ...
Kılıçdaroğlu'ndan tank palet fabrikası eleştirisi!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.
Trump'tan NATO ve Türkiye açıklaması
ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un NATO'ya ilişkin ifadelerine ...
 
CHP İzmir’de rota ilçe kongreleri: Nerede, kimlerin adı geçiyor?
Mahalle delege seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte gözler Aralık ayı ...
CHP’li Kılıç: Kamuda engelli çalıştırma oranı yüzde 5’e yükseltilsin
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, engelli ...
Erkan SEVİNÇ yazdı... Haklı haksız çok geliyorlar üstüme!
Erkan SEVİNÇ yazdı... Haklı haksız çok geliyorlar üstüme!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva