HABERLER>POLİTİKA
26 Ekim 2020 Pazartesi - 15:37

CHP’li Sındır’dan net açıklama: Önseçim olmazsa…

CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Tacettin Bayır’ın ardından Kamil Okyay Sındır da önseçim ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sındır açıklamasında “Önseçim demokratik bir aday belirleme yöntemidir. Ben yine önseçim olmasını isterim. Olmazsa da o günkü koşullara bakmak lazım. Ancak benim de pek niyetim yok gibi duruyor” dedi.

CHP’li Sındır’dan net açıklama: Önseçim olmazsa…

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, SonSöz TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı, gündemi değerlendirdi.

ÖNSEÇİM OLMASINI İSTERİM
Parti içindeki önseçim tartışmalarına da değinen Sındır, “Önseçim partinin kendi örgütlerine dönerek aday tercihlerini yapması tercihidir. Dolayısıyla ben İzmir örgütünün, İzmir’deki bütün partili yol arkadaşlarımızın en doğru kararı verebileceğini biliyorum. Ben de önseçim ile geldim. Önseçim olmasaydı ben aktif siyasete devam edemeyecektim. Önseçim demokratik bir aday belirleme yöntemidir. Ben yine önseçim olmasını isterim. Olmazsa da o günkü koşullara bakmak lazım. Ancak benim de pek niyetim yok gibi duruyor. Bizim için partimizin iktidara gitmesi en önemlisi. Bunun için bütün gücümüzü ve performansımızı partimizi iktidara taşıyacak çalışmalara vermek gerekiyor diye düşünüyorum. CHP olarak bizim bir tüzüğümüz var, aday belirleme tercihlerimiz var. Benim de öncelikle tercihim önseçim… Önseçim yapılmadı diye iktidara giden bu yolda ‘partimize destek vermeyeceğim’ diye bir şey olmaz. Bana bir ihtiyaç olursa orada olurum, ihtiyaç duyulmazsa da partime destek veririm” dedi.

ARKADAŞLARIMLA SOHBET ETSEM TOPLANTI GİBİ ALGILANIYOR
Önseçim ile ilgili olarak bir grup milletvekili ile toplantı yapıldığı iddialarını da yanıtlayan Sındır, “Ben arkadaşlarımla otursam sohbet etsem bu toplantı gibi algılar oluşturuluyor. Bunlar doğru değil. Biz zaman zaman milletvekilleri olarak bir araya geliyoruz. Bunun üzerinden başka bir çıkarımlar yapmak oldukça yanlış” dedi.

KANUN TEKLİFLERİ SARAY’DAN HAZIRLANIYOR
TBMM komisyonlarında yapıla görüşmeler üzerinden açıklama yapan Sındır, hükümet tarafından gelen kanun tekliflerinin milletvekillerinden değil Beştepe’den geldiğini iddia etti. Sındırr, “Uzman olmak yada konuyu en azından biliyor olmak gerekiyor. Bütçe nedir bilmek, detayını görmek lazım. Sadece bütçede değil kanun değişkliği önerilerinde de arkasındaki hinliği görüyorsanız iyi bir milletvekilisinizdir. Eskiden bakanlıklardan gelen tasarılar olurdu, şimdi yeni düzende kanun tasarısı yok. Hükümetin yürütme ile sözde hiçbir bağı yok. Sadece milletvekilleri veriyor. Nasıl veriyor? Sarayda hazırlanıyor, bakanların bile bihaber olduğu, birden fazla AK Partili milletvekiline veriliyor ve sanki milletvekili veriyormuş gibi meclise sunuyor. Bürokrasi milletvekillerinin arkasından geliyor. CHP ve Millet İttifakı milletvekilleri için söyleyeyim. Mecliste madde görüşülürken, maddeyi veren arkadaş onu detaylı inceliyor ve bir fikir oluşturuyorlar kendileri ile ilgili. 100 tane kanun teklifi gelmişse 80’i plan ve bütçe komisyonunda gelip geçiyor. Bir yere kadar dinleniyor, komisyonda bazı konularda önergemiz dinleniyor ve düzenleniyor. Ancak saraydan siz ne diyorsunuz diye soruyorlar. Ancak sarayda ‘siz ne diyorsunuz’ diye soruyorlar” dedi.

ALKOL FİYATLARININ İNMESİ GEREKİYOR
Sahte alkolden ölümlerin artması üzerinden etil alkolün yasaklanması sürecini anlatan Sındır, “Tarım ve Orman köy İşleri komisyonunda olan bir konuydu. O kanun geldi, komisyondan geçirdiler, sonra bizim hemen hemen kanunun tümü ve maddelerine yönelik itirazımız oldu. Komisyona geldiğinde geneli konusunda görüşüldü ve ara verildi. Aradan sonra çektiklerini söylediler. Ben görev için başka bir şehirdeyken tekrar komisyona gelmiş, ‘ben yetişemeyeceğimi’ söylemiştim. Bu da ayrı bir şey tabi… Bütün milletvekillerin görevli olduğu komisyonlarda olmasının faydası var.  Gıda düzenlemesi ile ilgili çok önemli gelişmeler var. Bu alkolü vatandaş bir şekilde tüketiyor. Bunun üzerindeki ÖTV’si ve KDV'si ile bunun 3 misli para alıyorlar. Hangi alkol türü olursa olsun, normalde Avrupa ülkelerindeki fiyata göre 3-4 misli bir fiyat var bizde. Yani normalde etiketli ve yasal olanı almak yerine merdiven altı almaya başladı. Evde yapanlar var… 2 tip alkol ver. Etil ve metil alkol… Metil alkol öldürücüdür. Yurt dışından el dezenfektanı ve alkollü ne varsa ithal ediliyor. Bunlar ağırlıkla metil alkol. Sonra etil alkole ucuz diye karıştırılıyor ve bunu piyasaya tüketenler bir cinayet işliyor. Bunların nedeni alkol fiyatlarının yüksek olması… Vatandaş 250 TL'ye alkol alacağına 30-40 TL'ye evde üretirim diyor. Bu tercihe sevk eden piyasa koşulları ve yanlış politika olduğunu söyleyebiliriz. Alkol satımında sadece satma yetkisi olan kişilere satış imkanı getiren bir düzenleme gerekiyor. Bazı 1 litrelik şişelerde etil alkol insanı kullanımda diye bir yazı vardı. Ancak onu kaldırdılar, bunların belirtilmesi lazım” dedi.

SIKINTISI OLMAYAN ESNAF YOK
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 81 ilde esnafın sorunların dinlenmesi ile ilgili olarak milletvekillerine görev verdiğini belirten Sındır, “Adıyaman'da görevliydim. Oraya gidip vatandaşlar ve örgütle görüşüyorduk. Şimdi daha tematik, daha konu ağırlıklı görevlendirme yapıldı milletvekillerimiz ile… Özellikle milletvekili olmayan illerimize 2 milletvekili gönderildi. İlk olarak eğitim politikaları üzerine yoğunlaştık. İkinci olarak esnafla ilgili çalışmalar yaptık. Sıkıntısı olmayan esnaf yok. Bunu sadece pandemiye dayandırmak doğru değil. Pandemi hükümet için bir vesile oldu aslında. Niye Avrupa ülkelerindeki esnaf bizdekiler kadar sıkıntı çekmiyor? Bizde kapat diyoruz dükkanı ve kapatıyor. Bunun elektriği, kirası var. Kira dışında borcu varsa onlar devam ediyor. Devlet ne yapıyor? Ben esnafa 25 bin TL kredi imkanı sunuyorum diyor. Bunu esnaf aldığında yine ödeyecek.  Şu ana kadar bu hükümetin hibe olarak devletin kasasından çıkan toplam nakdi tutar 8.5-9 milyarı bulmamıştır. Onun dışındaki bütün desteklemeler kredi ve faizli kredi… Tamamen vatandaşı borçlandırıyor” dedi.

EKONOMİYİ AYAKTA TUTMAK İÇİN İŞÇİNİN, ÇİFTÇİNİN HAKKI GASP EDİLİYOR
İşsizlik Fonu’nun patronları kurtarmanın bir aracı haline getirildiğini söyleyen CHP’li Sındır, “Kısmi çalışma diye bir şey çıkartıldı. Bu ücreti nasıl veriyor? İşsizlik sigorta fonundan… Bu işçinin kendi parasıdır. Bu sadece işsizlik durumunda kullanılması gereken bir fondur. O fonu alıyor devlet, bütçe dışı kaynakla işverene destek veriyor. İşsizlik fonundan yararlanılıyor olması fonun işvereni kurtarmaya çalışan bir hale dönüştüğünü gösteriyor. İşçiye diyor ki sen kısmi zamanlı çalışma talebinde bulunursan ben senin gelir vergilerinden almayacağım diyor. İşverene de diyor ki, buna geçerse aradaki zamanda yeni bir işçi al, ben sana işsizlik fonunda destek vereceğim. Tamamen işsizlik oranını azaltmak için. DİSK'in DİSK-AR diye araştırma kolu var ve bunlar çok ciddi araştırmalar yapıyorlar. DİSK'e göre yüzde 26 civarı gerçek işsizlik oranı var. Sen tam zamanlı çalışıyorsun, sen kısmi çalışmaya geçtin ve aradaki maaşı alamıyorsun. Aslında alamadığı maaş kadar işsizlik yaratmış oluyor sana. İşsizliğe tam zamanlı çalışma olarak bakmak lazım. Sendikaların, her ay yayınladıkları açılık sınırları var. Açlık sınırı adı üstünde, asgari geçim miktarıdır. İstihdam yaratmak değil hükümetin politikası. Yeter ki insanlar çalışıyormuş gibi görünsün, işsizlik rakamları düşsün derdi. Artık işten umudu kesmiş İŞKUR'a başvurmaktan umudunu kesmiş insanlar işsiz sayılmıyor. Bütün bunları bir araya getirdiğinde Türkiye'de yaklaşık yüzde 27 civarında işsizlik oranı var. Esas sorun şurada, Hazine ve Maliye Bakanı yeni normal diyor. Yeni normal dünyada geniş çaplı mitingler yapılan bir duruma geldi. Toplumlar ve halklar yeni normali kabul etmek istemiyor. Sonuç itibari ile çalışanın emeğin emekçinin hakkının daha da erozyona uğradığı yeni bir dünya düzeni geliyor. Yeni normal koşullarda Türkiye'de en az 5-6 puan daha yüksek bir rakama ulaşacak. Türkiye 2013'de en gelişmiş 20 ülke içinde 16'da idi. Şu an 20'ye düşecek durumda… Ekonomide bir tıkanıklık var. Bunun karşılığında da ekonomiyi ayakta tutmanın yolu olarak, işçinin, çiftçinin hakkı gasp ediliyor” dedi.

TORBA YASA İLE KARA PARA AKLANACAK
Meclise önümüzdeki haftalarda gelmesi planlanan Torba Yasa konusunu değerlendiren Sındır, “Yeni torbada şu an varlık barışı geldi. Aslında kara para aklama düzeni… Yani yasadışı elde edilen geliri, yasal hale getirmek için yapıldı. Ayakkabı kutularında orada burada nakdi parası var bankaya koyamıyor. Şimdi onlara af geliyor. Varlık barışı daha öncede gelmişti. yapılandırma ile nasıl para bulurumun peşine düşmüş. Ancak ülkenin itibarı konusunda çok ciddi bir zedelenme olacak. Kara para aklama konusu, yurt içi ve yurtdışından gelen paralarda yasallaşmış hale gelecek. Artık bu tür yollar tercih nedeni oldu.  Her şeyi deniyorlar. Kâğıt üzerinde veri setlerini değiştirerek Tüketici Güven Endeksini arttırdılar. Ne kadar iyi gibi gösterilmeye çalışsa da Türkiye'nin gerçekleri ortada” dedi.

CHP’NİN OYU BİR PUAN, BİR PUAN ARTIYOR
Millet İttifakı’nın geleceğini değerlendiren Sındır, AK Parti’nin oylarında erime olduğunu belirtti. Sındır, “Tek kişi ile yönetilen bir ülkeyiz. O kişinin seçimi de yüzde 50 artı bir oyla mümkün. Yarın öbür gün senin kendi ideoloji ve temel ilkelerin üzerinden sürdürürsen bu yeni düzende iktidara gelme şansın çok zayıf kalır. Çünkü o yüzde 50 artı 1’i sağlayacak ittifakı sağlaman lazım. CHP'nin oyu bir puan, bir puan büyüyor. Esas olarak şuna bakmak lazım… Biz demokrasi, medyanın özgürleşmesi adına muhalefet yapıyoruz. Türkiye'de tek adam yönetiminden derhal demokratik modele dönmesi için çabalıyoruz. Bunun için ortaklaşa bir mücadele alanı yaratmaya çalışıyoruz. Bunun için Millet İttifakı kurduk. Bu yoğun bir mücadelenin sonucudur. Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 60'larden yüzde 30'lara geldi. Şimdi bu nasıl oldu? Biz elimizi kolumuz bağlı boş durduk da onların oyu kendiliğinden mi düştü? Türkiye'de şu an bir seçim olsa Cumhur İttifakı’nın seçimi kazanma ihtimali karşısındaki harekete göre daha düşük. Bu birlikte hareket edebilmenin başarısıdır. Ortak aday çıkmayabilir ancak bir adaya ortak oy verme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. İkinci tura geldiğinde en yüksek oyu alan 2 aday kalacağı için karşısında Millet İttifakı adayı ile Erdoğan'ın çıktığını düşünürseniz, o adaya Erdoğan'ın karşısında olan muhalefetin oy verebilmesi çok önemli. Bu gerçeği görmek lazım… Yani başarıya sadece benim aldığım oy üzerinden değil, rakibimin oyunun düşüşünden de görmek gerekir” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI GÖREV SÜRESİNİ TAMAMLAYAMAZ
Erken seçim tartışmalarına değinen Sındır, “Bence erken seçime ülkenin acile ihtiyacı var. En kısa sürede artık ülkeyi yönetemeyen ve bataklığa sürükleyen, bu siyasal iktidarın derhal gitmesi lazım. Milletin ve bu ülkenin, dış politikada, eğitimde, adalette ve birçok konuda ülkeyi çıkmaza sokan bu yönetimden kurtulması lazım. Ancak burada önemli olan kaybedeceklerini bile bile erken seçime giderleri mi gitmezler mi o önemli. Kaybedeceklerini bildikleri için 2023'e kadar seçim olmayacak diyorlar. Ancak duruma baktığımızda sanki yakınlarda erken seçim ihtimali ortaya çıkabilir. Mevcut siyasi partilerin duruşları üzerinden AK Parti ve MHP'nin oyları seçimi kazanmaya yetmiyor. Ne zaman kazanma ihtimallerini görürlerse erken seçim o zaman olur diye düşüyorum. Ancak bence görev süreçlerini tamamlayamazlar. Seçim iktidar içinde kaçınılmaz olacaktır. Bize kalsa yarın seçim olsun. Biz hazırız CHP olarak” dedi.

SOYER SON DERECE BAŞARILI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve geldiği günden bugüne geçen süreçte performansı hakkında konuşan Sındır, “1.5 yıl ne çok uzun neden çok kısa bir dönem… Belediye başkanları göreve geldiğinde bütçelerini kendilerinden önceki başkanların hazırladığı bütçeye göre uygular. Kendisi de seçildikten sonra kendi anlayışı ve vatandaşlara verdiği sözler üzerinden kentin vizyonu konusunda o yılın bütçesi arasında bunları koyar. 1 yıl o kişiyle özdeşleşmiş hizmetleri o yüzden tam olarak göremeyebilirisiniz. Öyle olmuştur ilk yıl. Ancak ikinci yılda Soyer tarafından hazırlanmış bir bütçe ile iyice kendini gösteren bir yapı çıkacaktır. Ben son derece başarılı buluyorum. Alt yapı yatırımı yerin altına gömülmüştür ve kimse görmez. Ancak bu kentin geleceği için çok önemlidir. Vizyona sahibi olabilmek kentin geleceğine dair yatırım yapmak, kentin vizyon ve misyonuna yönelik projeler üretmek, görünürde bir şey olmasa da kentin geleceği için önemli katkı koyar. Tunç Bey’in amacı da kenti Akdeniz'in yıldızı yapmak…Bunun meyvelerini önümüzdeki yıllarda daha net görüyor olacağız” dedi.

 
Bakan Ersoy duyurdu: Karaelmas Ekspresi geri dönüyor
 
AK Partili Kaya'dan '550 gün' salvosu... Soyer'e 'Sancar Maruflu' göndermesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayyar Önder 26 Ekim 2020 Pazartesi 18:28

Arkadaşa Bir Zahmet Soruverin... Nereden Rüzgar Aldılarsa Her Sabah Kalkıp Erken Seçim Diye Diye Bir Hal Olacaklar... Biliyoruz ki Yeni Sistemde Ülke'yi Cumhurbaşkanı Yönetiyor... Sorarmısınız...??? CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Kim...???

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir'den STK'lara ve iş dünyasına mektup var!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, 37’nci Olağan Kurultay’da ...
Ak Partili Kırkpınar’dan yapılandırma açıklaması
AK Pati İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Yaşar Kırkpınar, ...
AK Partili Hızal'dan Soyer'e '550 gün' tepkisi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Tunç ...
 
CHP’li Polat: 15 işçinin çalışma hakları gasp ediliyor!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
CHP'li Beko'dan MHP'li Yalçın'a 'sokak' yanıtı!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın ...
İYİ Parti'den İzmir'de 3'ncü yaş kutlaması… Akşener'den mesaj seli!
İYİ Parti'nin 3'ncü kuruluş yıl dönümü kutlamalarında açıklamalarda bulunan ...
 
TBMM Başkanı Şentop'tan Macron'a tepki
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Fransa Cumhurbaşkanı ...
AK Partili Nasır'dan Şifne Yat Limanı açıklaması: İhale ÇED'in yenilenmesinden sonra yapılacak
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Çeşme Şifne Yat Limanı ihalesinin, ...
'Kılıçdaroğlu görevi bırakmalı' diyen Gazeteci Altaylı'ya CHP'den yanıt!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Gazeteci-Yazar ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva