HABERLER>POLİTİKA
19 Ocak 2018 Cuma - 13:00

CHP'li Sındır: Sektör büyük sorunlar içinde!

Bağcılık Sektörü Ve Üzüm Üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı. Komisyon üyesi CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “sektör sahipsizlik nedeniyle büyük sorunlar içinde” dedi.

CHP li Sındır: Sektör büyük sorunlar içinde!

Konuşmasına, üzüm üretiminin sorunlarına gösterdikleri duyarlılıktan ve bu doğrultuda komisyon kurulmasına katkı vermelerinden dolayı parti gruplarına teşekkür ederek başlayan Sındır bağcılığın çok geniş bir sektörü kapsadığını belirtti.

Sındır, “Üzüm sadece tarımsal üretimle değil, gıda sektörüyle de doğrudan ilişkili; iç ve dış pazarda da çok önemli boyutları olan bir sektör. Üzüm uzun süreli, çok yıllı bir bitkidir. Üzüm üretimi bu yıldan gelecek yıla karar değiştirip başka bir üretime geçilecek bir bitki değil. Bununla birlikte maalesef her geçen yıl üzüm üretim alanları daralamaya, konut ve sanayi baskısı altında yok olmaya yüz tutan bir noktada. Dolayısıyla bağların daha karlı bir yatırıma dönüşme riski olan bir durumdayız. Onun için, üreticinin yaptığı üretimden memnun olması, yaptığı üretimden gelir elde edebilmesi ve hayatını idame ettirebilmesi değil; hayatını mutlu, huzurlu bir şekilde, çocuklarının geleceğini de sağlayacak bir sürece taşıyabilmesi önemli” dedi.

“DEVLETİN O RİSKİ ÜSTLENMESİ GEREKİR”
Konuşmasında üreticilerin ve sektörün yaşadığı sıkıntılara vurgu yapan Sındır, “Yüksek maliyetler sadece üzümün değil tarımın genel bir sorunu. Üzüm; ilaç, gübre, mekanizasyon, mazot, ara çapası, bakım işlemleri, hasat işlemleri vesaire çok emek gerektiren, çok yüksek maliyetli bir üretim. Sorunlar sadece girdilerle de sınırlı değil. Tanıtım konusunda ciddi sorunlar var. Bu anlamda Türkiye İhracatçılar Meclisinin gerek iç pazara gerek dış pazara yönelik yani ihracata yönelik tanıtım faaliyetlerinin devlet desteğiyle de teşvik edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bir yandan tüketimi teşvik edici, üretimi desteklerken; tüketimi de tanıtımla teşvik edici bir çalışma yapılması gerekiyor. Doğal afetlerin risk maliyetini çiftçinin üzerine yüklemek de doğru değil. Don ve dolu gibi afetlerde bir anda mahsulünüz yok olabiliyor. Üretici adına TARSİM önemli bir sigorta aracı ama doğal afetlerin risk maliyetini çiftçinin üzerine yüklemek de acımasız bir tavır. Doğal bir afetse onun riskini bütün millet ortak karşılamalıdır. Dolayısıyla, dolu, don vesaire gibi doğal afetlerle karşılaşıldığında bunun maliyetini üreticiye ‘Sigortala da kendini garantile’ demeden devletin o riski üstlenmesi gerekir” dedi. 

“ÜRETİCİNİN ÖRGÜTLÜ BİR YAPIDA GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Kooperatifleşmenin önemine değinerek sözlerini sonlandıran Sındır şöyle konuştu: "Bugün üzüm üretim sektöründe tüccara teslim olan bir üretim sistemi var. Yani kooperatifleşmenin ve kooperatiflerin desteklenmesi, ayakta durması ve üreticinin örgütlü bir yapıda güçlendirilmesi gerekiyor. Çiftçimiz ürününü en azından yok pahasına veya zararına değil, hiç olmazsa kar elde edebileceği bir düzeyde elinden çıkartılabilsin. Üretici örgütlenmelerinin, kooperatiflerin bu anlamda desteklenmesi gerekir. Tarım Kanunu'nda tarım ve gıda ürünleri Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun kurulması şart koşulmuştur. Bununla ilgili geç de olsa bir komisyon kuruldu hala aktif, faal değil. Üzüm, çay, fındık gibi çok yıllık ve sadece tarım ürünü değil, gıda sektörüyle de doğrudan ilişkili olan bu ürünleri ve üreticilerimizi kartellerin baskısından kurtarmak gerekiyor. Üreticimizin ürününü ederine satabilmesinin, alın terinin karşılığını alabilmesinin önünü açacak devlet denetleme mekanizmalarının da kurulması gerekiyor.” ?

Bağcılık Sektörü Ve Üzüm Üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu önümüzdeki dönemde sektör paydaşlarının görüş ve önerilerini dinleyerek Türkiye’nin değişik yörelerindeki üzüm üreticilerini ziyaret edecek ve sektör temsilcileri ile bir araya gelecek.

 
Bucaspor'dan hamle: Geri dönün çağrısı!
 
İzmir'in 'ikizler' okulunda karne sevinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Pekdaş'tan örgüte çifte ziyaret: Dayanışma vurgusu, 2019 mesajları!
Konak Belediye Başkanı kongrelerin ardından göreve başlayan CHP Konak ...
İyi Parti İzmir’in 'patronu'ndan iddialı çıkış: İzmir’de sandıkta çiçekler açacak!
İl Başkanı Yıldırım Ulupınar, İzmir’in kendileri için çok önemli olduğunu ...
CHP İzmir’de 8 ilçe mercek altında: 2014’te ne oldu, 2019’da ne bekleniyor?
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı sonrasında kaybedilen 8 ilçede ...
 
'AK Parti'ye katılmam için teklifte bulundu'
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...
Feyzioğlu'ndan 'Ümit Kocasakal' yorumu
Türkiye Barolar Birliği (TTB) Genel Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul ...
Tarihi görüşme sona erdi... İşte ilk açıklama!
AK Parti ile MHP arasında bir ittifak için ilk temas başladı. İki partinin ...
 
CHP İzmir'de A takımı belli oldu: O görev de iki bölgeye ayrıldı!
İl Yönetim Kurulu toplantısında görev dağılımı gerçekleşti. Önceki yönetim ...
İbrahim Kalın: 'Her türlü tedbiri alırız'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin YPG ordusu yok mesajını, "Bu süreci ...
İzmir'e ayrılan yatırım bütçesi açıklandı... CHP'den büyük tepki: Üvey evlat muamelesi!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2018 Yılı Yatırım Programı çerçevesinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva